Οι Αρχαιότητες του «Αναύλοχου» και το πολύ παλιό Βραχάσι

(ιστορική διασύνδεση…)


Του Γ.Ν. Μαρκάκη(Μαρκογιώργη)

Είναι γνωστό ότι  το Βραχάσι βρίσκεται στη νότια- νοτιοανατολική βουνοπλαγιά του  «Αναύλοχου», η οποία έχει δύσκολη βατότητα και φαίνεται να απειλείται συνεχώς από κατολισθήσεις μικρών και μεγάλων βράχων.
Όμως λίγο πιο πάνω από το χωριό(υψόμετρο 440 μέχρι 500 μέτρα) έχει γίνει στο μακρινό παρελθόν μικρή γεωλογική  καθίζηση, σε μια τοξοειδή  έκταση, με αρκετά επίπεδα, τα οποία «αναχαιτίζουν» την καταστρεπτική πορεία των βράχων, που κατολισθαίνουν από τον «Αναύλοχο» και κατευθύνονται προς τα σπίτια.
Επίσης υποστηρίζεται  εντελώς θεωρητικά, ότι οι εδαφικές αναταράξεις της καθίζησης αυτής έχουν ως αποτέλεσμα την πρώτη εμφάνιση των δύο πηγών νερού που υπάρχουν στις άκρες του χωριού.
Η μια από τις πηγές αυτές(που τρέχουν νερό όλο το χρόνο) βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του χωριού, η λεγόμενη «πίσω βρύση» και η άλλη στη βορειοδυτική πλευρά(δίπλα στο γεροπλάτανο) η λεγόμενη «πάνω βρύση».

Με βάση λοιπόν τη λογική ότι «κάπου υπήρχε νερό, υπήρχε και κάποια μορφή ζωής», έχω τη γνώμη ότι το αρχικό Βραχάσι άρχισε να αναπτύσσεται οικιστικά πριν χιλιάδες χρόνια, ανάμεσα στις δυο προηγούμενες νερομάνες(πηγές).
Η ανάπτυξη βέβαια αυτή έγινε σταδιακά με την πάροδο των αιώνων.
Δικαιούμαι πάντως να πιστεύω ότι, λόγω των πηγών αυτών, υπήρξε παρουσία ανθρώπων στο Βραχάσι, από τότε που υπήρχε στην Κρήτη οργανωμένη ανθρώπινη ζωή.
Ποιος δηλαδή αποκλείει  την αυξημένη πιθανότητα, οι αρχαίοι κάτοικοι  του "Αναύλοχου" να έπαιρναν  το νερό αυτό για προσωπική  τους χρήση ή έστω για να ποτίζουν τα ζώα τους; 
Άλλωστε η απόσταση από τις πηγές αυτές είναι πολύ μικρή, έστω και αν είναι ανηφορική.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ως συμπέρασμα των προαναφερθέντων, είναι αυτό που έχω ξαναπεί:

"Γέννημα του "Αναύλοχου" 
σε ιστορίας βάση
είναι οι αρχαιότητες
και το παλιό Βραχάσι."

Όμως δεν θέλω να αναφερθώ στις αρχαιολογικές ενδείξεις που υπάρχουν στο χωριό και στη γύρω περιοχή(γιατί οι συνεχείς αναβολές στις ανασκαφές του "Αναύλοχου" έχουν πολλές Γαλλο- Μεραμπελιώτικες παραμέτρους... Οι Γάλλοι πρωτοέκαναν τις ανασκαφές...)

Γ.Ν. ΜΑΡΚΑΚΗΣ
(ΜΑΡΚΟΓΙΩΡΓΗΣ)
Πρώην Πρόεδρος Βραχασίου - Σισίου
(από 1987 μέχρι 1998)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Ο Μιχάλης Πεδιώτης με τον Γιώργη Γουλιδάκη!!! Μια σχέση αγάπης και μίσους!

Διασχίζοντας το Φαράγγι στο Σελλινάρι στις αρχές του 20ου αιώνα...

Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε;

Φωτογραφία από το 1925 του πρώτου αυτοκινήτου της γραμμής Ηρακλείου - Νεαπόλεως στο Βραχάσι!

Ο Μανόλης Ιεραπετριτάκης πήρε το πτυχίο της Νομικής Σχολής σε ηλικία 75 χρονών!

"Τούτο τον κόσμο εμάθαμε"... λέει ο Γ. Κυβερνήτης

O Μιχάλης....

Ο Ζαχαρίας Φασουλάς δίνει συνέντευξη στο Βραχάσι το 1992