Η Μελέτη Ανάπλασης του Παραλιακού Μετώπου Σίσι –Μίλατος και η αναγκαιότητα της άμεσης εφαρμογής της

Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε , που ο παραδοσιακός χαρακτήρας του Σισιού δεν υπάρχει. Ανατρέχουμε όλοι σε παλιές φωτογραφίες, για να θυμηθούμε τον τόπο μας, τις ομορφιές του που χάθηκαν, τις δυνατότητες που υπήρχαν και που ποτέ δεν έγιναν πράξη, για να είναι το Σισι, αυτό που του έπρεπε, παραδοσιακός οικισμός, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Θα μου πείτε, μήπως και το «Γεράκι» που είναι από τους πρώτους οικισμούς που χαρακτηρίστηκαν από τον νόμο του Τρίτση, έκανε κάτι; εκμεταλλεύτηκε ευκαιρίες; μπήκε σε προγράμματα όταν μοιράζονταν πακτωλοί χρημάτων; Όχι.

Το Βραχάσι, που είναι χαρακτηρισμένο παραδοσιακός οικισμός από τις 8-9-1998, έχει εικόνα χωριού παραδοσιακού, που το σέβονται οι κάτοικοί του, αλλά και οι αρχές αυτού του κράτους, που είναι υπεύθυνες; και πάλι όχι.


Η επίσης παραδοσιακή Μίλατος, που σαφώς, είναι λιγότερο κακοποιημένη από τα άλλα δύο, έκανε και αυτή πράγματα, που θα αναδείκνυαν τον παραδοσιακό της χαρακτήρα τις «χρυσές εποχές»; για άλλη μια φορά όχι.

Γιατί; Αφήστε, είναι πολύ μεγάλη κουβέντα και δεν χρειάζεται και πάλι να χρεώνουμε, γιατί συνεχώς χρεώνουμε, αλλά τελικά δεν….. εισπράττουμε!

Καιρός λοιπόν, να εισπράξουμε και μείς. Θα μου πείτε, μα καλά, τώρα θα εισπράξουμε εμείς, που όλοι δίνουν; Αντικειμενικά , η απάντηση είναι δύσκολη, αλλά θα απαντηθεί με έμμεσο τρόπο.

Εμείς, σαν πρώην Κοινότητα Βραχασίου, είχαμε κάνει «καταθετικό προθεσμιακό λογαριασμό», που τώρα, είναι η ώρα της …είσπραξης του οφέλους. Τι εννοώ; το σχολείο ας πούμε, είναι επένδυση, που ελπίζω να μην κακοφορμίσει και να αποδώσει το όφελος, η άλλη επένδυση, η μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Σισι-Μίλατος.

Τα άλλα κομμάτια της…. προθεσμιακής μας κατάθεσης, δεν έχουν φτάσει ακόμα στον χρόνο της είσπραξης, του οφέλους.

Η μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Σίσι –Μίλατος όμως , είναι όσο τίποτα αναγκαίο, να εφαρμοσθεί εδώ και τώρα. Αυτή η μελέτη, το έχω ξαναπεί, πιστώνεται στα θετικά της προηγούμενης Κοινοτικής Αρχής, με γνώμονα την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της περιοχής μας, που ζει από το παραλιακό της μέτωπο γενικά, (ξενοδοχεία- καταστήματα κλπ.).

Η εφαρμογή αυτής της μελέτης, θα βάλει τέλος στην άναρχη δόμηση, την χωρίς σχέδιο διαμόρφωση των παραλιών, αλλά και των χώρων, που θα κληθούν να σεβαστούν και να υπακούσουν, όσοι τους χρησιμοποιήσουν, για να εξυπηρετήσουν τον τουρισμό και μέσα από την νομιμότητα και τους κανόνες, την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της δικής τους οικονομικής ανάκαμψης.

Το σοβαρότερο σημείο, αυτής της σπουδαίας μελέτης, του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κου Νίκου Σκουτέλη, είναι ο περίφημος παραλιακός δρόμος, Σίσι-Μίλατος.

Ο δρόμος, που θα ανοίξει νέες προοπτικές για την Παραδοσιακή Μίλατο, που θα ενώσει τις δυο τουριστικές περιοχές, που θα γίνει δρόμος γρήγορης επικοινωνίας και περιπάτου, η διαδρομή για το πιο ωραίο ηλιοβασίλεμα, η λύση που τόσα χρόνια μένει σε εκκρεμότητα, ήρθε ο καιρός να υλοποιηθεί, να πάρει σάρκα και οστά, να δοθεί στην κυκλοφορία και να ενώσει μια για πάντα τους δυο πανέμορφους τόπους.

Η πιστή τήρηση των κανόνων που επιβάλλει αυτή η μελέτη, θα σταματήσει κάθε κίνηση, κάθε ενέργεια, που θα βλάπτει την αισθητική και το περιβάλλον. Θα κόψει την όρεξη όσων νομίζουν πως η γη δεν πονάει , η θάλασσα δεν οργίζεται, το περιβάλλον δεν εκδικείται. Πονάει, οργίζεται και εκδικείται!

Σε μια περίοδο, που όλο και περισσότερο γίνεται συνείδηση, ότι η τουριστική ανάπτυξη, ενισχύεται από τον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος, όταν όλοι μιλάνε για τα θετικά της πράσινης ανάπτυξης, δεν είναι δυνατόν, να υπάρχουν αντιλήψεις, σε βάρος του κοινωνικού και ευρύτερου συμφέροντος.

Είναι λάθος να νομίζουν κάποιοι, ότι κατακρεουργώντας και παρανομώντας σε βάρος του περιβάλλοντος, μπορεί να αναπτύξουν….. και να βοηθήσουν έτσι τον τόπο.

Είναι σε όλους μας γνωστή η κρίση που περνά ο τουρισμός και βεβαίως, τα «all inclusive», ούτε έσωσαν, ούτε θα σώσουν παραπαίουσες ξενοδοχειακές μονάδες.

Στόχος, πρέπει να είναι ο ποιοτικός τουρισμός, που απαιτεί άλλες προδιαγραφές και άλλες προτεραιότητες.

Όλοι γνωρίζουν, ότι προοπτικές υπάρχουν εκεί, που μαζί με τις καλές ξενοδοχειακές υποδομές, συνυπάρχουν οι καλές γενικότερα υποδομές, η άριστη προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.

Όταν λέμε περιβάλλον, σαφώς νοείται το σύνολο, δηλαδή, οι παραλίες, οι παραδοσιακοί οικισμοί, το καλλιτεχνικό ανάγλυφο και η ποικιλότητα των βραχωδών ακτών, αλλά και των αμμουδιών, με την άγρια αλλά και ήρεμη εικόνα τους και ειδικότερα, το μοναδικό κρητικό τοπίο, με την αγριάδα αλλά και την ηρεμία του, με την ποικιλία των βουνών, των λαγκαδιών, της θάλασσας.

Εδώ και τώρα, ξεκινά η μάχη για την ανάπτυξη, την ποιότητα, το περιβάλλον, την νομιμότητα, το γενικότερο συμφέρον σε όλο το Δήμο του Αγίου Νικολάου, αλλά ιδιαίτερα στην περιοχή μας, την πρώην Κοινότητα Βραχασίου(Βραχάσι – Σισι - Μίλατος).

Όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε, σ΄αυτήν την πορεία και αυτή η πρόσκληση, αποτελεί πρόκληση για όσους σκέπτονται η σχεδιάζουν παράνομα, πονηρά και στο παρασκήνιο σχέδια, που θα βλάψουν το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας.

Αποτελεί πρόκληση, προς τους θεσμικούς φορείς της περιοχής ( Δήμος Περιφέρεια κλπ.), που πρέπει να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους, της νομιμότητας και να εξασφαλίσουν με γρήγορες ενέργειες, την έγκριση και εφαρμογή αυτής της μελέτης, χθες, ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

Συγχρόνως όμως, αποτελεί πρόσκληση παρουσίας και αγωνιστικής επαγρύπνησης, για όλους εμάς, τους πολίτες του Βραχασίου, του Σισίου, της Μιλάτου, που αγαπούν, αγωνιούν και αγωνίζονται για τον τόπο τους.

Βλέπουμε να συγκρούονται οι δυνάμεις της προόδου και του μέλλοντος, με τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και της αποτυχίας.

Θα είμαστε όλοι παρόντες και σε εγρήγορση, για να διαφυλάξουμε ότι με πλούτο, η φύση μας πρόσφερε.Αλέκα Αγγελοπούλου-Σουλαδάκη

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

"Τούτο τον κόσμο εμάθαμε"... λέει ο Γ. Κυβερνήτης

Συνέντευξη του Μανόλη Γιανναδάκη στο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ για την έκθεση χαρακτικής που ανοίγει σήμερα 4 Αυγούστου 2017 στο Βραχάσι με θέμα τον Ερωτόκριτο

Διασχίζοντας το Φαράγγι στο Σελλινάρι στις αρχές του 20ου αιώνα...

Βραχασώτικες Ιστορίες: Η δημοσκόπηση του "χασαπόχαρτου" του ...Αρισμαρή!

Ο Σταυρός και τι σηματοδοτεί στο Σελλινάρι

Υπογράφουμε για να τρέξει ξανά η Απάνω Βρύση στο Βραχάσι

O Γιώργης Ξυράφης στο Σίσι φτιάχνει μοναδικά μουσικά όργανα παραδοσιακής μουσικής!!!

Σπύρος Σουλαδάκης: Ένας πιανίστας με καταγωγή από το Βραχάσι

Προσομοίωση του Μινωικού Παλατιού στο Κεφάλι του Μπούφου και της ευρύτερης περιοχής κατά την εποχή του χαλκού!!!