Η φασολάδα στο Λιμάνι ΣΙσίου την Καθαρή Δευτέρα είναι πια Θεσμός!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Zacharias Fthenakis είπε…
Αγαπητέ Νίκο

Το σχολιό σου, ότι η φασολάδα έχει γίνει πια θεσμός, μου δίνει αφορμή να το συνδέσω με το προηγούμενο θέμα, με το αν είναι πιά καιρός για συνεννόηση, για να θυμίσω τον πόλεμο που δέχτηκε αυτή η εκδήλωση τα πρώτα χρόνια που διοργανώθηκε.
Να υπενθυμισω ότι η εκδήλωση ξεκίνησε το 2009 (επί εποχής παντοδυναμίας Σφυράκη) με πρωτοβουλία δική μου και του Χρήστου του Μαμαλούκου, και συνεπικουρύμενη από πλήθος άλλων ανθρώπων (κυρίως επαγγελματιών) και την ευγενική χορηγία ξενοδόχων και επαγγελματιών της περιοχής. Στόχος ήταν να καθιερωθεί αυτή η εκδήλωση και να γίνει πόλος έλξης για το Σίσι τη χειμερινή περίοδο, όπως είναι ο "Ξυνόχονρος και Μουζουδιά" στο Μοχό. Μπορεί η εκδήλωση να μην έχει φτάσει ακόμα σε αυτό το επίπεδο, αλλά κάθε χρόνο βελτιώνεται όλο και περισσότερο και μετά από 8 χρόνια από την πρώτη φορά που διοργανώθηκε, έχει πλέον καθιερωθεί. Ο πόλεμος που δέχθηκε τότε είναι γνωστός και δε χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες. Βλέπεις αν τη διοργάνωνε κάποιος άλλος θα ήταν καλοδεχούμενο, αλλά εμείς ως μη αρεστοί στο τοπικό καθεστώς, έπρεπε να πολεμηθούμε πάση θυσία και μαζί με μας και η φασολάδα. Ευτυχώς τα σχέδια του τοπικού καθεστώτος απέτυχαν κι έτσι σήμερα έχουμε φτάσει στο επίπεδο να έχουμε στο Σίσι μια εκδήλωση που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου και εκτός Βραχασίου, με τα προφανη ωφέλη που αυτό δημιούργησε και για τους επαγγελματίες της περιοχής.
Μέσα στα πλαίσια ενός ειλικρινούς διαλόγου με αποκελιστικό θέμα το καλό του τόπου, θα έπρεπε σε ένδειξη καλής πρόθεσης οι αντιμαχόμενες πλευρές να αναγωρίσουν όσα θετικά έχουν γίνει από αντιπάλους τους. Χωρίς να έχω ανάγκη αυτή την αναγνώριση, (ούτε και ο Χρήστος ο Μαμαλούκος φαντάζομαι) δεν είδα κανένα να αναγνωρίζει αυτή την προσπάθεια που έγινε τότε, που οδήγησε μακροπρόθεσμα στο αποτέλεσμα του σήμερα. Τουναντίον η υποψηφιότητά μου στον Αναπτυξιακό Σύλλογο Σισίου το καλοκαίρι που μας πέρασε, πυροδότησε πρωτοφανή κινητοποίηση για να μην εκλεγώ εγώ, με αποτέλεσμα, εκεί που πήγαιναν να κάνουν εκλογές και δεν πήγαινε κανείς, εμφανίστηκε ένα πλήθος ανθρώπων (περί τους 200, αν θυμάμαι καλά τον αριθμό) να ψηφίσουν. Φυσικά η κινητοποίηση, αν και πέτυχε ως κινητοποίηση, απέτυχε στον κύριο σκοπό της, να μην εκλεγώ εγώ στο συμβούλιο του συλλόγου, λες και η παρουσία μου στα πολιτιστικά του τόπου δεν συνοδεύτηκε ποτέ από ένα αξιόλογο έργο...
Μέσα λοιπόν σε αυτό το κλίμα που συνεχίζει να επικρατεί, όπου κανείς δεν προτίθεται να αναγνωρίσει τα θετικά στοιχεία, που μπορεί να συνεισφέρει καθένας σ' αυτό το διάλογο, τι επιτυχία μπορεί να έχει ένας τέτοιος διάλογος; Αν υπήρχε έστω και η παραμικρή ένδειξη ότι υπάρχει διάθεση για συνεννόηση στη βαση του αλληλοσεβασμού, τότε ο διάλογος θα μπορούσε να είναι εφικτός και να έχει και θετικά αποτελέσματα. Δυστυχώς αυτό δεν υπάρχει. Ας αναλογιστούμε όλοι αν μπορούμε να δούμε με σεβασμό το διπλανό μας (στην πράξη και όχι στα λόγια), ας αναλογιστούμε αν μπορούμε να του αναγνωρίσουμε τα θετικά που έχει, παραμερίζοντας τα αρνητικά που μπορούμε να του καταλογίσουμε. Μετά μπορούμε να σκεφτούμε αν μπορούμε να κάνουμε διάλογο.
Καλή Σαρακοστή.

Ζαχαρίας Φθενάκης

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

"Τούτο τον κόσμο εμάθαμε"... λέει ο Γ. Κυβερνήτης

Συνέντευξη του Μανόλη Γιανναδάκη στο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ για την έκθεση χαρακτικής που ανοίγει σήμερα 4 Αυγούστου 2017 στο Βραχάσι με θέμα τον Ερωτόκριτο

Διασχίζοντας το Φαράγγι στο Σελλινάρι στις αρχές του 20ου αιώνα...

Βραχασώτικες Ιστορίες: Η δημοσκόπηση του "χασαπόχαρτου" του ...Αρισμαρή!

Ο Σταυρός και τι σηματοδοτεί στο Σελλινάρι

Υπογράφουμε για να τρέξει ξανά η Απάνω Βρύση στο Βραχάσι

O Γιώργης Ξυράφης στο Σίσι φτιάχνει μοναδικά μουσικά όργανα παραδοσιακής μουσικής!!!

Σπύρος Σουλαδάκης: Ένας πιανίστας με καταγωγή από το Βραχάσι

Προσομοίωση του Μινωικού Παλατιού στο Κεφάλι του Μπούφου και της ευρύτερης περιοχής κατά την εποχή του χαλκού!!!