Ο σύμβουλος της Μέρκελ Βασίλης Φθενάκης από το Βραχάσι
Συνέντευξη 
στην Κατερίνα Μυλωνά

Τι αποκαλύπτει στην “Π” για την Γερμανίδα καγκελάριο, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και για το “μυστικό” που καθοδηγεί τις έρευνές του


Έχασε τον πατέρα του στο μέτωπο κι αυτή η απώλεια τον ώθησε να ασχοληθεί με την έρευνα της οικογένειας.

Ο καθηγητής, Βασίλης Φθενάκης, ειδικός σύμβουλος για θέματα Παιδείας και Οικογένειας στη Γερμανία, θεωρείται ο σπουδαιότερος καθοδηγητής γνώμης στη χώρα σε θέματα εκπαίδευσης, οικογένειας και ανάπτυξης των παιδιών, και τον συμβουλεύονται ακόμη και οι καγκελάριοι, όπως η Α. Μέρκελ.

«Η εικόνα που παρουσιάζεται για την κ. Μέρκελ δεν αντιπροσωπεύει ούτε αντικατοπτρίζει ούτε την προσωπικότητα της ούτε τις αγαθές προθέσεις που έχει για την Ελλάδα», λέει στην «Π» ο γνωστός επιστήμονας. Μιλά, ακόμα, για την έρευνά και του, τη σχέση του με την Κρήτη.


Έχετε συνεργαστεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο;


«Γνωριζόμαστε από την αρχή που άρχισε η καριέρα της ως υπουργός οικογενειών, είχαμε κι ένα δεύτερο επίπεδο συνεργασίας όταν ήταν πρόεδρος των χριστιανοδημοκρατικών γυναικών της Γερμανίας που με είχε καλέσει να μιλήσω και να τις συμβουλέψω για την εξέλιξη της γερμανικής οικογένειας.

Είχαμε νέα δεδομένα γύρω από την έρευνα για την αλλαγή της οικογένειας μετά το διαζύγιο. Επίσης, είχαμε συνεργαστεί γύρω από την κατάρτιση ενός πολιτικού προγράμματος για το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.

Τελευταία, με είχε καλέσει για να μιλήσω στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος με θέμα τον προγραμματισμό της πολιτικής για το μέλλον.

Είχα μετεκπαιδεύσει το ομόσπονδο υπουργικό συμβούλιο επί καγκελαρίας του κ. Σρέντερ, αυτό συμβαίνει και με τοπικές κυβερνήσεις. Ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Βουλφ, με είχε καλέσει ως τότε πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας να μιλήσω στο υπουργικό του συμβούλιο.

Έχω μιλήσει επανειλημμένως στη Βουλή, στο Μόναχο, στη Στουττγάρδη, είμαι σε πολλά θέματα εμπειρογνώμων προκειμένου να συμβουλέψω το κοινοβούλιο ποια θα είναι η πολιτική του μέλλοντος στον τομέα της εκπαίδευσης, της εκπαιδευτικής πολιτικής και της πολιτικής της οικογένειας.»

Πώς είναι η κ. Μέρκελ ως άνθρωπος;

«Η εικόνα που παρουσιάζεται για την κ. Μέρκελ δεν αντιπροσωπεύει ούτε αντικατοπτρίζει ούτε την προσωπικότητα της ούτε τις αγαθές προθέσεις που έχει για την Ελλάδα.

Η κ. Μέρκελ είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος ακούει, συνεννοείται, συνομιλεί, είναι άνθρωπος που σε πλησιάζει και δεν είναι ψυχρή, όπως παρουσιάζεται προς τα έξω.

Σχετικά με τη θέση της για την Ελλάδα πρέπει να πω ότι είναι μία ευρωπαϊκά υπεύθυνη θέση. Αν δεν είχαμε την κ. Μέρκελ, από καιρό θα έπρεπε να είχαμε χρεοκοπήσει.

Για την επιμονή της ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρώπη και το ευρώ, της χρωστούμε πολλά. Θα ήταν πολύ ενδεδειγμένο αν η ελληνική πλευρά ανταποκρινόταν στις αγαθές της προθέσεις και να μην την παρουσιάζει και την κατηγορεί ως Θάτσερ.»

Αυτό που έχουμε στο μυαλό μας σαν Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να έχει μέλλον;

«Δεν έχουμε καμία εναλλακτική λύση που να είναι καλύτερη. Επομένως, έχουμε όλοι την υποχρέωση να συμβάλουμε στην επιβίωση της ΕΕ, κάποια άλλη εναλλακτική λύση είναι ό, τι χειρότερο μπορεί να φανταστεί κανείς για την Ευρώπη και τα άλλα εθνικά κράτη.

Επομένως, δεν έχουμε να επιλέξουμε, έχουμε να υπηρετήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα και αυτό πρέπει να το κάνουμε με υπευθυνότητα και συνέπεια. Η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να αλλάξει, να είναι πολύ πιο συνεπής έναντι του κράτους, της Ευρώπης και πολλές φορές και έναντι του εαυτού της.

Έχουμε ελλείψεις, πρέπει να το δούμε ξεκάθαρα παρά την αγάπη μας προς τον τόπο και το λαό. Εθελοτυφλούμε αν δε βλέπουμε τις ελλείψεις μας, αυτή είναι και η αφετηρία για να μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα.»

Στη Γερμανία δεν υπάρχει φοροδιαφυγή, πελατειακές σχέσεις;

«Παντού υπάρχει το φαινόμενο αυτό ως έκφραση πολιτικού μοντέλου αλλά δεν υπάρχει στην έκθεση και το βάθος που υπάρχει στην Ελλάδα.»

Η εικόνα που έχουν οι Γερμανοί για τους Έλληνες ποια είναι;

«Ο Ευρωπαίος πολίτης εξακολουθεί να εκτιμά την Ελλάδα και να θεωρεί τους Έλληνες ένα προικισμένο λαό. Αλλά δεν μπορεί να καταλάβει δύο πράγματα, πώς ένα πολιτικό μοντέλο επί δεκαετίες λειτούργησε με τον τρόπο αυτό και γιατί ο ελληνικός λαός δεν αντιδρά πιο έντονα έναντι των πολιτικών αυτών, οι οποίοι θεωρούνται οι κυρίως υπεύθυνοι και από την πλευρά της ευρωπαϊκής σκοπιάς για την κατάσταση της Ελλάδας.

Εκπλησσόμαστε με τον ελληνικό λαό που ανέχεται τα πρόσωπα αυτά και τη συμπεριφορά τους, τις πράξεις τους και δεν τους έχει ήδη καθίσει στο σκαμνί των κατηγορουμένων όπως κάνουν άλλα κράτη.»

Μιλήστε μας για την επόμενη μέρα των ερευνών σας

«Αναπτύσσουμε νέα μοντέλα εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Δεν περιορίζονται πια μόνο σε μια βαθμίδα, νηπιαγωγούς ή δασκάλους, αλλά αγκαλιάζουν όλο το εκπαιδευτικό σύστημα και μεταφέρουν τη φιλοσοφία της εκπαίδευσης, της μόρφωσης των εκπαιδευτικών σε μια εντελώς νέα θεωρητική βάση που είναι απαραίτητη προκειμένου να τους κάνουμε ικανούς να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών και της κοινωνίας.

Είναι πάρα πολύ έντονο το πρόβλημα και στην Ελλάδα, όπως και παντού στην Ευρώπη. Τα εκπαιδευτικά συστήματα βρίσκονται σε μια μεταβατική κατάσταση μιας ριζικής μεταρρύθμισης. Θα ήταν καλό και η Ελλάδα να ακολουθήσει τη γραμμή αυτή και να μεταρρυθμίσει τα προγράμματα αυτά. Το πρόγραμμα που αυτή τη στιγμή αναπτύσσω στο πανεπιστήμιο της Βρέμης, από του χρόνου θα εφαρμοστεί σε όλη τη Γερμανία, η Αυστρία έχει ήδη δηλώσει συμμετοχή, η γερμανόφωνη Ελβετία και η Β. Ιταλία. Συγχρόνως, όμως, είναι και άλλα κράτη από το εξωτερικό, όπως η Ταϊλάνδη, που ενδιαφέρονται πάρα πολύ να εφαρμόσουν το πρόγραμμα στο εκπαιδευτικό τους σύστημα.»

Τα προσωπικά σας βιώματα, η απώλεια του πατέρα σας, επηρέασαν την πορεία σας;

«Απόλυτα. Με την έλλειψη του πατέρα είχα ένα έναυσμα να ασχοληθώ με το θέμα και να κάνω έρευνες. Η έλλειψη ενός γονέα δεν αντικαθίσταται από κανένα. Μπορεί κανείς μόνο να ασχοληθεί αναστοχαστικά και να βρει διέξοδο να αναπληρώσει την έλλειψη αυτή, με τρόπο που να μη βλάπτει αλλά να ωφελεί. Εγώ βρήκα ότι μια ενασχόληση με τα θέματα του πατέρα στον ερευνητικό τομέα είναι κάτι που βοηθάει εμένα και την κοινωνία. Το θέμα της Κρήτης είναι για μένα το πιο σημαντικό γιατί η Κρήτη είναι εκείνη που μου δίνει τα εναύσματα, το ότι εγώ μπορώ στη Γερμανία σήμερα να παρουσιάζω μια καινοτόμα σκέψη. Το ότι μπαίνω σε εντελώς νέους δρόμους το οφείλω στην εμπειρίες που έχω αποκτήσει από την Κρήτη. Η Κρήτη είναι το νησί το ανοιχτό που ήταν πάντα ανοιχτό για όλους τους πολιτισμούς, για συνεργασία, δε δεσμευόταν σε μια θέση, την οποία θα κρατούσε και δε θα την άλλαζε, όλο αυτό είναι ένα υπόβαθρο. Βοηθάει και η θρησκεία γιατί είναι εκείνη που σου δίνει έναν προσανατολισμό και χωρίς προσανατολισμό με την ελληνική και θρησκευτική βάση δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για την ξενιτιά.» 

ΠΗΓΗ: ΠΑΤΡΙΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Μια απάντηση σε όσους από «αναπτυξιακό οίστρο» έχουν ξεγράψει το Βραχάσι…

101 είδη πουλιών ενδημούσαν το 1995 στο φαράγγι στο Σελλινάρι αναφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Κοινότητα Βραχασίου!!!

Βραχάσι 12 Ιουλίου 1936: Θεμελιώθηκε η μεγάλη εκκλησία και τελέσθηκε μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Κ. Σφακιανάκη, με αφορμή τη μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του

Πρόσκληση κάθε Τετάρτη του Ιουλίου για να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι!

5,5 klm στην περιοχή κάτω από το Σελλινάρι και στη Μίλατο ασφαλτοστρώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Πάνω από το Σελλινάρι όμως τίποτα!!!

Τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Νεάπολης έγραψαν στίχους του Ερωτόκριτου σε τοίχους του Βραχασού και του Σισού!

Ένας αθλητής με καταγωγή και από Βραχάσι αγωνίζεται στην κατηγορία SUPERSPORT και έρχεται πρώτος!