Ο Κωνσταντίνος Πλατάκης από το Βραχάσι δάσκαλος στην Κριτσά

Του
Πρωτ. Ευάγγελου ΠαχυγιαννάκηΟ δάσκαλος, Κωνσταντίνος Πλατάκης, με τη σύζυγό του Ειρήνη, η οποία εγκυμονεί τον δεύτερο γιο τους Νικόλαο.
Στην καρέκλα ο πρωτότοκος γιος τους Λευτέρης, που γεννήθηκε το 1910.Η φωτογραφία έχει την ένδειξη: «Οι γονείς μου, Κριτσά 1912», γραμμένη, προφανώς από τον γιο τους Λευτέρη. Η φωτογραφία είναι από το αρχείο της εγγονής τους Ειρήνης Νικολ. Πλατάκη- Τουτουντζάκη, η οποία μας την παραχώρησε για το Λεύκωμα που ετοιμάζει να εκδόσει το Δημοτικό Σχολείο Κριτσάς.Ο Κωνσταντίνος Πλατάκης, γεννήθηκε το 1879 και γονείς του ήσαν ο Σπυρίδων και η Ευσεβία Πλατάκη. Απόφοιτος του Διδασκαλείου Αρρένων Ηρακλείου, χρημάτισε δάσκαλος στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο Κριστσάς και άφησε μνήμη καλού δασκάλου. Εγνώριζε την βυζαντινή μουσική και έπαιζε βιολί, με το οποίο δίδασκε στα παιδιά τους χορούς της Κρήτης.

Όταν υπηρετούσα στο Γυμνάσιο της Κριτσάς, ως καθηγητής, είχαμε ένα περιστατικό, από αυτά που συμβαίνουν συνήθως στα παιδιά αυτής της ηλικίας. Κάποιο παιδί έχασε μια μέρα το χαρτζιλίκι που του έδωσε ο πατέρας του για το καθημερινό κολατσιό! Και επειδή είχε την υποψία ότι κάποιος του τό ‘κλεψε, συνήλθε ο Σύλλογος για να… εξιχνιάσει το γεγονός!
Απέναντι από το Γυμνάσιο έκανε καφενείο ο μπάρμπα-Μανόλης. Μας έφερε, λοιπόν, τον καφέ στο δεύτερο διάλλειμα και τον ρωτώ: - Μπάρμπα – Μανόλη, έχει παράδοση η κλεψιά στο χωριό σας; Σταμάτησε∙ πήρε ύφος αινιγματικό, έριξε μια ματιά γύρω και είπε: - «Θα σου πω ένα περιστατικό. Μια φορά ήτανε δάσκαλος εδώ ένας χωριανός σου που τονε λέγανε Κωνσταντίνο Πλατάκη. Ήτανε καλός δάσκαλος, έψελνε και στην εκκλησιά, μάθαινε κι εμάς να ψέλνομε, είχε κι ένα βιολί και μας μάθαινε με το βιολί τσοί Κρητικούς χορούς. Μια μέρα, λοιπόν, είχαμε εντοπίσει που έβανε το βιολί, σπάσαμε το παραθύρι και του το πήραμε…» Με κοίταξε πάλι, πονηρά και είπε: - «Βγάλε ‘δα ετουλόγου σου το συμπέρασμα…»
Στο ίδιο σχολείο της Κριτσάς, πριν από τον Πλατάκη, υπηρέτησε ως δάσκαλος και ο Ιωάννης Εμμανουήλ Ροβίθης, Πτυχιούχος του Διδασκαλείου Αρρένων Ηρακλείου, που γεννήθηκε στο Βραχάσι, το 1873 και ήταν αδελφός του Καλού Δημήτρη και του παππού μου του Καλησπερομιχελή.
Ο Ιωάννης Ροβίθης είναι ο πατέρας του υπέροχου εκείνου ανθρώπου, που τίμησε τον όρκο του Ιπποκράτη ως επιστήμονας και τον τόπο καταγωγής του ως άνθρωπος Δημητρίου Ροβίθη, ιατροδικαστή, για τον οποίο είχατε παλαιότερα αφιερώσει ένα επαινετικό δημοσίευμα.

***
Στην κ. Ρένα Πλατάκη Τουτουντζάκη οφείλομε ευχαριστίες, για την προθυμία που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας με την διαβεβαίωση ότι θα της αποσταλεί το Λεύκωμα του Δημοτικού Σχολείου Κριτσάς, όταν με το καλό τυπωθεί.
Στη συνέχεια παραθέτομε ένα φύλλο χειρογράφου Βυζαντινής μουσικής του αειμνήστου Κωνσταντίνου Πλατάκη, με τίτλο: «Αρχαία Αιγυπτιακή ωδή∙ Η αιχμάλωτος Ιουδαία».Το σχέδιο του Αρρεναγωγείου Βραχασίου δια χειρός του διδασκάλου Κωνσταντίνου Πλατάκη πατέρα του Ελευθερίου Πλατάκη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Βραχάσι 12 Ιουλίου 1936: Θεμελιώθηκε η μεγάλη εκκλησία και τελέσθηκε μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Κ. Σφακιανάκη, με αφορμή τη μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του

Μια απάντηση σε όσους από «αναπτυξιακό οίστρο» έχουν ξεγράψει το Βραχάσι…

101 είδη πουλιών ενδημούσαν το 1995 στο φαράγγι στο Σελλινάρι αναφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Κοινότητα Βραχασίου!!!

Πρόσκληση κάθε Τετάρτη του Ιουλίου για να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι!

5,5 klm στην περιοχή κάτω από το Σελλινάρι και στη Μίλατο ασφαλτοστρώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Πάνω από το Σελλινάρι όμως τίποτα!!!

Τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Νεάπολης έγραψαν στίχους του Ερωτόκριτου σε τοίχους του Βραχασού και του Σισού!

Ένας αθλητής με καταγωγή και από Βραχάσι αγωνίζεται στην κατηγορία SUPERSPORT και έρχεται πρώτος!