Εμείς γι αλλού κινήσαμε γι αλλού, κι αλλού η ζωή μας πάει…..

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Θέλω πραγματικά να μου πουν κάποιοι, όταν, με τόσο στόμφο και μεγαλόστομα λόγια τον Νοέμβριο, μας γνώριζαν σε όλους «ως παράδειγμα προς μίμηση», για να τους πουν, πως εμείς οι Βραχασιώτες, βλέποντας και πιστεύοντας την παράταξη της νίκης, του «Σύγχρονου Δήμου», ξεπερνώντας τις αντιθέσεις, ξεπερνώντας μίση και πάθη, συμπαραταχθήκαμε για να νικήσουμε -άραγε ποιόν εχθρό?- του κακού μας εαυτού, η του κακού μας του καιρού?

Αυτοί, που με μάτια γεμάτα θαυμασμό για την περιοχή μας, θαύμαζαν, το… φυσικό κάλλος του Σισιού μας, της Μιλάτου μας, του παραδοσιακού και ταλαιπωρημένου Βραχασιού μας, μας υπόσχονταν, πως με αγάπη και μια μεγάλη αγκαλιά στον νέο Δήμο του Αγίου Νικολάου, σαν βεβαίως και συνιστώσα του νέου Δήμου, σαν βεβαίως και μια περιοχή που έχει προτεραιότητα σε σχέση με άλλες, λόγω των γνωστών προβλημάτων της, θα είχαμε αυτά που για χρόνια στερηθήκαμε, αυτά που κάθε σύγχρονο τουριστικό κομμάτι της Κρήτης οφείλει να έχει, αυτά, που σε τελευταία ανάλυση, μας τα υποσχέθηκαν-τα δικαιούμαστε.

Αυτά που μας έκαναν να ακολουθήσουμε το ταξίδι, που τελικά, αντί να μας πάει στον προορισμό μας, μάλλον οδηγούμαστε σε «ξέρα» !!!.

Όλοι αυτοί, που με τόση ευκολία μας υπόσχονταν, που με τόση ευκολία βάζανε στοιχήματα επιτυχίας για την περιοχή μας, ξαφνικά και εκ των υστέρων , ανακάλυψαν δυσκολίες, κατάρες και φαντάσματα, εν ολίγοις ένα «μπάχαλο» όπως λένε και εξ αυτών των λόγων, δυσεπίλυτη η κατάσταση και τα προβλήματά της.

Μα αυτά, έτσι κι αλλιώς, υπήρχαν και τότε που μας παίνευαν, όλοι γνώριζαν τα προβλήματα της πρώην Κοινότητας Βραχασίου, ας ήταν περισσότερο φειδωλοί στις εξαγγελίες και υποσχέσεις τους, ας μην έβαζαν τόσα πολλά στοιχήματα!!

Εξ άλλου, όλοι για την υπέρβαση πηγαίναμε, αλλά τελικά, έπεσε και μας πλάκωσε!!

Δυστυχώς τελικά, η αλλαγή σελίδας δεν βλέπω να γίνεται και μάλλον το…. βιβλίο που βρεθήκαμε να κρατάμε, είναι βιβλίο με …λευκές σελίδες!!!.

Καρτσινιανός, Λιμάνι, Παραλιακό μέτωπο ,Βιολογικός, Σχολείο, οικιστική και πολεοδομική αναρχία, κυκλοφοριακό, Αρδευτικό, όλα αυτά και άλλα πολλά, ήταν στην ατζέντα του… «αμέσως»!, και φυσικά, δεν μιλάμε για άμεσες λύσεις σε κάποια από αυτά, αλλά για τα θέματα στο τραπέζι.

Γιατί αν δεν τα ιεραρχήσουμε, θα φτάσουμε στην λήξη της θητείας του νέου Δήμου- ο καιρός περνάει πολύ γρήγορα δυστυχώς- και θα ψαχνόμαστε για το ποιός έφταιξε.

Ήδη την ώρα που γράφω αυτό το κείμενο, μαθαίνω πως κινδυνεύει να χαθεί λόγω….. προθεσμιών , η κατασκευή του σχολείου στο Σίσι. Ας αρχίσουμε λοιπόν να συζητάμε από τώρα ποιος έφταιξε, αφού στο τέλος, σχολείο μπορεί να μην δούμε, αλλά θάχουμε μάθει πολλά και κυρίως!!! ποιος έφταιξε. Κι αυτό παίζεται δηλαδή !!

Ιανουάριος, Φεβρουάριος, αρχή Μαρτίου και αντί όλο αυτόν τον καιρό να ασχοληθούμε και να πιέσουμε, «περί άλλων τυρβάζουμε». Όσο για τους…. υπεύθυνους του Δήμου? ας πάψουν να λειτουργούν σαν Δήμος Αγίου Νικολάου, είναι, διευρυμένος Δήμος Αγίου Νικολάου πλέον.!!!

Διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον και πάλι στην εφημερίδα «ανατολή» για, ανάγκες και προτεραιότητες έργων, ανάγκες, προτεραιότητες και ωρίμανση έργων από την ΔΕΥΑΝ, σε διάφορες περιοχές του Δήμου, δεν αναφέρω τις περιοχές, για να μην δημιουργούνται και αντιθέσεις, αφού τελικά, το πρόβλημα δεν είναι οι περιοχές αλλά οι στόχοι και οι προτεραιότητες του νέου Δήμου.

Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα να ρωτήσω, ένας τεράστιος υδροφόρος ορίζοντας, με τουλάχιστον 40 γεωτρήσεις- μπορεί και περισσότερες-, δεν δικαιούται εκπροσώπησης στο Δ.Σ της ΔΕΥΑΝ? Και μην μου απαντήσετε ότι εκπροσωπείται, γιατί ο καθόλα συμπαθέστατος δημοτικός σύμβουλος, είναι της Αντιπολίτευσης. Η πλειοψηφία δεν συμμετέχει? και αν ναι, ποιος είναι ο εκπρόσωπος της τρίτης συνιστώσας? μήπως δεν διαβάζω σωστά? η μήπως τελικά το Βραχάσι δεν πρόκειται ποτέ να είναι «αφέντης» στον τόπο του, έστω και με τα νέα δεδομένα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί?

Και συνεχίζω.

Φυσικά θα απαντήσουν, πως όλα αυτά τα έργα, αφορούν κυρίως, τον παλιό Δήμο Αγίου Νικολάου και ήταν ήδη προγραμματισμένα. Η άλλη συνιστώσα, πρώην Δήμος, πιθανώς να είχε επίσης δρομολογήσει, κάποια ζωτικής σημασίας έργα, τα οποία υιοθετεί ο νέος Δήμος και προωθεί. Σύμφωνοι!!

Όταν όμως σκεπτόμαστε και συσκεπτόμαστε, για τα αναγκαία έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, σίγουρα ξεκινάμε από αυτά, που ήδη έχουμε προγραμματίσει, αλλά πρέπει να συνειδητοποιούμε , πως ο Δήμος, έχει πλέον διευρυνθεί και προτείνουμε την αναγκαιότητα νέων έργων, σε περιοχές με υψηλό δείκτη προβλημάτων, όπως είναι η πρώην Κοινότητα Βραχασίου και με τον χρόνο πλέον, όχι βοηθό, άρα και με μεγαλύτερες ταχύτητες σε σχέση με άλλους, στο μέτρο πάντα του δυνατού και όχι του… αδύνατου.

Είναι πολύ λίγος ο καιρός για να ξεχάσουμε, πως όλοι συμφωνούσανε, πως για το Βραχάσι οι ταχύτητες πρέπει να είναι μεγάλες, μόνο που τελικά, αντί να βάλουμε πρώτη, βρισκόμαστε στο …νεκρό και με χειρόφρενο χαλασμένο!!!

Διαβάζω επίσης στην ίδια εφημερίδα , που πληροφορεί τα μέγιστα, στον πολίτη του Μεραμπέλλο ,για την «οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου στο πάνω Μεραμπέλλο». Θα ξανανοίξουν, λέει, τα γραφεία στις παλιές Κοινότητες.

Μόνο που εμείς, «ξανανοίξαμε, αλλά …….δεν σας περιμένουμε!».

Τι να κάνει η Κοινότητα, για την ακρίβεια, τι να πρωτοκάνει η Κοινότητα με έναν Υπάλληλο? Προσπαθήσαμε να λύσουμε μέρος του προβλήματος, με «εθελοντική εργασία», μετά και την παρότρυνση του Δημάρχου, σε προσωπική μας συζήτηση, υπέρ του εθελοντισμού, αλλά και το άρθρο 84 του νέου νόμου, που στο κεφάλαιο «Αρμοδιότητες του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας», στην με αρ.5 αρμοδιότητα, αναφέρει: Προωθεί τον εθελοντισμό και συνεργάζεται με ομάδες εθελοντών για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Τοπικής Κοινότητας.

Την Παρασκευή 11-2-11, στην έγκριτη εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο, «Γύρισαν στο Δημόσιο εθελοντικά» και μεταξύ των άλλων γράφει: « συμπληρώνουμε αιτήσεις, μοιράζουμε ενημερωτικά έντυπα, αρχειοθετούμε και πρωτοκολλούμε έγγραφα. Γενικά κάνουμε ότι μας ζητούν, που προβλέπεται όμως και από τον νόμο, αφού δεν έχουμε δικαίωμα υπογραφής κλπ. κλπ.

Η εθελόντρια για μας, έλυνε σοβαρό πρόβλημα, σ΄αυτήν την μεταβατική περίοδο και με δεδομένη την προϋπηρεσία της στην πρώην Κοινότητα, αφού διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία, στην απλή διεκπεραίωση της καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και του κοινοτικού γραφείου.

Ο Δήμος όμως, αντί να επικροτήσει την κίνηση αυτή του εθελοντισμού, που θα μπορούσε να γίνει η αρχή, για μια κίνηση εθελοντισμού στην περιοχή μας γενικότερα, να καταλάβει τις ανάγκες μας, και να λύσει το θέμα και νομικά με την Νομική του Υπηρεσία, με διπλό έγγραφο, «διέταξε» την άμεση απομάκρυνση της εθελόντριας.

Φαίνεται τελικά, πως άλλες υπηρεσίες, σε άλλα μέρη, έχουν πιο ανοιχτά μυαλά, που μπορούν να κατανοούν καλύτερα το πνεύμα του εθελοντισμού, των προβλημάτων του κάθε τόπου και την ιδιαιτερότητα της συγκυρίας.

Αλλά και από την Αντιπολίτευση ακούσαμε, πως οι υπηρεσίες πρέπει να παραμείνουν κοντά στον πολίτη. Σημαντικό, λέει ο κ. Καρατζής, που πρέπει να γίνει , είναι η οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου και εγώ συμπληρώνω, του διευρυμένου πλέον Δήμου και του προσωπικού του, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι αποδοτικότερες για τους πολίτες.

Ειδικά σε μια εποχή λιτότητας, που και το τελευταίο ευρώ πρέπει να αξιοποιείται σωστά, διαβάσαμε, πως στην λογική της συγκέντρωσης όλων των υπαλλήλων και υπηρεσιών, στον Άγιο Νικόλαο, αναζητούνται προς μίσθωση νέα κτίρια, όταν υπάρχουν εξαιρετικές υποδομές ιδιόκτητων γραφείων και στον πρώην Δήμο Νεάπολης αλλά και στην πρώην Κοινότητα Βραχασίου, που αποτελούν συνιστώσες του νέου Δήμου Αγίου Νικολάου και όχι «κατακτήσεις».

Δεν έχει έννοια λοιπόν, να ανακοινώνουμε χωρίς να προτείνουμε, να διακηρύσσουμε χωρίς να μπορούμε να βρούμε λύσεις!!

Σε αντίστοιχο πρόβλημα στελέχωσης υπηρεσιών, της άλλης συνιστώσας, ο κ. Δήμαρχος δήλωσε: « Θα λειτουργούν στην πόλη, εκτός από το ΚΕΠ, το ληξιαρχείο, κάποια ταμεία, συνεργεία και υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών».

Σε αντίστοιχες πάντως επισκέψεις στην πρώην Κοινότητα Βραχασίου, δεν διαβάσαμε και παρεμφερείς δηλώσεις (δεν νομίζω να έγιναν και να μου ξέφυγαν).

Κατά τα άλλα, εμείς ακόμα περιμένουμε να ανοίξει το έτοιμο ( έτσι λένε ) ΚΕΠ στο Σίσι. Για τα υπόλοιπα? Συνεργεία, αυτοκίνητα , πεζή καθαριότητα, καθαρίστρια, κλπ, κλπ? Τι να πω!! Από το στόμα του Αντιδημάρχου μας, στην συνεδρίαση του τοπικού Συμβουλίου στις 25-2-11, ακούσαμε , πως, «το κάθε μικρό χωριό, δεν μπορεί να έχει δικά του μηχανήματα».

Δηλαδή η πρώην Κοινότητα Βραχασίου,( το Βραχάσι , το Σίσι, η Μίλατος και οι μικροί οικισμοί της Αγίας Βαρβάρας και το Γεράκι), είναι μικρό χωριό?

Θα απαντήσω με μια φράση ενός καλού μου φίλου, που την απαντούσε στα δύσκολα και δισεπίλυτα με γεύση χιούμορ : « δεν ξέρω τι να σας πω, πάντως….. όχι».!!!

Αν πάντως όλα, προχωρήσουν με την ταχύτητα της χελώνας, που εδώ και τρεισήμισι μήνες, προχωρούν οι υπογραφές για την σύνταξη του τεχνικού δελτίου, από την Δ/νση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, για να προχωρήσει η επισκευή του λιμανιού στο Σίσι από την θεομηνία και που δια στόματος του Αντιδημάρχου ακούσαμε, « ο Δήμος… τραβάει κουπί ! για να μπορέσει να συντάξει το τεχνικό δελτίο, κάθε μέρα.», φοβάμαι πως από την….. θαλασσοταραχή θα χάσουμε το κουπί και θα χρειαστούμε «δύτη» αλλά και «λιμενολόγο», γιατί η …ασθένεια είναι σοβαρή. Μόνο που πολύ φοβάμαι πως έχουμε Η1Ν1 και ο ασθενής, εν προκειμένω ο μόλος, με μεγάλη μου λύπη, θα …καταλήξει.

Και βέβαια, για να είμαι και δίκαιη, για όλα δεν μας φταίνε πάντα οι άλλοι , αλλά και ο κακός μας εαυτός. Ο νοών νοείτω.

Αλέκα Αγγελοπούλου- Σουλαδάκη


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εγώ Κυρία Σουλαδάκη δεν θα σας κάνω την ερώτηση που σας έκανε ο κ. Δατσέρης, ο Δημοτικός μας σύμβουλος, στις 25/2 στο Βραχάσι : Κυρία Σουλαδάκη αν είχατε εκλεγεί θα είχατε το ίδιο θάρρος να παραιτηθείτε?

Θα πω όμως ότι αν είχατε εκλεγεί :

Τα πράγματα για τον τόπο μας δεν θα ήταν τέλεια, αλλά σαφώς παρόλα τα εμπόδια, θα ήταν ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικά από ότι είναι σήμερα, ΑΣΦΑΛΩΣ με καλλίτερες προοπτικές διότι αποδείξατε ότι ο τρόπος που χειρίζεστε και μεθοδεύεται τα θέματα βρίσκεται σε άλλο επίπεδο από τον συνηθισμένο που τόσα χρόνια μας έχει χαντακώσει.

Και στην συνέχεια όταν σας πρότεινε ο κ. Δατσέρης να παραιτηθεί για να αναλάβετε εσείς, κ. Σουλαδάκη κάνατε μεγάλο λάθος. Έπρεπε να δεχτείτε.

Ο κ. Κερούλης αν έχει βοήθεια θα βοηθήσει. Αν δεν έχει, μόνος του είναι λίγος για τα τόσο σημαντικά μας θέματα και δεν προλαβαίνει.

Η γνώμη μου είναι φανερή.

Να μην παραιτηθείτε, και έστω και με τους ανίκανους και τους ανεπαρκείς θεατρίνους που μπλέξαμε να παραμείνετε ενεργά στα πράγματα και να βοηθήσετε τον τόπο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Μια απάντηση σε όσους από «αναπτυξιακό οίστρο» έχουν ξεγράψει το Βραχάσι…

101 είδη πουλιών ενδημούσαν το 1995 στο φαράγγι στο Σελλινάρι αναφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Κοινότητα Βραχασίου!!!

Βραχάσι 12 Ιουλίου 1936: Θεμελιώθηκε η μεγάλη εκκλησία και τελέσθηκε μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Κ. Σφακιανάκη, με αφορμή τη μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του

Πρόσκληση κάθε Τετάρτη του Ιουλίου για να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι!

5,5 klm στην περιοχή κάτω από το Σελλινάρι και στη Μίλατο ασφαλτοστρώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Πάνω από το Σελλινάρι όμως τίποτα!!!

Τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Νεάπολης έγραψαν στίχους του Ερωτόκριτου σε τοίχους του Βραχασού και του Σισού!

Ένας αθλητής με καταγωγή και από Βραχάσι αγωνίζεται στην κατηγορία SUPERSPORT και έρχεται πρώτος!