Επικεφαλής των έργων στην Ακρόπολη ο Μανόλης Κορρές

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΑΝΌΛΗΣ ΚΟΡΡΈΣ

Απολύτως αναμενόμενος ήταν ο διάδοχος του λαμπρού δασκάλου Χαράλαμπου Μπούρα στην προεδρία της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ). Ο καθηγητής Μανόλης Κορρές, μαθητής του αλλά και επιστήμονας με γνώσεις και κύρος ορίστηκε πρόεδρος κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής, ενώ αντιπρόεδρος θα είναι η Φανή Μαλλούχου Tufano.
Ταυτοχρόνως, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού ανανεώθηκε χθες η θητεία της Βασιλικής Ελευθερίου ως διευθύντριας της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ). Είναι η τρίτη ανανέωση και αυτό σημαίνει πως η Ακρόπολη δεν έχει εκκρεμότητες ως προς την καθοδήγηση των έργων.
Ο κ. Κορρές που δηλώνει πάντοτε «μικρός και ασήμαντος μπροστά στο αρχαίο επίτευγμα», ο αρχιτέκτων που έχει ταυτίσει το όνομά του με το μνημείο των μνημείων, τον Παρθενώνα, ήταν μέλος της ΕΣΜΑ εδώ και πολλά χρόνια. Επάνω σε σκαλωσιές, μέσα σε επικίνδυνες στοές, κάτω από ερείπια, ο καθηγητής του ΕΜΠ που έχει αφιερώσει τη ζωή και την καριέρα του στην έρευνα και στην αναστήλωση, ερευνά άοκνα.
Ο δρ Μανόλης Κορρές γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Είναι μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, έχει εργαστεί σε πολλά μνημεία, (Παρθενώνας, Διονυσιακό Θέατρο, αρχαίοι ναοί της Νάξου κ.α.) και μελέτησε ακόμα περισσότερα. Εχει γράψει οκτώ βιβλία (μεταξύ των οποίων το «Από την Πεντέλη στον Παρθενώνα» για τη μεταφορά των μαρμάρων με τα οποία οικοδομήθηκαν τα ιερά) και 80 επιστημονικά άρθρα. Αεικίνητος με φιλέρευνο και ρηξικέλευθο πνεύμα, βρίσκεται πάντοτε στην πρώτη γραμμή.
Του έχει απονεμηθεί το  Διεθνές Βραβείο Feltrinelli από την Accademia Nazionale dei Lincei της Ρώμης- στα μέλη της οποίας συγκαταλέχθηκε ο Γαλιλαίος. Εχει εργαστεί στα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης επί δεκαετίες, αρχής γενομένης από την Πρωτομαγιά του 1975.
Είναι βέβαιο πως θα προσπαθήσει να καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το τεράστιο κενό που άφησε ο θάνατος του Χαράλαμπου Μπούρα. Η ΕΣΜΑ έχει συμπληρωθεί πρόσφατα, και πάλι με υπουργική απόφαση. Στα μέλη της συγκαταλέγεται πλέον ένας παλιός γνώριμος των στελεχών της Ακρόπολης, ο Πέτρος Κουφόπουλος, που σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής στην Πάτρα, αλλά ξεκίνησε την πορεία του ως αρχιτέκτων από τον Ιερό Βράχο.

Πηγή: liberal.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

"Ζωή, θάνατος και προσευχή στον Αναύλοχο" το θέμα της Dr.Gaignerot - Driessen στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών!

Τα σπίτια που φτιάχνονται στο Βραχάσι

Το ερασιτεχνικό ψάρεμα τα παλιά χρόνια

Γειτόνεμα στην Καραπιδιά!

Ο Βραχασώτης ποιητής Μπαμπασομανώλης για τον αποκλεισμό του Νομού μας από τις Πανεπιστημιακές Σχολές!!!

Tα κατορθώματα της Ανεζίνας (Μπαξανεζίνα )

Ο Dr. Jan Driessen θα παρουσιάσει στην Αθήνα στις 20/11 το θέμα "Το κτίριο με την κεντρική αυλή στο Μινωικό Σίσι - Νέες Ανασκαφές"

Το NATURA 2000 για το Σελλινάρι

Η αποικία, ο μόλος και οι δημόσιες σχέσεις...