Αναμνήσεις του Ηλία Φθενάκη από το Βραχάσι

Λάβαμε ένα σχόλιο με αφορμή την φωτογραφία με τους μαθητές του σχολικού έτους 1966-1967, από τον έγκριτο Δικηγόρο κ. Ηλία Φθενάκη. Ένα σχόλιο που μας φέρνει χρόνια πίσω και φωτίζει εικόνες και μνήμες μιας εποχής που μπορεί να μην είναι πολύ μακριά αλλά σίγουρα είναι τόσο διαφορετική...
Μας λέει λοιπόν ο αγαπητός Ηλίας:

"Η ανάμνηση των όμορφων εκείνων ετών (1967-1970), που συνέπεσαν με την πρώιμη παιδική μου ηλικία και την αχνή γνωριμία του χωριού μας, στην τότε αυθεντική μορφή του σε συνδυασμό με την παραδοσιακή και γνήσια παρουσία προσώπων που δεν υπάρχουν πια αναπολείται συχνότερα τις δύσκολες μέρες που περνά η πατρίδα μας.
Θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που χάριν της αγάπης που έτρεφε ο πατέρας μου για τη γενέτειρά του και των συχνότατων επισκέψεων που πραγματοποιούσε στο χωριό μας, παρά τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις, πρόλαβα και γνώρισα τον αυθεντικό κρητικό τρόπο ζωής, αρχικά στο τέλος της δεκαετίας του 1960, κοντά στον βρακοφόρο παππού μου και στη συνέχεια στο τέλος της δεκαετίας του 1970, οπότε μετά την ανακαίνιση της πατρογονικής μας οικίας, οι επισκέψεις μας ήταν ακόμη συχνότερες και συνδυάστηκαν με την εφηβική μου πια ηλικία.
Έτσι, αρχικά, παραμένουν αξέχαστες στο βάθος της μνήμης μου οι λότζες στη γειτονιά της Αγίας Τριάδας με τρομακτικές -για τον παιδικό μου τότε νου- ιστορίες για τον Ανάβλοχο και το Ρούσσο-Χαράκι ή οι εικόνες της γιαγιάς μου να ζυγώνει τις κότες της και τον παππού μου να χώνει τ΄αυγά τους στη ζεστή χόβολη της παραστιάς του.
Το ίδιο αξέχαστο όμως και πιο έντονο και ζωντανό παραμένει το πλήθος των αναμνήσεων απ' τις συχνότατες επισκέψεις μας κάθε Πάσχα, Καλοκαίρι και Χριστούγεννα τα έτη 1977-1980 που μεγάλες παρέες παιδιών χαιρόμασταν κάθε είδους παιγνίδι.
Από ποδόσφαιρο στην αυλή του σχολειού, μέχρι χωστού στο Πρόκι. Από ατέλειωτες βόλτες απ' το Καλυβάκι μέχρι το Σελί, με τραγούδια που τα συνόδευε το ακορντεόν του Νίκου. Παρέες και ατέλειωτες συζητήσεις στις Γούρνες με το Μιχάλη, το Μανόλη, τον άλλο Μανόλη, τον άλλο Μιχάλη, το Νίκο, το Γιώργη, το Χαρίτο και πόσους άλλους. Βραδυές στου “Κουτσού” με αξέχαστες “πλάκες” και αστεία και συναντήσεις στου Μανιαδή για βεγγέρισμα.
Αναμνήσεις που έχουν αποτυπωθεί για πάντα κι από το φωτογραφικό φιλμ των 8 χιλιοστών της μικρής κινηματογραφικής κάμεράς μου, που αποτελεί μοναδικό παράθυρο στην προ 30 ετών θέα προσώπων και πραγμάτων του χωριού μας.
Πάσχα του '78 στο Σείσι, τα κάλαντα των Χριστουγέννων του '78 απ' τα παιδιά του Βραχασιού, Πρωτοχρονιά του '79 στην κορφή του Ανάβλοχου, η 2η Ανάσταση ανήμερα το Πάσχα του '79 στο Ηρώο, το καφενείο του Πετρογιώργη με μορφές που δεν υπάρχουν πια, είναι μερικές από τις αυθεντικές λήψεις που χαράχτηκαν για πάντα στο φωτοευαίσθητο φιλμ της κάμερας και ζωντανεύουν τις αναμνήσεις. Αναμνήσεις που συνέχονται και με ζωτικά για την εποχή εκείνη θέματα, όπως η αγωνία για επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης του χωριού μας.
Αναμφίβολα, όσα πρόλαβα να γνωρίσω στο χωριό μας, σε πρόσωπα και πράγματα, το θεωρώ καλή τύχη, αφού η ενηλικίωσή μου συνέπεσε με το πέρασμα της εποχής του τόπου απ' την αυθεντικότητα στο σύγχρονο καταναλωτικό τρόπο ζωής. Ταυτόχρονα μου δίνεται η δυνατότητα να μεταφέρω τις χαραγμένες εκείνες όμορφες εικόνες στα παιδιά μου, που δε θα γνωρίσουν ποτέ τις λότζες, τα καλντερίμια του χωριού μας, τις παραστιές και τους σταμνοστάτες, το χαρουπομάζεμα, το λιοτρίψιμο με τις μαντήλες, τους γέροντες με τις βράκες και τα ξομπλιαστά γιλέκα, τους αργαλιούς και τα εργαστήρια, το μαγαζί του Κωστάκη, το φούρνο της Ανδρονίκης και τα ζαχαρωτά ψωμάκια του, τον κήπο της Φιφής και φυσικά τις μεγάλες παιδικές παρέες στην κουτσουπιά και στα σκαλιά της Σοφίας Θεού.
Αξέχαστες δηλαδή εικόνες που δεν υπάρχουν πια!

Αθήνα, 5.5.2010
Ηλίας Φθενάκης
Δικηγόρος
12 σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Ιωάννης Τζιρβελάκης: "Με αφορά γιατί έχω συνείδηση"! (Uptaded)

Μια επιστολή προς ένα Βραχασώτη σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που βάζει ουσιαστικά τέλος στην πολιτική κυριαρχία του Ελ Βενιζέλου

"Nostos Algos": ένα κινηματογραφικό έργο με αναφορά στο Βραχάσι σε πρώτη προβολή απόψε στο Παρίσι!!

Αλλάζει χέρια το Meli Palace στην Αγία Βαρβάρα Βραχασίου

Το Σίσι στα τέλη της δεκαετίας του 1970!!!

Γιώργης Ξυράφης: Ο κρητικός οργανοποιός του Σισού

Στον Πλάτανο στο Βραχάσι μια συντροφιά από Βραχασώτες της Αθήνας ένα καλοκαίρι της δεκαετίας του '50

Το teaser της ταινίας Nostos Algos

"Λιποθυμούσες όταν την έβλεπες" την Μαίρη Ζουράρι