Ο Κρης ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Βίος και πολιτεία ενός αγνοημένου αγωνιστή, πολιτικού και διανοουμένου

Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση της ιστορικής μονογραφίας που πραγματεύεται τη ζωή και τη δράση του σπουδαίου Κρητικού μαθηματικού, συγγραφέα, αγωνιστή και πολιτικού ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ. 
Έρχεται στη ζωή το 1840, και μεγαλώνει σε μια ελπιδοφόρα περίοδο, για την υπόδουλη Κρήτη. Aπό το Βραχάσι του Μεραμπέλλου την Αθήνα, το Παρίσι, την ελληνική Αλεξάνδρεια, ο Παπαδάκης, οραματίζεται την ελευθερία της πατρίδας του. Παρών σε όλους τους αγώνες του κρητικού λαού, μοχθεί με όλες του τις δυνάμεις για την εθνική του αποκατάσταση.
Συνεπής στα οράματα της Κρητικής κοινωνίας της εποχής του, ο ριζοσπάστης, ασυμβίβαστος και διανοούμενος, Στελιανός, -για τους φίλους του-, με ανοικτό μυαλό δέχεται και μετουσιώνει τα μηνύματα της νέας εποχής. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια των αγώνων, συγκρούεται με τοπικά και ευρύτερα συμφέροντα, και υπηρετεί σε πολλές σημαντικές θέσεις, τις οποίες δεν διστάζει να εγκαταλείψει, όταν πιστεύει ότι αυτό απαιτεί το συμφέρον της Κρήτης.
Η συγγραφέας Μαρία Γ. Σεργάκη αναζητά τα ίχνη του στα μέρη που έζησε και σημάδεψε με το πέρασμά του και καταγράφει τα βήματά του από τα μέσα του 19ου αιώνα ως το 1914, .
Μέσα από τη ζωή του ξεδιπλώνεται και αναδεικνύεται συνολικά η ιστορία της Κρήτης και ειδικότερα η ιστορία του Λασιθίου, κατά την πολύ ενδιαφέρουσα και ανεξερεύνητη, ύστερη Οθωμανική περίοδο, τα γεγονότα της οποίας οδήγησαν τον κρητικό λαό στην πολυπόθητη Ένωση με την Ελλάδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

"Τούτο τον κόσμο εμάθαμε"... λέει ο Γ. Κυβερνήτης

Συνέντευξη του Μανόλη Γιανναδάκη στο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ για την έκθεση χαρακτικής που ανοίγει σήμερα 4 Αυγούστου 2017 στο Βραχάσι με θέμα τον Ερωτόκριτο

Διασχίζοντας το Φαράγγι στο Σελλινάρι στις αρχές του 20ου αιώνα...

Βραχασώτικες Ιστορίες: Η δημοσκόπηση του "χασαπόχαρτου" του ...Αρισμαρή!

Ο Σταυρός και τι σηματοδοτεί στο Σελλινάρι

Υπογράφουμε για να τρέξει ξανά η Απάνω Βρύση στο Βραχάσι

O Γιώργης Ξυράφης στο Σίσι φτιάχνει μοναδικά μουσικά όργανα παραδοσιακής μουσικής!!!

Σπύρος Σουλαδάκης: Ένας πιανίστας με καταγωγή από το Βραχάσι

Προσομοίωση του Μινωικού Παλατιού στο Κεφάλι του Μπούφου και της ευρύτερης περιοχής κατά την εποχή του χαλκού!!!