Ι.Παπατσάκωνας: Δελαπατρίδικος και Μαυρογιαλούρικος συνωστισμός Ενόψει των εκλογών..


Του Γιάννη Παπατσάκωνα
                                                                  
Οι ερχόμενες εκλογές, αν και όποτε γίνουν, θα επιβαλλόταν, σε ένα συνειδητοποιημένο  και υπεύθυνο πολιτικό σύστημα, δεδομένης της εξαιρετικά κρίσιμης και επικίνδυνης κατάστασης για την οικονομική , κοινωνική και εθνική υπόσταση της χώρας , να διεξαχθούν, με βάση , αναφορά και σχέση , με το διακύβευμα .
Η απάντηση στο ερώτημα  ποιό είναι το διακύβευμα  στις εκλογές αυτές , θα ήταν μια υπεύθυνη στάση για το κάθε πολιτικό κόμμα .
Γιατί , ταυτόχρονα , θα είχε και την πρόταση για την λύση του προβλήματος της χώρας .
Τα παλαιού τύπου , προσφιλή διλήμματα που απηύθυναν τα πολιτικά κόμματα προς τους πολίτες , όπως αριστερά ή δεξιά , πρόοδος ή συντήρηση , ελάχιστη έως καμμία σημασία έχουν πλέον .
Ψεύτικο δίλημμα , κατά την γνώμη μου , σήμερα ,  είναι και η διαχωριστική γραμμή ,  μεταξύ των λεγόμενων «κομμάτων του μνημονίου» και των κομμάτων που αρνούνται την αναγκαιότητα του μνημονίου .
Η τιμωρητική ψήφος , επίσης , αντανακλά , μεν , την ψυχολογική διάθεση των πολιτών , φοβούμαι , όμως , ότι δεν αποτελεί ορθό πολιτικό κριτήριο , από μόνο του , στην παρούσα συγκυρία .                                            
   ΄Οσοι , λοιπόν , επιχειρούν να χτίσουν την πολιτική τους  καριέρα , εκμεταλλευόμενοι  την  δεινή  οικονομική κατάσταση , στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες αυτής της χώρας , μόνο, χωρίς να δίνουν  ταυτόχρονα ,  ρεαλιστική απάντηση , στο ερώτημα ,  πως , θα αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και πως θα αποφευχθούν τα χειρότερα , απλά τους κοροϊδεύουν .          ΄Οσοι στρέφονται προς την Εσπερία και προς τις Αγορές και τους κουνούν απειλητικά το δάχτυλο , θεωρώντας  , ότι με μερικά ποσοστά παραπάνω ,  που προσδοκούν από τις εκλογές , θα τους φοβίσουν , για να  διαγράψουν το χρέος και  να λυθούν τα προβλήματα της χώρας , αν , πράγματι , το πιστεύουν , θα πρέπει να συνεκτιμήσουν , τις περιπέτειες που μπορεί να οδηγήσει την χώρα , αυτή η πολιτική .
Το δυσάρεστο είναι ότι λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές , κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα , που να δίνει την ελπίδα για έξοδο της χώρας από την πολλαπλή κρίση , στην οποία έχει περιπέσει .


Εν τάξει η δημοσιονομική προσαρμογή , προφανώς , όχι με τις ακρότητες που την χαρακτηρίζουν . Δεν είναι αυτοσκοπός ο περιορισμός των δαπανών , αν δεν εξυπηρετείται η λειτουργικότητα . Οι εργασιακές σχέσεις δεν είναι  ο φταίχτης για την έλλειψη της ανταγωνιστικότητας .  Η οικονομική εξαθλίωση των ασθενέστερων δεν είναι προαπαιτούμενο.   Εν τάξει οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και ο εκσυγχρονισμός του Κράτους . Με  ποιό , όμως , περιεχόμενο και σε ποιό βάθος και με ποιούς όρους αποκέντρωσης και αποσυγκέντρωσης λειτουργιών και εξουσιών και με ποιο ρόλο της Αυτοδιοίκησης ; Και με ποιά πρόσωπα ; ΄Όχι , πάντως , νέες δομές και νέοι θεσμοί , σε θολό τοπίο, που αναπαράγουν τη γραφειοκρατία και  το πελατειακό σύστημα εξουσίας , με  τοπικούς άρχοντες , που , κατά κανόνα , έχουν ως βασικό προσόν , όχι την ικανότητα  , αλλά την προθυμία της υπακοής και ασθενή αντίσταση στους πολιτικούς τους πάτρωνες .
Αλλά το κλειδί είναι η Ανάπτυξη . Χωρίς αυτήν , κανένα δημοσιονομικό μέτρο , καμμία διαρθρωτική αλλαγή ,  δεν έχει αξία και σωτηρία δεν υπάρχει . Ποιό είναι , όμως , το περιεχόμενό της ;                                               
  Στα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων είναι η συχνότερα επαναλαμβανόμενη λέξη . Κενή , όμως , περιεχομένου , αφού κανείς δεν το προσδιορίζει .
Τα τελευταία δέκα χρόνια , έγιναν δύο , τουλάχιστον, προσπάθειες  για την σύνταξη  και θέση σε ισχύ ενός Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου , στο οποίο θα βασιζόταν ο  διακηρυγμένος , στρατηγικός αναπτυξιακός προσανατολισμός της χώρας. Σήμερα , απουσιάζει .
Θα ανέμενε , κανείς , να  έχουν εκπονηθεί Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια , για τη Ενέργεια , για τον Τουρισμό , για τις Μεταφορές , για την Γεωργία. Χωρίς τα θεσμικά αυτά εργαλεία , δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη, δεν μπορούν να χωροθετηθούν με ασφάλεια οι  επενδύσεις που θα  φέρουν έσοδα , θέσεις απασχόλησης και θα καταστήσουν ανταγωνιστική την οικονομία της χώρας .
Αυτή είναι η αιτία που αλλού επιχειρείται  αδικαιολόγητη υπερεκμετάλλευση και αλλού από φοβικά σύνδρομα , για , δήθεν , περιβαλλοντική καταστροφή , που πολλές φορές σκόπιμα καλλιεργούνται από κάποια συμφέροντα , προσωπικά ή πολιτικά , προκαλούνται αδικαιολόγητες αντιδράσεις  και οι τοπικές κοινωνίες οδηγούνται σε σύγχυση.                                                                                     
 Αν δεν συζητηθούν τώρα τα ζητήματα αυτά, με συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις των κομμάτων , πότε θα συζητηθούν ;  Ποιους εξυπηρετεί αυτή η απροσδιοριστία στόχων και στρατηγικής ; Πάντως , όχι την χώρα μας που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης σε όλα τα επίπεδα .
Παρατηρώντας τις κινήσεις , τις τοποθετήσεις  και τις θέσεις πολιτικών προσώπων και επίδοξων πολιτικών, ως πολίτης , θλίβομαι  γιατί , φαίνεται , ότι κάποιοι , δεν ασχολούνται  με την ουσία της πολιτικής , αλλά εξακολουθούν να προτάσσουν το κριτήριο της διατήρησης , της ανέλιξης ή προβολής των προσωπικών τους πολιτικών επιδιώξεων , μερικοί , χωρίς , καν , αυτογνωσία και πολιτική συγκρότηση.                      
     Υπό τις παρούσες συνθήκες , δυστυχώς , το κωμικό δίνει την θέση του στο τραγικό στοιχείο , παρακολουθώντας τον  Δελαπατρίδικο και Μαυρογιαλούρικο συνωστισμό , που εξακολουθεί να ενδημεί και στις δύσκολες αυτές μέρες που όλοι περνάμε. Εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Μια απάντηση σε όσους από «αναπτυξιακό οίστρο» έχουν ξεγράψει το Βραχάσι…

101 είδη πουλιών ενδημούσαν το 1995 στο φαράγγι στο Σελλινάρι αναφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Κοινότητα Βραχασίου!!!

Βραχάσι 12 Ιουλίου 1936: Θεμελιώθηκε η μεγάλη εκκλησία και τελέσθηκε μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Κ. Σφακιανάκη, με αφορμή τη μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του

Πρόσκληση κάθε Τετάρτη του Ιουλίου για να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι!

5,5 klm στην περιοχή κάτω από το Σελλινάρι και στη Μίλατο ασφαλτοστρώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Πάνω από το Σελλινάρι όμως τίποτα!!!

Τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Νεάπολης έγραψαν στίχους του Ερωτόκριτου σε τοίχους του Βραχασού και του Σισού!

Ένας αθλητής με καταγωγή και από Βραχάσι αγωνίζεται στην κατηγορία SUPERSPORT και έρχεται πρώτος!