Ξεκινούν το Μάρτιο οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα


Συνάντηση της οργανωτικής επιτροπής για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης. Στην  σημερινή προγραμματισμένη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον Περιφερειάρχη Σταυρο Αρναουτάκη και τους Αντιπεριφερειάρχες: Ευριπίδη Κουκιαδάκη, Απόστολο Βουλγαράκη, Μαρία Λιονή, Νίκο Καστρινάκη, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γ. Μαρινάκης, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δ.Κουνενάκης,  ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Μ.Βασιλάκης, ο Αντιδήμαρχος Χανίων κ. Δ. Λειψάκης  αλλά και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ. N. Παπαδάκης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε η πρόταση της επιστημονικής επιτροπής η οποία καταρτίστηκε με  προτάσεις φορέων ολόκληρης της Κρήτης οι οποίες κατατέθηκαν τους τελευταίους μήνες. Η επίσημη έναρξη του εορτασμού ορίστηκε για τα μέσα Μαρτίου στο Ηράκλειο και η κορυφαία εκδήλωση την 1 Δεκεμβρίου 2013 στα Χανιά στο φρούριο Φιρκά όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο ο εορτασμός της επετείου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι)  αλλά και τους Δήμους που κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Επίσης θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και εκτός Κρήτης με πανελλήνια αλλά και διεθνή εμβέλεια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βρυξέλλες. Θα δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση με εκδηλώσεις και δράσεις  εκπαιδευτικού χαρακτήρα για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφού όπως όλοι συμφώνησαν αποτελούν και το μέλλον του τόπου μας, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν εκθέσεις και θα γίνουν εκδόσεις με σημαντικό αρχειακό υλικό για την ιστορία και το ρόλο της Κρήτης.
Τέλος, συζητήθηκαν πιθανοί τρόποι χρηματοδότησης  όλου του εγχειρήματος με έμφαση στην ποιότητα των εκδηλώσεων, την ανοιχτή συμμετοχή και πάνω απ’όλα το σεβασμό στην ιστορία του τόπου μας.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης: «Καταλήγουμε σήμερα στο πρόγραμμα με την πρόταση στην Οργανωτική Επιτροπή, με εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπου υπάρχει Κρητικός επιδιώκουμε να γίνουν εκδηλώσεις και εκτιμώ ότι θα βγει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα με τη συμμετοχή όλων των φορέων της Κρήτης το οποίο θα αναδείξει τα 100 χρόνια της Ένωσης της με την Ελλάδα. Όλες οι εκδηλώσεις είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης. Μια βασική αρχή μας είναι  ότι πάντα όλοι μαζί μπορούμε να πετυχαίνουμε το στόχο που θέλουμε. Καταλήγουμε σήμερα για να ξεκινήσουμε τον προγραμματισμό από τον Μάρτιο. Να περάσει το μήνυμα της Ένωσης και στα νέα παιδιά, η νεολαία μας να γνωρίσει καλύτερα την ιστορία του τόπου μας και όσους πολέμησαν για την ελευθερία μας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Μια απάντηση σε όσους από «αναπτυξιακό οίστρο» έχουν ξεγράψει το Βραχάσι…

101 είδη πουλιών ενδημούσαν το 1995 στο φαράγγι στο Σελλινάρι αναφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Κοινότητα Βραχασίου!!!

Βραχάσι 12 Ιουλίου 1936: Θεμελιώθηκε η μεγάλη εκκλησία και τελέσθηκε μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Κ. Σφακιανάκη, με αφορμή τη μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του

Πρόσκληση κάθε Τετάρτη του Ιουλίου για να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι!

5,5 klm στην περιοχή κάτω από το Σελλινάρι και στη Μίλατο ασφαλτοστρώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Πάνω από το Σελλινάρι όμως τίποτα!!!

Τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Νεάπολης έγραψαν στίχους του Ερωτόκριτου σε τοίχους του Βραχασού και του Σισού!

Ένας αθλητής με καταγωγή και από Βραχάσι αγωνίζεται στην κατηγορία SUPERSPORT και έρχεται πρώτος!