Επικεφαλής των έργων στην Ακρόπολη ο Μανόλης Κορρές

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΑΝΌΛΗΣ ΚΟΡΡΈΣ

Απολύτως αναμενόμενος ήταν ο διάδοχος του λαμπρού δασκάλου Χαράλαμπου Μπούρα στην προεδρία της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ). Ο καθηγητής Μανόλης Κορρές, μαθητής του αλλά και επιστήμονας με γνώσεις και κύρος ορίστηκε πρόεδρος κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής, ενώ αντιπρόεδρος θα είναι η Φανή Μαλλούχου Tufano.
Ταυτοχρόνως, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού ανανεώθηκε χθες η θητεία της Βασιλικής Ελευθερίου ως διευθύντριας της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ). Είναι η τρίτη ανανέωση και αυτό σημαίνει πως η Ακρόπολη δεν έχει εκκρεμότητες ως προς την καθοδήγηση των έργων.
Ο κ. Κορρές που δηλώνει πάντοτε «μικρός και ασήμαντος μπροστά στο αρχαίο επίτευγμα», ο αρχιτέκτων που έχει ταυτίσει το όνομά του με το μνημείο των μνημείων, τον Παρθενώνα, ήταν μέλος της ΕΣΜΑ εδώ και πολλά χρόνια. Επάνω σε σκαλωσιές, μέσα σε επικίνδυνες στοές, κάτω από ερείπια, ο καθηγητής του ΕΜΠ που έχει αφιερώσει τη ζωή και την καριέρα του στην έρευνα και στην αναστήλωση, ερευνά άοκνα.
Ο δρ Μανόλης Κορρές γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Είναι μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, έχει εργαστεί σε πολλά μνημεία, (Παρθενώνας, Διονυσιακό Θέατρο, αρχαίοι ναοί της Νάξου κ.α.) και μελέτησε ακόμα περισσότερα. Εχει γράψει οκτώ βιβλία (μεταξύ των οποίων το «Από την Πεντέλη στον Παρθενώνα» για τη μεταφορά των μαρμάρων με τα οποία οικοδομήθηκαν τα ιερά) και 80 επιστημονικά άρθρα. Αεικίνητος με φιλέρευνο και ρηξικέλευθο πνεύμα, βρίσκεται πάντοτε στην πρώτη γραμμή.
Του έχει απονεμηθεί το  Διεθνές Βραβείο Feltrinelli από την Accademia Nazionale dei Lincei της Ρώμης- στα μέλη της οποίας συγκαταλέχθηκε ο Γαλιλαίος. Εχει εργαστεί στα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης επί δεκαετίες, αρχής γενομένης από την Πρωτομαγιά του 1975.
Είναι βέβαιο πως θα προσπαθήσει να καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το τεράστιο κενό που άφησε ο θάνατος του Χαράλαμπου Μπούρα. Η ΕΣΜΑ έχει συμπληρωθεί πρόσφατα, και πάλι με υπουργική απόφαση. Στα μέλη της συγκαταλέγεται πλέον ένας παλιός γνώριμος των στελεχών της Ακρόπολης, ο Πέτρος Κουφόπουλος, που σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής στην Πάτρα, αλλά ξεκίνησε την πορεία του ως αρχιτέκτων από τον Ιερό Βράχο.

Πηγή: liberal.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

"Τούτο τον κόσμο εμάθαμε"... λέει ο Γ. Κυβερνήτης

Συνέντευξη του Μανόλη Γιανναδάκη στο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ για την έκθεση χαρακτικής που ανοίγει σήμερα 4 Αυγούστου 2017 στο Βραχάσι με θέμα τον Ερωτόκριτο

Διασχίζοντας το Φαράγγι στο Σελλινάρι στις αρχές του 20ου αιώνα...

Βραχασώτικες Ιστορίες: Η δημοσκόπηση του "χασαπόχαρτου" του ...Αρισμαρή!

Ο Σταυρός και τι σηματοδοτεί στο Σελλινάρι

Υπογράφουμε για να τρέξει ξανά η Απάνω Βρύση στο Βραχάσι

O Γιώργης Ξυράφης στο Σίσι φτιάχνει μοναδικά μουσικά όργανα παραδοσιακής μουσικής!!!

Σπύρος Σουλαδάκης: Ένας πιανίστας με καταγωγή από το Βραχάσι

Προσομοίωση του Μινωικού Παλατιού στο Κεφάλι του Μπούφου και της ευρύτερης περιοχής κατά την εποχή του χαλκού!!!