Ξεμπλοκάρονται οι τιμές ελαιολάδου στην Κρήτη


Παρά την αδυναμία της τοπικής αγοράς της Κρήτης να παρακολουθεί τα επίπεδα τιμών που σημειώνονται τελευταία στην Ισπανία, την Ιταλία αλλά και την Πελοπόννησο, τις εξελίξεις στην αγορά του ελαιολάδου σε τοπικό επίπεδο που έχει δημιουργήσει ανησυχία στους φορείς των παραγωγών, φαίνεται ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια για ξεμπλοκάρισμα των τιμών στους παραγωγούς της Κρήτης από συμφωνίες με ιταλικές εταιρείες. 

Ιταλική εταιρεία, μέσω εκπροσώπου της, πρόσφερε για ποσότητα 59.000 κιλών έχτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,3 την τιμή των 2,425 ευρώ/Κ στους παραγωγούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καβουσίου. 

Η τιμή αυτή θεωρείται ενθαρρυντική για τους ελαιοπαραγωγούς σε σύγκριση με την περυσινές καθηλωμένες τιμές και δίνει νότα αισιοδοξίας στους απογοητευμένους ελαιοπαραγωγούς. 

Αγοραπωλησίες ποιοτικών ελαιολάδων και σε αξιόλογες ποσότητες γίνονται μεταξύ συγκεκριμένων ελαιοπαραγωγών και διαφόρων τοπικών ιδιωτικών τυποποιητικών επιχειρήσεων σε τιμές μέχρι και 2,5 ευρώ για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. 

Η παραγωγή ελαιολάδου στο Καβούσι, που έχει μια πρωιμότητα στη συγκομιδή σε σχέση με άλλες περιοχές της Κρήτης, φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά. 

Η οξύτητα, στο 95% της ποσότητας που έχει μέχρι σήμερα παραχθεί είναι στο 0,3 βαθμοί. Η απόδοση του καρπού σε λάδι κυμαίνεται γύρω στο 5 προς 1 αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειάδα των παραγωγών προτιμά να συλλέξει ενωρίς τον ελαιόκαρπο, χωρίς να έχει επιτευχθεί το μέγιστο της ελαίωσης (λάδωμα) του καρπού, φοβούμενοι απώλεια από ανέμους και χαλαζόπτωση. 

Ξεμπλοκάρονται σιγά-σιγά οι τιμές στην Κρήτη 

Οι τιμές ελαιολάδου στην Κρήτη φαίνονται να ξεμπλοκάρονται σιγά-σιγά γεγονός που δίδει κάποια αισιοδοξία. Μικρή αλλά θετική φαίνεται να είναι η εξέλιξη τιμών σύμφωνα με νεότερα στοιχεία (18 Δεκεμβρίου) που έχει δώσει ο ΣΕΔΗΚ στο παρατηρητήριο αγοράς ελαιολάδου για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0.3 βαθμών σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Στην Κρήτη οι τιμές κυμαίνονται από 2,05 έως 2,30 ευρώ/Κ. 

Στην Πελοπόννησο οι τιμές φαίνεται να είναι σταθερές, με τιμές από 2,00 έως 2,50 ευρώ/Κ. Στην Ισπανία οι τιμές κυμαίνονται από 2,34 έως 2,85 ευρώ/Κ στο έχτρα παρθένο ελαιόλαδο, στα 2,43 ευρώ/Κ για το παρθένο και στα 2,21 ευρώ/Κ για το λαμπάντε. Στην Ιταλία, την περίοδο από 3 Δεκεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου, η τιμή κυμαινόταν στα 2,68 ευρώ/Κ για το έχτρα παρθένο ελαιόλαδο, στα 2,07 ευρώ/Κ για το παρθένο και 1,82 ευρώ/Κ για το λαμπάντε. 

Οπωσδήποτε, το φαινόμενο επιδέχεται πολλές ερμηνείες που βέβαια δεν είναι εύκολο να τεκμηριωθούν. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να επιβεβαιώνεται συνέχεια είναι ότι η συγκέντρωση της προσφοράς και η πώληση με διαγωνισμούς (όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία στην Πελοπόννησο) καθώς και μια μεγαλύτερη διαφάνεια της αγοράς θα ωφελήσει όλους. 

Μια αυξημένη τιμολόγηση του προϊόντος θα είναι προς το συμφέρον και των παραγωγών και των μεσαζόντων και των αγοραστών, αλλά και του τόπου γενικότερα. Σε αυτό βέβαια απαιτείται και η συνδρομή της Πολιτείας, οι πρώτοι όμως που πρέπει να ενδιαφερθούν είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί! 

ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΚΟΥΔΟΥΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το κομμάτι το χωράφι το οποίο ο κ.Πρόεδρος παρουσίασε γιά την πιάτσα των ΤΑΧΙ πολύ φοβάμαι ότι δεν ανήκει στην κοινότητα!!Κατά πάσα πιθανότητα είναι εξα διαιρέτου ,και έχουν να κάνουν πολλοι κληρονόμοι του χωραφιού που βρίσκεται πάνω από τον δρόμο.Σισιώτης
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
AYTO EXW AKOUSEI KI EGW KAI MALISTA YPHERXE DIAMAXH XRONIA PRIN ME TO MARKOGIWRGH. ALLA EDW OPWS APOKALYPSE O MAMALOYKOS, OI ANTHRWPOI TOY DHMOU DEN KSEROUN THN PERIOUSIA THS KOINOTHTAS KAI KANOUN SXESDIA STON AERA.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ ΤΩΝ ΤΑΧΙ ΣΤΟ ΣΙΣΙ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ (ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ) .ΠΑΝΤΩΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ Κ.Λ.Π. ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΟΣΤΟΣ. ΑΥΤΑ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΝ ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΙΣΩΤΗΣ ΤΑΞΙΤΖΗΣ ΜΕ ΔΥΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ. ΜΠΟΡΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΑΧΙ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΤΗ ΝΕΑ ΠΙΑΤΣΑ ΤΑΧΙ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΙΣΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΕΞΟΔΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ.
ΣΙΣΩΤΗΣ ΑΠΟ ΓΙΑΛΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Μια απάντηση σε όσους από «αναπτυξιακό οίστρο» έχουν ξεγράψει το Βραχάσι…

101 είδη πουλιών ενδημούσαν το 1995 στο φαράγγι στο Σελλινάρι αναφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Κοινότητα Βραχασίου!!!

Βραχάσι 12 Ιουλίου 1936: Θεμελιώθηκε η μεγάλη εκκλησία και τελέσθηκε μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Κ. Σφακιανάκη, με αφορμή τη μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του

Πρόσκληση κάθε Τετάρτη του Ιουλίου για να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι!

5,5 klm στην περιοχή κάτω από το Σελλινάρι και στη Μίλατο ασφαλτοστρώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Πάνω από το Σελλινάρι όμως τίποτα!!!

Τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Νεάπολης έγραψαν στίχους του Ερωτόκριτου σε τοίχους του Βραχασού και του Σισού!

Ένας αθλητής με καταγωγή και από Βραχάσι αγωνίζεται στην κατηγορία SUPERSPORT και έρχεται πρώτος!