Οι Αρχαιότητες του «Αναύλοχου» και το πολύ παλιό Βραχάσι

(ιστορική διασύνδεση…)


Του Γ.Ν. Μαρκάκη(Μαρκογιώργη)

Είναι γνωστό ότι  το Βραχάσι βρίσκεται στη νότια- νοτιοανατολική βουνοπλαγιά του  «Αναύλοχου», η οποία έχει δύσκολη βατότητα και φαίνεται να απειλείται συνεχώς από κατολισθήσεις μικρών και μεγάλων βράχων.
Όμως λίγο πιο πάνω από το χωριό(υψόμετρο 440 μέχρι 500 μέτρα) έχει γίνει στο μακρινό παρελθόν μικρή γεωλογική  καθίζηση, σε μια τοξοειδή  έκταση, με αρκετά επίπεδα, τα οποία «αναχαιτίζουν» την καταστρεπτική πορεία των βράχων, που κατολισθαίνουν από τον «Αναύλοχο» και κατευθύνονται προς τα σπίτια.
Επίσης υποστηρίζεται  εντελώς θεωρητικά, ότι οι εδαφικές αναταράξεις της καθίζησης αυτής έχουν ως αποτέλεσμα την πρώτη εμφάνιση των δύο πηγών νερού που υπάρχουν στις άκρες του χωριού.
Η μια από τις πηγές αυτές(που τρέχουν νερό όλο το χρόνο) βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του χωριού, η λεγόμενη «πίσω βρύση» και η άλλη στη βορειοδυτική πλευρά(δίπλα στο γεροπλάτανο) η λεγόμενη «πάνω βρύση».

Με βάση λοιπόν τη λογική ότι «κάπου υπήρχε νερό, υπήρχε και κάποια μορφή ζωής», έχω τη γνώμη ότι το αρχικό Βραχάσι άρχισε να αναπτύσσεται οικιστικά πριν χιλιάδες χρόνια, ανάμεσα στις δυο προηγούμενες νερομάνες(πηγές).
Η ανάπτυξη βέβαια αυτή έγινε σταδιακά με την πάροδο των αιώνων.
Δικαιούμαι πάντως να πιστεύω ότι, λόγω των πηγών αυτών, υπήρξε παρουσία ανθρώπων στο Βραχάσι, από τότε που υπήρχε στην Κρήτη οργανωμένη ανθρώπινη ζωή.
Ποιος δηλαδή αποκλείει  την αυξημένη πιθανότητα, οι αρχαίοι κάτοικοι  του "Αναύλοχου" να έπαιρναν  το νερό αυτό για προσωπική  τους χρήση ή έστω για να ποτίζουν τα ζώα τους; 
Άλλωστε η απόσταση από τις πηγές αυτές είναι πολύ μικρή, έστω και αν είναι ανηφορική.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ως συμπέρασμα των προαναφερθέντων, είναι αυτό που έχω ξαναπεί:

"Γέννημα του "Αναύλοχου" 
σε ιστορίας βάση
είναι οι αρχαιότητες
και το παλιό Βραχάσι."

Όμως δεν θέλω να αναφερθώ στις αρχαιολογικές ενδείξεις που υπάρχουν στο χωριό και στη γύρω περιοχή(γιατί οι συνεχείς αναβολές στις ανασκαφές του "Αναύλοχου" έχουν πολλές Γαλλο- Μεραμπελιώτικες παραμέτρους... Οι Γάλλοι πρωτοέκαναν τις ανασκαφές...)

Γ.Ν. ΜΑΡΚΑΚΗΣ
(ΜΑΡΚΟΓΙΩΡΓΗΣ)
Πρώην Πρόεδρος Βραχασίου - Σισίου
(από 1987 μέχρι 1998)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Καλή επιτυχία Μανόλη στα καθήκοντά σου ως Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Βραχασού

Η μεγάλη ξηρασία

Το τσουρί!

Ένα τραγούδι για τον Κων. Σφακιανάκη του Νικ. Κυπριγιώτη που αναφέρεται ως εμπειρικός θεραπευτής και μάγος(!!!) από τον Μ. Πυτικάκη

Η Μάχη στο Σελλινάρι 25 Νοεμβρίου 1827. Άγνωστες πτυχές της ιστορίας του τόπου μας

Το ταξίδι στο παρελθόν του χωριού μας συνεχίζεται...

Από την κριθοκουλούρα στη σταρένια φρατζόλα και αργότερα στην χάσικη

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ;

Ο Χρονονικόλης ή κατά κόσμον Νικ. Κυπριώτης ή Κυπριγιώτης