Κοντογιώργης. Ένα πρόσωπο που δεν έχει ξεχαστεί.


Ο εικονιζόμενος στη φωτογραφία είναι ο Γεώργιος Κοντάκης ή Κοντογιώργης.
Ένας άνθρωπος που κι αυτός πέρασε από τα "δίκρανα" της κοινωνίας μας και υπέφερε πολλά...
Η παρουσία του Κοντογιώργη ήταν για πολλά χρόνια έντονη στο Βραχάσι.
Ήταν στον Αλβανικό Πόλεμο και όπως μας λέει ο Μιχάλης Λεμπιδάκης η λήξη του πολέμου τον βρήκε στα Χανιά να φυλάει τα κατάλοιπα της γερμανικής κατοχής σε αποθήκες.
Με έντονα στοιχεία στο χαρακτήρα του, βοηθούσε  τους άλλους με προθυμία. Όπως μας λέει ο Μιχάλης μοίραζε κουλούρια στα παιδιά του χωριού μετά την κατοχή και αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούμε ίσως να αξιολογήσουμε πόσο μεγάλη αξία είχε τότε...
Τον Κοντογιώργη τον απασχολούσαν σε διάφορες βοηθητικές εργασίες οι συγχωριανοί μας(κήπους κ.α.) αλλά στις τελευταίες δεκαετίες έφτιαχνε τέμπλες, κατσούνες και μαγκούρες.
Θυμάμαι μια φορά που είχα ανέβει σε ένα χώρο πάνω από το κουρείο του Μανόλη του Βηρίτη και είχα δει την αποθήκη του. Είχε εκατοντάδες και πολλοί χωριανοί  αγόραζαν από εκείνον για να ραβδίζουν τις ελιές ή για να στηρίζονται.
Ήταν μάστορας στην τέχνη του και πολλές φορές καθότανε δίπλα από το φούρνο της Ανδρονίκης και ίσιωνε τα ξύλα, τα ζέσταινε στη φωτιά και τα έτριβε με γυαλί για να τα φέρει στο σχήμα που ήθελε...
Στην τελευταία δεκαετία της ζωής του ο Γιώργης ήταν πολύ μοναχικός και η κοινωνία μας δεν τον άφηνε σχεδόν ποτέ ήσυχο.
Βρήκε αποκούμπι στο πιοτό και όταν τον πείραζαν υπέφερε πολύ...
Όταν βρήκα αυτή τη φωτογραφία ήθελα να την δημοσιεύσω γιατί πιστεύω ότι θέση στην κοινωνία μας και αναγκαιότητα αναφορών στο δημόσιο λόγο μας δεν έχουν μόνο οι επιφανείς αλλά και όσοι γα διάφορους λόγους δεν βρήκαν στη ζωή τους εύκολους δρόμους αλλά υπήρξαν αξιοπρεπείς ή θύματα μιας δύσκολης ζωής με πολέμους, εμφυλίους, φτώχεια...
Όπως διαπίστωσα και από τα σχόλια στο fb στην κοινοποίηση της ερώτησης για το ποιος είναι στη φωτογραφία, πολλοί από εμάς τον θυμόμαστε και πιστεύω αισθανόμαστε και λίγο ντροπή για όσα πέρασε ο Γιώργης.
Ως καθυστερημένη συγνώμη για όσα πέρασε, το ιστολόγιο καταγράφει και αυτό το πρόσωπο ως μια χαρακτηριστική μορφή του χωριού μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Το ερασιτεχνικό ψάρεμα τα παλιά χρόνια

"Ζωή, θάνατος και προσευχή στον Αναύλοχο" το θέμα της Dr.Gaignerot - Driessen στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών!

Tα κατορθώματα της Ανεζίνας (Μπαξανεζίνα )

Αρχίζουν μαθήματα Γερμανικών στον Π.Σ. "Ο ΑΝΑΥΛΟΧΟΣ΄"

Ο Dr. Jan Driessen θα παρουσιάσει στην Αθήνα στις 20/11 το θέμα "Το κτίριο με την κεντρική αυλή στο Μινωικό Σίσι - Νέες Ανασκαφές"

Η μεγάλη ξηρασία

Ένα τραγούδι για τον Κων. Σφακιανάκη του Νικ. Κυπριγιώτη που αναφέρεται ως εμπειρικός θεραπευτής και μάγος(!!!) από τον Μ. Πυτικάκη

Η Μάχη στο Σελλινάρι 25 Νοεμβρίου 1827. Άγνωστες πτυχές της ιστορίας του τόπου μας

Γειτόνεμα στην Καραπιδιά!