ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Ο ΑΝΑYΛΟΧΟΣ» ΣΤΟ ΒΡΑΧΑΣΙ.

Του 
Πρωτ. Ευάγγελου Παχυγιαννάκη

Χθες  περάσαμε μια όμορφη βραδιά πραγματικής μυσταγωγίας στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του Βραχασού «Ο ΑΝΑYΛΟΧΟΣ».
Έξω ο καιρός κρύος, χιονιστής, θύμιζε παλιούς καλούς καιρούς, γνώριμους στα παιδικά μας χρόνια, που πάντα περιμέναμε να έρθη ο γερο-Χειμώνας να ντύσει με την άσπρη κάπα του το χωριό, τα βουνά και τα πλάγια κι εμείς να ορθώνομε  χιονάνθρωπους στις αυλές και να παίζομε χιονοπόλεμο. Τώρα, βέβαια άλλαξαν οι καιροί, άλλαξαν και οι άνθρωποι. Έτσι σαν αστραπή πέρασαν από το φάδι της μνήμης όλα αυτά γιατί σύντομα, με προσγείωσε η πραγματικότητα.
Μέσα στις αίθουσες του παλιού σχολειού, διασκευασμένες σε μια μακρόστενη αίθουσα που φιλοξενείται ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού μας. Όλα όμορφα και κατάλληλα διακοσμημένα με το γιορτινό πνεύμα των ημερών. Μια ζεστασιά, μια θάλπη και μια γλύκα απλωμένη παντού, που ερχότανε από μια ξεχασμένη εποχή που μας την έφερε σαν κανίσκι γιορτινό και μας την πρόσφερε ο φτωχός Κοσμοκαλόγερος, ο κυρ-Αλέξανδρος Παπαδιαμάντη με την πλούσια καρδιά του και την ανεπανάληπτη πένα του.
 Η ομιλήτρια, Μαρία Κυριακάκη του Στάθη, γνωστή και από άλλες εκδηλώσεις στο χωριό, με γλαφυρότητα, γλώσσα απλή, καταληπτή και ακριβολόγα, άπλωνε τα βαθυστόχαστα νήματα του λόγου της, καθώς  τοποθετούσε και ερμήνευε με άριστο τρόπο την εποχή που έζησε ο Παπαδιαμάντης, και μετέφερε στους ακροατές της στιγμιότυπα από τη ζωή και τα κείμενα του μεγάλου δημιουργού.
            Ο ερμηνευτικός λόγος ζωντάνευε με τις γλυκές απαγγελίες που άπλωσαν δύο κοριτσίστικες και δύο ανδρικές φωνές, απαγγέλλοντας κομμάτια από τα αθάνατα έργα του ανεπανάληπτου διηγηματογράφου, συνοδευμένες από την κιθάρα και το αρμόνιο νέων παιδιών, που υπόσχονται πολλά στην τέχνη της μουσικής και στην πολιτιστική πρόοδο του τόπου μας. Αυτή η νότα, που μπορεί κανείς να τη θεωρήσει σε πρώτη άποψη ξέταιρη ως προς  το παραδοσιακό  πνεύμα της βραδιάς, τόνιζε ίσα – ίσα, την εμβέλεια του κοσμοπολίτικου πνεύματος του τιμώμενου αξεπέραστου διηγηματογράφου.
            Η χορωδία του Γιώργου Φουλεδάκη, όπως πάντα σε όλες τις εμφανίσεις της,  έδωσε κι απόψε ένα ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση με κάλαντα επίκαιρα και παραδοσιακά από διάφορα μέρη της Ελλάδος και ιδιαίτερα της Κρήτης. Τα νέα παιδιά με τις λύρες τους, οι αρμονικές φωνές μικρών και μεγάλων έδωσαν μια ανεπανάληπτη  χαρά και μια ελπίδα, πως μέσα και από τη δική μας μίζερη, αγχώδη και καταθλιπτική εποχή μπορεί να ξαναβρεί ο λαός μας τον δρόμο της αναδημιουργίας του.
            Τέλος, δεν μπορούμε να μην επισημάνομε την παρουσία του διδασκάλου Αλέκου Κακέπη, που πάντα η παρουσία του ζωογονεί και διδάσκει. Απέδωσε,  με την αγέρωχη δωρική φωνή του, ένα ριζίτικο, με επίκληση στους Αγίους:  «…αϊδλαρετέ με τ’ ορφανό να χτίσω μοναστήρι,/ να λειτουργούντ’ οι Χριστιανοί και να μεταλαβαίνου/ και να βαφτίζουνε παιδιά…» με επιστέγασμα την ευχετική μαντινάδα: «Ὦ, νεογέννητε Χριστέ, ἔμπα στὰ σωθικά μου*,  καὶ ἄλλαξέ μου ριζικά, τὴν πέτρινη καρδιά μου». 
            Την εκδήλωση έκλεισε ο υποφαινόμενος με προτροπή στα μέλη του Συλλόγου να επιδιώξουν κάποτε να φέρουν στο προσκήνιο της μνήμης τον ξεχασμένο Παπαδιαμάντη του χωριού, τον φτωχό και περιφρονημένο εν ζωή, με πλούσιο άγνωστο στους πολλούς λαογραφικό - διηγηματικό περιεχόμενο έργο του, Ευάγγελο Διαλυνά(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).
            Συγχαίρομε από καριδιάς τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου του Βραχασού «Ο ΑΝΑYΛΟΧΟΣ» για τις πάντοτε ποιοτικές εκδηλώσεις του και ευχόμεθα να συνεχίσουν με την ίδια πάντοτε δυναμικότητα και καλές προθέσεις.


Κλείνοντας ευχόμεθα σε όλους αυτό που πάντοτε εύχεται η Εκκλησία μας: αλλαγή χρόνου, αλλαγή νοοτροπίας, δηλαδή μετάνοια, ό,τι ο αγαπητός μας Αλέκος ευχήθηκε με τη μαντινάδα του: να μας αλλάξει η χάρη του Νεογέννητου Χριστού τις πέτρινες καρδιές και να τις κάμει σάρκινες, που να πονούν στον πόνο των άλλων, να μάθουν να κάνουν τη φτώχεια πλούτο, να χαίρονται και ν’ αγαπούνε τη ζωή!  


Σημείωση Ιστολογίου: Οι φωτογραφίες είναι από το λογαριασμό στo facebook του Πολιτιστικού ΣΥλλόγου "Ο ΑΝΑΥΛΟΧΟΣ".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

"Τούτο τον κόσμο εμάθαμε"... λέει ο Γ. Κυβερνήτης

Συνέντευξη του Μανόλη Γιανναδάκη στο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ για την έκθεση χαρακτικής που ανοίγει σήμερα 4 Αυγούστου 2017 στο Βραχάσι με θέμα τον Ερωτόκριτο

Ο Σταυρός και τι σηματοδοτεί στο Σελλινάρι

Βραχασώτικες Ιστορίες: Η δημοσκόπηση του "χασαπόχαρτου" του ...Αρισμαρή!

Υπογράφουμε για να τρέξει ξανά η Απάνω Βρύση στο Βραχάσι

Διασχίζοντας το Φαράγγι στο Σελλινάρι στις αρχές του 20ου αιώνα...

Σπύρος Σουλαδάκης: Ένας πιανίστας με καταγωγή από το Βραχάσι

Προσομοίωση του Μινωικού Παλατιού στο Κεφάλι του Μπούφου και της ευρύτερης περιοχής κατά την εποχή του χαλκού!!!

Παιδιά ενός κατώτερου θεού στο Σχολείο στο Σίσι;