Ο Κρης ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Βίος και πολιτεία ενός αγνοημένου αγωνιστή, πολιτικού και διανοουμένου

Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση της ιστορικής μονογραφίας που πραγματεύεται τη ζωή και τη δράση του σπουδαίου Κρητικού μαθηματικού, συγγραφέα, αγωνιστή και πολιτικού ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ. 
Έρχεται στη ζωή το 1840, και μεγαλώνει σε μια ελπιδοφόρα περίοδο, για την υπόδουλη Κρήτη. Aπό το Βραχάσι του Μεραμπέλλου την Αθήνα, το Παρίσι, την ελληνική Αλεξάνδρεια, ο Παπαδάκης, οραματίζεται την ελευθερία της πατρίδας του. Παρών σε όλους τους αγώνες του κρητικού λαού, μοχθεί με όλες του τις δυνάμεις για την εθνική του αποκατάσταση.
Συνεπής στα οράματα της Κρητικής κοινωνίας της εποχής του, ο ριζοσπάστης, ασυμβίβαστος και διανοούμενος, Στελιανός, -για τους φίλους του-, με ανοικτό μυαλό δέχεται και μετουσιώνει τα μηνύματα της νέας εποχής. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια των αγώνων, συγκρούεται με τοπικά και ευρύτερα συμφέροντα, και υπηρετεί σε πολλές σημαντικές θέσεις, τις οποίες δεν διστάζει να εγκαταλείψει, όταν πιστεύει ότι αυτό απαιτεί το συμφέρον της Κρήτης.
Η συγγραφέας Μαρία Γ. Σεργάκη αναζητά τα ίχνη του στα μέρη που έζησε και σημάδεψε με το πέρασμά του και καταγράφει τα βήματά του από τα μέσα του 19ου αιώνα ως το 1914, .
Μέσα από τη ζωή του ξεδιπλώνεται και αναδεικνύεται συνολικά η ιστορία της Κρήτης και ειδικότερα η ιστορία του Λασιθίου, κατά την πολύ ενδιαφέρουσα και ανεξερεύνητη, ύστερη Οθωμανική περίοδο, τα γεγονότα της οποίας οδήγησαν τον κρητικό λαό στην πολυπόθητη Ένωση με την Ελλάδα.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Ιωάννης Τζιρβελάκης: "Με αφορά γιατί έχω συνείδηση"! (Uptaded)

Μια επιστολή προς ένα Βραχασώτη σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που βάζει ουσιαστικά τέλος στην πολιτική κυριαρχία του Ελ Βενιζέλου

"Nostos Algos": ένα κινηματογραφικό έργο με αναφορά στο Βραχάσι σε πρώτη προβολή απόψε στο Παρίσι!!

Αλλάζει χέρια το Meli Palace στην Αγία Βαρβάρα Βραχασίου

Το Σίσι στα τέλη της δεκαετίας του 1970!!!

Γιώργης Ξυράφης: Ο κρητικός οργανοποιός του Σισού

Στον Πλάτανο στο Βραχάσι μια συντροφιά από Βραχασώτες της Αθήνας ένα καλοκαίρι της δεκαετίας του '50

Το teaser της ταινίας Nostos Algos

"Λιποθυμούσες όταν την έβλεπες" την Μαίρη Ζουράρι