Ζαχαρίας Φθενάκης για το θέμα της μεταφοράς των γραφείων της Κοινότητας

Ο Δήμαρχος έχει εκφράσει αυτή την άποψη (μεταφορά της έδρας στο Σίσι μαζί με το ΚΕΠ) εδώ και πάρα πολύ καιρό και μάλιστα δημοσίως (σε συνεδρίαση τοπικού συμβουλίου στο Βραχάσι). 
Σέβομαι την άποψή του αλλά στο συγκεκριμένο θέμα διαφωνώ κάθετα και έχω εκφρράσει τη διαφωνία μου προσωπικά και στον ίδιο. Η κοινότητα Βραχασίου, καλώς ή κακώς αποτελεί μια από τις συνιστώσες (και όχι την τρίτη συνστώσα, όπως κάποιοι συνηθίζουν να λένε) του Δήμου Αγίου Νικολάου. (Αν θέλουμε να βάλουμε τις συνιστώσες σε τάξη, τότε εγώ επιλέγω να είναι η πρώτη συνιστώσα, αριθμώντας χωρικά από την είσοδο στο νομό Λασιθίου). Η συνιστώσα αυτή λοιπόν έχει έδρα που είναι το χωριό Βραχάσι. Έδρα δεν ειναι ούτε η Μίλατος, ούτε το Σίσι, ούτε το Σελινάρι. Αν υπάρχουν πιθανοί πρακτικοί λόγοι (περισσότερος πληθυσμός στο Σίσι κτλ) που επιτρέπουν (αλλά δεν επιβάλουν) να γίνονται σκέψεις για μεταφορά της κοινότητας, τότε οι σκέψεις αυτές πρέπει να ξεκινήσουν ανάποδα, λαμβάνοντας υπ' όψη (από πρακτικής και μόνο πλευράς) την πληθώρα ανεκμετάλυτων κρατικών και δημοτικών κτηρίων που υπάρχουν στη Νεάπολη και τα υπέρογκα ποσά που πληρώνει ο δήμος για να ενοικιάζει γραφεία στον Άγ. Νικόλαο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Αν δηλαδή πρέπει να γίνει κάποια αναδιάρθρωση για πρακτικούς λόγους, αυτή ας ξεκινήσει από αλλού και όχι από το Βραχάσι. Αν υπάρχει ένας πρακτικός λόγος που επιτρέπει τη σκέψη για μεταφορά της κοινότητας στο Σίσι, υπάρχουν δεκάδες άλλοι που κατ' αναλογία επιβάλουν τη μετακίνηση του δήμουν στη Νεάπολη. Επειδή ωστόσο κανείς δε συζητάει το δεύτερο, τότε δεν αξίζει τον κόπο να συζηταει και το πρώτο. 
Πέραν όλων των επιχειρημάτων που θα μπορούσα αυτή τη στιγμή να αναπτύξω, θεωρώ αυτονότο το σεβασμό στην ιστορία του Βραχασίου, που επιβάλει να παραμείνει η έρδα της κοινότητας στο Βραχάσι. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σεβαστούν οι εκάστοτε δήμαρχοι. Πέραν των άλλων, ουδείς έχει ζητήσει αυτή τη μετακίνηση και ακόμα και αν γίνει, δεν πρόκειται να λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Προς στιγμήν τουλάχιστον οι πολίτες δεν έχουν εκφράσει παράπονα ότι δεν εξυπηρετούνται, επειδή το γραφείο της κοινότητας βρίσκεται μακρυά. Επομένως το ζήτημα της μετακίνησης της κοινότητας προκύπτει από το πουθενά, δε λύνει κανένα πρόβλημα, τουναντίον δημιουργεί προβλήματα. Προσωπική μου γνώμη (και νομίζω ότι εκφράζω και αυτούς που με ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές και πιθανόν και αυτούς που δε με ψήφισαν), είναι το γραφείο να παραμείνει στο Βραχάσι και μάλιστα να μετακινηθεί στο φυσικό του χώρο, στην πλατεία του χωριού. Οτιδήποτε άλλο δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην περιοχή μας.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι η πολιτική δε γίνεται με συγκεντρώσεις για έκφραση της λαϊκής βούλησης, αλλά με υπεύθυνες αποφάσεις πολιτκών ανδρών, που αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος και την πολιτική ευθύνη. Πολιτική κάλυψη για μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να υπάρξει με μια συγκέντρωση, που απλώς ο κόσμος θα διασταυρώσει τα ξίφη του σε μια μάχη που κανείς από το χωριό δεν την προκαλεί. Έχουμε ήδη πολλά που μας χωρίζουν. Δε χρειάζεται να προσθέτουμε κι άλλα. Υπάρχουν πολλά και πολύ πιο ουσιώδη θέματα, που αξίζει τον κόπο να τεθούν σε συζήτηση και δεν τίθενται. Η πιθανή μεταφορά της κοινότητας είναι το τελευταίο και κανένα λόγο δεν έχει να μετακινηθεί από το Βραχάσι.

Ζαχαρίας Φθενάκης 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

"Τούτο τον κόσμο εμάθαμε"... λέει ο Γ. Κυβερνήτης

Συνέντευξη του Μανόλη Γιανναδάκη στο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ για την έκθεση χαρακτικής που ανοίγει σήμερα 4 Αυγούστου 2017 στο Βραχάσι με θέμα τον Ερωτόκριτο

Ο Σταυρός και τι σηματοδοτεί στο Σελλινάρι

Βραχασώτικες Ιστορίες: Η δημοσκόπηση του "χασαπόχαρτου" του ...Αρισμαρή!

Υπογράφουμε για να τρέξει ξανά η Απάνω Βρύση στο Βραχάσι

Διασχίζοντας το Φαράγγι στο Σελλινάρι στις αρχές του 20ου αιώνα...

Σπύρος Σουλαδάκης: Ένας πιανίστας με καταγωγή από το Βραχάσι

Προσομοίωση του Μινωικού Παλατιού στο Κεφάλι του Μπούφου και της ευρύτερης περιοχής κατά την εποχή του χαλκού!!!

Παιδιά ενός κατώτερου θεού στο Σχολείο στο Σίσι;