Ο Ελληνας σύμβουλος της Μέρκελ

Είναι ειδικός σύμβουλος για θέματα Παιδείας και Οικογένειας στη Γερμανία για τριάντα και πλέον χρόνια.
Ο καθηγητής Βασίλης Φθενάκης θεωρείται ο σπουδαιότερος καθοδηγητής γνώμης στη χώρα σε θέματα εκπαίδευσης, οικογένειας και ανάπτυξης των παιδιών, και τον συμβουλεύονται ακόμη και οι καγκελάριοι.
Γραφείο. Ο κ. Φθενάκης ζει στο σπίτι του Ρούντολφ Ντίζελ,
εφευρέτη των ομώνυμων μηχανών.
Η διαδρομή του είχε πολλά εμπόδια, αλλά και ισχυρή δόση τύχης. Γεννήθηκε το 1937 στο Κιλκίς και τρία χρόνια αργότερα ταξίδεψε με την οικογένειά του, τους γονείς και τα δυο αδέρφια του στην Κρήτη για να γνωρίσει την οικογένεια του πατέρα του. Ομως, φθάνοντας στη Κρήτη, είχε ήδη ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος κι ο πατέρας του, αξιωματικός ων, έπρεπε να φύγει για το Μέτωπο. Ακόμη τον θυμάται να γελάει, να του δίνει ένα λουκουμάκι στο χέρι και να ανεβαίνει στο λεωφορείο. Ηταν η τελευταία φορά που τον έβλεπε, γιατί άφησε την τελευταία του πνοή πολεμώντας στην Αλβανία. Τη βραδιά του αποχωρισμού η μητέρα του έμεινε έγκυος στο τέταρτο παιδί.
Ηταν ένα κοριτσάκι. "Ξαφνικά μείναμε στη Κρήτη, ξένοι, χωρίς οικονομική βάση με μια 27χρονη μητέρα, την αγωνίστρια της ζωής Αλεξάνδρα Ζήση. Στον πόλεμο μαθαίνει κανείς πώς να επιβιώνει. Θυμάμαι τις σπηλιές όπου κρυβόμασταν όταν έρχονταν οι Γερμανοί στο χωριό, καθώς και τον Γερμανό αλεξιπτωτιστή που έπεσε μπροστά στο σπίτι μας. Και τώρα το σενάριο έχει αντιστραφεί. Εγώ δίνω την εκπαιδευτική γραμμή στην Κυβέρνηση της Γερμανίας και της Ιταλίας. Δεν είναι παράδοξο;".
Ο ίδιος έχει τιμηθεί με την υπέρτατη τιμή που προσφέρει το ιταλικό πανεπιστήμιο, την "Per Chiara Fama". Ο καθηγητής είναι ο δεύτερος στο κόσμο που έχει λάβει αυτή την τιμή. Από την άλλη, οι Γερμανοί τού εμπιστεύτηκαν το καλύτερο Ινστιτούτο στην Ευρώπη, το Κρατικό Ινστιτούτο Προσχολικής Οικογενειακής Ερευνας, τιμώντας τον ως διευθυντή επί 33 χρόνια και ως Σύμβουλο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε θέματα εκπαιδευτικής και οικογενειακής πολιτικής.
Ο κ. Φθενάκης ξεκίνησε τις σπουδές του από την παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου. Ενα καλοκαίρι, εντελώς συμπτωματικά, δύο Γερμανοί τουρίστες στον δρόμο τού ζήτησαν να τους βοηθήσει να βρουν το ξενοδοχείο τους. Εκείνος γνωρίζοντας γερμανικά τους έπιασε τη κουβέντα και συνομίλησε μαζί τους. Οι τουρίστες ήταν καθηγητές πανεπιστημίου. "Τους είπα για τα βιώματά μου με τους Γερμανούς και για τη γνώμη μου γι' αυτούς και μου είπαν πως αν έχω αυτή την προκατάληψη πρέπει να πάω στη Γερμανία για να δω ότι έχουν αλλάξει", συμπληρώνει.


Ο ένας από τους τουρίστες ήταν καθηγητής στη Νομική Σχολή του Μονάχου και τέσσερις μήνες αργότερα του έστειλε πρόσκληση και υποτροφία. Το 1963, ο Βασίλης Φθενάκης άρχισε να σπουδάζει στην αρχή Ιατρική και παράλληλα Ψυχολογία, αλλά οι κανονισμοί της Ιατρικής Σχολής δεν το επέτρεπαν κι έτσι την παράτησε για να ακολουθήσει Ανθρωπολογία και Μοριακή Γενετική στη Φυσικομαθηματική Σχολή. Την πρώτη μέρα του όγδοου εξαμήνου ήταν ήδη διδάκτορας Φυσικών Επιστημών! "Ηταν η στιγμή όπου αποφάσισα να γυρίσω πίσω, αλλά ένα τηλεφώνημα μου ανέτρεψε τα σχέδια.

Επίπλωση. Κάθε έπιπλο έχει την ιστορία του, όπως και η πανάκριβη συλλογή από κινεζικές πορσελάνες του 19ου αιώνα. Ο ίδιος είναι τριάντα χρόνια συλλέκτης και έχει επιλέξει μοναδικά κομμάτια να κοσμήσουν τον χώρο.
Ιδρύθηκε νέο τμήμα, το Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ανθρωπογενετικής, και μου ζητούσαν να διδάξω εκεί. Το 1969. Και έτσι οι βαλίτσες έμειναν στο Μόναχο". Τα όσα ακολούθησαν τον έφεραν στην κορυφή της γνώσης. Διετέλεσε από τις αρχές της δεκαετίας του '70 και μέχρι το 2005 διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνας για τα παιδιά και την οικογένεια, ενώ μέχρι και σήμερα συμβουλεύει από διάφορες επίσημες θέσεις την εκάστοτε Ομόσπονδη Κυβέρνηση της Γερμανίας, το Υπουργείο Παιδείας, πολλές κυβερνήσεις διαφόρων γερμανικών κρατιδίων, καθώς και τα πολιτικά κόμματα CDU, CSU και το κόμμα των Πρασίνων.


Μελέτη. Ωρες σπουδής και συγκέντρωσης στο γραφείο.

Η οικογένεια στο επίκεντρο
Ως διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικογενειακής Ερευνας, Οικογενειακού Δικαίου και Οικογενειακής Πολιτικής, αφιέρωσε σχεδόν όλο του το έργο στην ανάπτυξη των παιδιών ηλικίας 0 - 6 ετών. Ηταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με το θέμα του πατέρα και την ψυχολογία της σχέσης πατέρα -παιδιού. Το σχετικό δίτομο έργο του, που δημοσιεύτηκε το 1985, προκάλεσε αίσθηση. "Κάναμε τη μόνη υπάρχουσα εμπειρική μελέτη στο θέμα του πατέρα.


Κεραμικό. Κεφαλή 3.000 ετών αιγυπτιακού κεραμικού.

Βρήκαμε πρώτοι, λοιπόν, πως το 67% των Γερμανών δεν επιθυμεί να είναι ο "κουβαλητής", δηλαδή να επωμίζεται μόνος του το οικονομικό φορτίο. Στην έρευνα δεν κοιτάμε τι κάνει ο πατέρας στο σπίτι, αλλά πως εκείνος οριοθετεί τον εαυτό του. Είναι ενδιαφέρον ότι το 67% ανέπτυξε μια πατρότητα που έχει και τους δύο ρόλους και το ίδιο ζητούν και από τη γυναίκα. Οταν αυτή δεν το θέλει, τότε υπάρχει πρόβλημα. Οσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, αυτή είναι και η καλύτερη βάση για συμμετρική σχέση στην οικογένεια".


Πίνακας. «Ο θεός Πάνας ή δύο πρόσωπα ενσωματωμένα σε ένα ζευγάρι»,
 του Κριστιάν Πέσκε.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που έχει απασχολήσει το έργο του καθηγητή είναι το διαζύγιο. Ο ίδιος, μόλις έχει μόλις επιστρέψει από τη Μπαγκόκ, όπου συνάντησε τον γενικό γραμματέα της συνόδου των υπουργών Παιδείας έντεκα ασιατικών κρατών και ετοιμάζεται για επόμενο ταξίδι. Καθώς μας συνοδεύει προς την έξοδο το μάτι πέφτει πάνω σε μια φωτογραφία με τον τέως καγκελάριο Σρέντερ. "Με είχε καλέσει να μετεκπαιδεύσω όλο το υπουργικό συμβούλιο". Και η καγκελάριος Μέρκελ; ρωτάμε. "Οταν ήταν υπουργός Οικονομικών, συνομιλούσαμε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο για το πολιτικό πρόγραμμα του CDU στα θέματα πολιτικής της οικογένειας".
ΕΥΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

ΦΩTOΓΡAΦIEΣ: ZΩΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ


www.zoehatziyannaki.com

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Σχόλια

Ο χρήστης ΚΟΙΝΟΝ ΒΡΑΧΑΣΙΟΥ είπε…
Δημοσιεύουμε εκ νέου την παρουσίαση που έκανε η εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ στον συμπατριώτη μας Βασίλη Φθενάκη.
Λάβαμε πολλά e mail που μας επεσήμαναν ότι δεν είναι δυνατή η ανάγγνωση από το layout της εφημερίδας, το οποίο δημοσιεύσαμε.
Γι αυτό με την ανάρτηση του ψηφιακού αρχείου στο site της εφημερίδας, ξαναδημοσιεύουμε την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τον ξεχωριστό Βραχασώτη Βασίλη Φθενάκη.

Κοινόν Βραχασίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Μια απάντηση σε όσους από «αναπτυξιακό οίστρο» έχουν ξεγράψει το Βραχάσι…

101 είδη πουλιών ενδημούσαν το 1995 στο φαράγγι στο Σελλινάρι αναφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Κοινότητα Βραχασίου!!!

Βραχάσι 12 Ιουλίου 1936: Θεμελιώθηκε η μεγάλη εκκλησία και τελέσθηκε μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Κ. Σφακιανάκη, με αφορμή τη μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του

Πρόσκληση κάθε Τετάρτη του Ιουλίου για να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι!

5,5 klm στην περιοχή κάτω από το Σελλινάρι και στη Μίλατο ασφαλτοστρώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Πάνω από το Σελλινάρι όμως τίποτα!!!

Τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Νεάπολης έγραψαν στίχους του Ερωτόκριτου σε τοίχους του Βραχασού και του Σισού!

Ένας αθλητής με καταγωγή και από Βραχάσι αγωνίζεται στην κατηγορία SUPERSPORT και έρχεται πρώτος!