Ευαγγέλου Παχυγιαννάκη, Πρωτοπρεσβυτέρου «ΗΓΕΤΗ ΖΗΤΩ…»

ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΓΡΑΦΕΙ: Ο Αρχιμανδρίτης ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Θεολόγος, τ. Λυκειάρχης


Πηγή ακένωτος πνευματικής τροφοδοσίας, ο ιεροπρεπής και πολυγραφότατος, αιδεσιμολογώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, φωταυγής φάρος όχι μονάχα του Λασιθίου, της Κρήτης, αλλά και της Ορθοδοξίας.

Πάντα ο προφορικός και ο γραπτός του λόγος είναι ζεστός και επίκαιρος, αφυπνιστικός και δημιουργικός, στηριζόμενος στον Αγιογραφικό και Αγιοπατερικό λόγο, αλλά και στον πλούσιο πνευματικό θησαυρό που βιώνει και μεταλαμπαδεύει.
Ασχολείται και με θέματα φλέγοντα από παλιά μέχρι και σήμερα κα, όπως φαίνεται, αθεράπευτα. Έτσι ανατρέχει στα προ Χριστού χρόνια, στα χρόνια των Προφητών με αδιάπτωτη δυστυχώς συνέχεια. Ξεκινά με την αγανακτισμένη φωνή του Προφήτη Ιεζεκιήλ, ο οποίος «περιγράφει το παρόν με ωμότητα και ουρλιάζει κυριολεκτικά για τον ξεπεσμό της πατρίδας του». Ηθικός ξεπεσμός, λιοντάρια που αλύπητα πέφτουν πάνω στα θύματά τους, τον λαό και του ρουφούνε αχόρταγα το αίμα. Μια ιθύνουσα τάξη των πολιτικών και θρησκευτικών αρχόντων. Πού να βρεις τον καθαρό, τον τίμιο, που ν’ αγκαλιάζει με αγάπη τον άνθρωπο! Σαν τον Διογένη (412 π. Χ.) ψάχνει με το φανάρι να βρει τον άνθρωπο. Ούτε ο Ιεζεκιήλ τον βρήκε, όπως το ομολογεί ο ίδιος, ούτε ο Διογένης!
Ο εκλεκτός συγγραφέας, μέσα από αντίστοιχες ενότητες του βιβλίου του, θα μιλήσει για την εξουσία και ποια πρέπει να είναι η αληθινή εξουσία. Εξουσία ο λαός, ο πάντα εύπιστος και πάντα προδομένος, αλλά και μη μετανοών, ώστε να εκλέγει δυνάστες, απατεώνες κι ανθρωποφάγους! Αγανακτεί και μπορεί πολλές φορές να τους απευθύνει βαριά λόγια όπως ο Προφήτης Ησαΐας: «πρόσθες αὐτοῖς κακά, Κύριε, πρόσθες αὐτοῖς κακά τοῖς ἐνδόξοις τῆς γῆς» (Ἡσ. 26.15). Ωστόσο η Εκκλησία πάντα δέεται προς τον Θεό για τους άρχοντες, αν και αυτοί παραμένουν μισόθεοι και αντίχριστοι, πολέμιοι της Εκκλησίας.
Δυστυχώς οι πολίτες δεν έχουν πολιτική αγωγή, γι’ αυτό και σύρονται από τα κόμματα, που κομματιάζουν τον λαό και ταυτίζονται χάρη της εξουσίας με το ψεύδος, την απάτη και την αφαίμαξη του λαού.
Ο π΄΄ Ευάγγελος μιλεί και περιγράφει την θλιβερή, έως και απάνθρωπη αυτή κατάσταση, που όπως φαίνεται, δεν είναι αναστρέψιμη. Γιατί κι αν κάποτε φαίνεται πως αλλάζει, απλώς επαληθεύεται η λαϊκή ρήση: «Άλλαξε ο Μανολιός κι έβαλε τα ρούχα αλλιώς», όπως αναφέρει εν κατακλείδι του βιβλίου του.
Δυστυχώς οι πάσης φύσεως άρχοντές «μας» ξεχνούν κι αν κάποτε τα θυμούνται δεν τους συμφέρει τα λόγια του φιλοσόφου Έλληνα Αγάθωνος (450-400 π.Χ.): «Τὸν ἄρχοντα τριῶν δεῖ μιμνῆσθαι. Πρῶτον ὅτι ἀνθρώπων ἄρχει, δεύτερον ὅτι κατά νόμους ἄρχει, τρίτον ὅτι οὐκ ἀεὶ ἄρχει». Και ότι, κατά τον Μέγαν Πατριάρχη Φώτιο «Ἄξιος άρχοντας δεν είναι εκείνος που μεγαλώνει τα σύνορα της χώρας του, αλλά εκείνος που θα μετατρέψει μια πολιτεία φαύλη και θα την κάμει σπουδαία».
Το βιβλίο αυτό, του εξαίρετου συγγραφέα και αγαπητού αδελφού, πρέπει να διαβάζεται ως πολιτικό ευαγγέλιο από τους πολίτες και τους άρχοντες, πολιτικούς και πάσης φύσεως ηγέτες. Είναι ευχάριστο και εύληπτο. Ένα σωστό αποθησαύρισμα, για το οποίο ολόθερμα τον ευχαριστούμε και από καρδίας συγχαίρομε. Μακάρι να είχαμε και άλλους σαν τον π΄΄ Ευάγγελο, γι’ αυτό και δικαιολογείται ο θαυμασμός και η τιμή μας προς το πρόσωπό του, που είναι καύχημα και πρεπιά μας. Δέντρο ευσκιόφυλλο, πολύκαρπο και εύκαρπον.

Ιγνάτιος Χατζηνικολάου
Αρχιμανδρίτης
Θεολόγος, τ. Λυκειάρχης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

"Τούτο τον κόσμο εμάθαμε"... λέει ο Γ. Κυβερνήτης

Συνέντευξη του Μανόλη Γιανναδάκη στο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ για την έκθεση χαρακτικής που ανοίγει σήμερα 4 Αυγούστου 2017 στο Βραχάσι με θέμα τον Ερωτόκριτο

Διασχίζοντας το Φαράγγι στο Σελλινάρι στις αρχές του 20ου αιώνα...

Βραχασώτικες Ιστορίες: Η δημοσκόπηση του "χασαπόχαρτου" του ...Αρισμαρή!

Ο Σταυρός και τι σηματοδοτεί στο Σελλινάρι

Υπογράφουμε για να τρέξει ξανά η Απάνω Βρύση στο Βραχάσι

O Γιώργης Ξυράφης στο Σίσι φτιάχνει μοναδικά μουσικά όργανα παραδοσιακής μουσικής!!!

Σπύρος Σουλαδάκης: Ένας πιανίστας με καταγωγή από το Βραχάσι

Προσομοίωση του Μινωικού Παλατιού στο Κεφάλι του Μπούφου και της ευρύτερης περιοχής κατά την εποχή του χαλκού!!!