Γ.Σουλαδάκης: "Κάθε σκέψη για μεταφορά της έδρας από το Βραχάσι πρέπει να απορριφτεί εκ προοιμίου"


Φωτογραφία του Γιάννης Ματθαίου Σουλαδάκης.
Πριν λίγα χρόνια, το κύριο αίτημα των Βραχασιωτών ήταν ο Δήμος Βραχασίου, που εκτός από το Βραχάσι θα συμμετείχαν η Μίλατος και η Λατσίδα, ουσιαστικά πάνω στο ιστορικό αποτύπωμα του τέως Δήμου Βραχασίου, στον οποίο υπαγόταν η Βουλισμένη και ο Άγιος Αντώνης. 


Του
Γιάννη ΣουλαδάκηΑυτές τις μέρες πληροφορήθηκα ότι ξεκίνησε, δεν ξέρω από ποιους, συζήτηση για μεταφορά της έδρας της Δημοτικής Ενότητας Βραχασίου στο Σίσι. 
Κανένας δεν αρνείται ότι το Σίσι είναι «παιδί» του Βραχασίου, «Μάνα» όμως είναι το Βραχάσι που έχει και άλλα παιδιά, Καρτσινιανός, Πύργος, Αγία Βαρβάρα κλπ. 
Κάθε σκέψη για μεταφορά της έδρας από το Βραχάσι πρέπει να απορριφτεί εκ προοιμίου και να γιατί, όπως  αναπτύσσω με συντομία. 
Το επιχείρημα της καλλίτερης εξυπηρέτησης η της εξοικονόμησης υπαλλήλων είναι ρηχό και λάθος και τούτο διότι την εποχή της ανάπτυξης, της πληροφορικής και των computers, της τηλεδιάσκεψης, της τηλεϊατρικής, της τηλεματικής, της τηλεργασίας, κλπ. για την εξυπηρέτηση του πολίτη πρέπει να κοιτάμε μπροστά και όχι πίσω. 
Ανεξάρτητα όμως για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται και να λειτουργεί η διοίκηση οποιασδήποτε μορφής, ακόμη και για λόγους πρακτικούς, στο Σίσι οι όποιες υποδομές σε κτίρια κοινοτικά κλπ. είναι εντελώς ανεπαρκείς. 
Όμως ανεξάρτητα από τα παραπάνω στα οποία θα μπορούσα να προσθέσω πολύ περισσότερα, οι σοβαρότεροι λόγοι παραμονής της έδρας της κοινότητας είναι άλλοι. 
1.Ειναι λόγοι αναπτυξιακοί, όταν συνεχώς όλο και περισσότερο συζητείται η ανάπτυξη και άλλων μορφών τουρισμού, πλην της ξαπλώστρας και της παραλίας, ο Θρησκευτικός τουρισμός, ο Ορειβατικός τουρισμός, ο Πολιτισμικός τουρισμός,, ο Αγροτουρισμός κλπ. κλπ.
Μη διαφεύγει η προσπάθεια που γίνεται στο παλιό σχολείο για την αναστύλωσή του, προκειμένου να φιλοξενήσει τις αρχαιότητες από το Σίσι, «το Βραχασιώτικο Σπίτι», αλλά και το ότι το Βραχάσι έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακό με ό,τι σημαίνει αυτό.
Θα μπορούσα να προσθέσω την ανάδειξη παραδοσιακών προϊόντων, παρατηρητήρια άγριας φύσης Βραχάσι, στα χνάρια  που έχει περπατήσει το Κουτουλουφάρι κλπ. 
2.Λόγοι ιστορικοί που κατά την γνώμη μου είναι εξίσου ισχυροί ή ακόμη και πιο ισχυροί από τους προηγούμενους. Το Βραχάσι φέρνει στις πλάτες του ένα πολύ βαρύ ιστορικό πολιτικό και πολιτισμικό φορτίο πολλών όχι δεκαετιών, άλλα εκατονταετιών, αυτό δεν πρέπει να παραμείνει  στα εγκαταλειμμένα του χρόνου ή στην ιστορική λήθη. 
Σε κάθε περίπτωση, η μεταφορά της έδρας της Κοινότητας πέραν των άλλων θα σημάνει για πολλούς εγκατάλειψη, στην ουσία σταδιακή υποβάθμιση, συρρίκνωση, αν όχι θάνατος.
3.Υπάρχουν όμως οι άλλοι λόγοι, οι πιο ανθρώπινοι, οι πιο συναισθηματικοί, αυτοί που μας ενώνουν όπου και να βρισκόμαστε, οι κοινές αναφορές και οι μνήμες, το αδιόρατο άλλα ισχυρό νήμα που μας ενώνει με την πατρίδα, τον τόπο μας, εκεί κάπου που είναι οι ρίζες μας, ο Νόστος, γι’ αυτό αυτός ο τόπος, το Βραχάσι, πρέπει να μείνει ζωντανό. 
Με την γραφή μου αυτή προσθέτω και εγώ το απόλυτό μου ΝΑΙ, να παραμείνει η έδρα της κοινότητας στο Βραχάσι.

Γιάννης Μ. Σουλαδάκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

"Τούτο τον κόσμο εμάθαμε"... λέει ο Γ. Κυβερνήτης

Συνέντευξη του Μανόλη Γιανναδάκη στο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ για την έκθεση χαρακτικής που ανοίγει σήμερα 4 Αυγούστου 2017 στο Βραχάσι με θέμα τον Ερωτόκριτο

Διασχίζοντας το Φαράγγι στο Σελλινάρι στις αρχές του 20ου αιώνα...

Βραχασώτικες Ιστορίες: Η δημοσκόπηση του "χασαπόχαρτου" του ...Αρισμαρή!

Ο Σταυρός και τι σηματοδοτεί στο Σελλινάρι

Υπογράφουμε για να τρέξει ξανά η Απάνω Βρύση στο Βραχάσι

O Γιώργης Ξυράφης στο Σίσι φτιάχνει μοναδικά μουσικά όργανα παραδοσιακής μουσικής!!!

Σπύρος Σουλαδάκης: Ένας πιανίστας με καταγωγή από το Βραχάσι

Προσομοίωση του Μινωικού Παλατιού στο Κεφάλι του Μπούφου και της ευρύτερης περιοχής κατά την εποχή του χαλκού!!!