Αμάλθεια τεύχος 170 - 171

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού ΑΜΑΛΘΕΙΑ, το οποίο εκδίδει η  Ιστορική - Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου. Το τεύχος είναι διπλό και έχει αριθμό 170-171. Το περιοδικό διανύει το 43ο έτος συνεχούς κυκλοφορίας.
Το νέο τεύχος αποτελεί μια αισιόδοξη κατάθεση για την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Στις «επισημάνσεις» επιλέξαμε Σαββόπουλο, Ελύτη, Κάλβο, Δαββέτα, Παλατινή Ανθολογία, Δημοτική ποίηση, Σουρή, Παλαμά κ.α., καθώς και μικρά σχόλια σε ειδήσεις θετικού προσανατολισμού που συνήθως περνάνε απαρατήρητές στον κυκεώνα των ειδήσεων της υπερβολής και των σκοπιμοτήτων.
Στη συνέντευξη του τεύχους έχουμε την τιμή και φιλοξενούμε τον Κυριάκο Ζαχαρενάκη, δάσκαλο, καθηγητή Μουσικής, ποιητή και συγγραφέα με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «Έπος Αργοναυτών».
Στις «βιβλιοδιαδρομές» παρουσιάζονται τα βιβλία «Έπος Αργοναυτών» του Κ. Ζαχαρενάκη, «Τουρκοκρητική Λογοτεχνία-Ανθολόγιο, μια πρώτη προσέγγιση» του Σ. Πλανάκη,  «Χρήσιμα μελετήματα» του Μ.Γ. Παπαμαστοράκη, «Η Εθνική Αντίσταση 1941-1944 στην επαρχία Σητείας Κρήτης, από τις πηγές» του Ε.Γ. Κουτσαντωνάκη το βιβλίο «Κρητικές Ηθογραφίες» του Γεωργίου Ι. Καφφετζάκη-Μαράντη και το «Πόλεμος-Κατοχή-Αντίσταση 1940-1945» του Εμμ. Φρουδάκη.
Η υπόλοιπη αρθρογραφία περιλαμβάνει ένα άρθρο με τίτλο «Τοπωνύμια στην περιοχή του σημερινού νομού Λασιθίου σε παλιούς χάρτες της Κρήτης του Basilicata και του Ortelius», «Μία ανέκδοτη επιστολή του Ελευθέριου Κ. Βενιζέλου» της Ρένας Ξενάκη–Ροβίθη, «Η ρητίνη Λάδανο» του Κ. Ν. Δεμέτζου, «Ο Giovanni Giustiniani da Candia: ένας επιφανής διανοούμενος στην Ευρώπη της Μεταρρύθμησης, της Χρύσας Δαμιανάκη», «Ο Γυμνασιάρχης  Ν. Ε. Γραμματικάκης» της Μ. Γ. Σεργάκη, ένα άρθρο του Μ. Παπαδάκη αφιερωμένο στα Δίφορα του Κ. Φραγκούλη, μια μικρή αναφορά στον αρχαιολόγο Χ.Ν. Πέτρου-Μεσογείτη και το Λασίθι και ένα άρθρο για το αποστραγγιστικό σύστημα στο Οροπέδιο Λασιθίου των Ι. Καραβαλάκη και Ι.Γ.Στεφανάκη.
Ειδικά για το τεύχος αυτό φιλοτέχνησαν θαυμάσιες συνθέσεις οι φίλοι μας εικαστικοί Αγγελική Σβορώνου, Μαρία Καρτέρη-Σιγανού και Θέμης Ματθαιάκης.
Ευχαριστούμε όλους τους φίλους και συνεργάτες που με ανιδιοτέλεια συμπαρίστανται με κάθε τρόπο στην έκδοση και την κυκλοφορία της «Αμάλθειας». Στους πολύ δύσκολους καιρούς που περνάμε το περιοδικό έχει ανάγκη την κάθε προσφορά.
Το περιοδικό είναι συνδρομητικό –15 € για δυο διπλά τεύχη ετησίως- και όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στα τηλέφωνα (28410).24.789 -             6977192004       ή στο e-mail: stamelosioa@gmail.com
Για την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Μια απάντηση σε όσους από «αναπτυξιακό οίστρο» έχουν ξεγράψει το Βραχάσι…

101 είδη πουλιών ενδημούσαν το 1995 στο φαράγγι στο Σελλινάρι αναφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Κοινότητα Βραχασίου!!!

Βραχάσι 12 Ιουλίου 1936: Θεμελιώθηκε η μεγάλη εκκλησία και τελέσθηκε μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Κ. Σφακιανάκη, με αφορμή τη μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του

Πρόσκληση κάθε Τετάρτη του Ιουλίου για να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι!

5,5 klm στην περιοχή κάτω από το Σελλινάρι και στη Μίλατο ασφαλτοστρώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Πάνω από το Σελλινάρι όμως τίποτα!!!

Τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Νεάπολης έγραψαν στίχους του Ερωτόκριτου σε τοίχους του Βραχασού και του Σισού!

Ένας αθλητής με καταγωγή και από Βραχάσι αγωνίζεται στην κατηγορία SUPERSPORT και έρχεται πρώτος!