Το εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βραχασίου στις πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές του 1879

Οι πρώτες εκλεγμένες δημοτικές αρχές της Κρήτης αναδείχτηκαν τον Οκτώβριο του 1879, ενώ ακόμα το νησί ήταν υπό την τουρκική διοίκηση.
Οι πρώτοι δήμοι, συνολικά 86, συγκροτήθηκαν το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διοικητικής και δικαστικής μεταρρύθμισης, που επιχειρούσε τότε η Υψηλή Πύλη, αναγκασμένη από τις αλλεπάλληλες εξεγέρσεις των Κρητών. Η μεταρρύθμιση αυτή – συμπεριλαμβανομένης και της σύστασης των πρώτων δήμων ήταν, ούτως ή άλλως, αρκετά καθυστερημένη, καθώς οι πρόνοιές της αποτελούσαν υποχρεώσεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας έναντι των Κρητών μετά τη μεγάλη επανάσταση του 1866.
Το 1868 ο σουλτάνος είχε παραδώσει το πρώτο σύνταγμα της Κρήτης, τον Οργανικό Νόμο, εκχωρώντας μερικά στοιχειώδη δικαιώματα στους χριστιανούς.
Ανάμεσα σ’ αυτά ήταν και η δυνατότητα να συγκροτούν δήμους και να εκλέγουν τους δημοτικούς τους άρχοντες. Ο νόμος αυτός παραβιάστηκε από την πρώτη στιγμή και χρειάστηκαν άλλα 11 χρόνια για να εφαρμοστεί. Μεσολάβησε η επανάσταση του 1878 το κέρδος από την οποία ήταν η Σύμβαση της Χαλέπας, που στην ουσία αποτελούσε την ανανέωση και τη βελτίωση του Οργανικού Νόμου του 1868.
Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προέκυψαν από τη Σύμβαση της Χαλέπας, το 1878, ήταν το δικαίωμα της αυτοδιοίκησης, με την οργάνωση των δήμων και την εκλογή των δημοτικών αρχόντων. Σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη περίοδο, η συγκρότηση δήμων και η εκλογή δημάρχων που είχαν τη δυνατότητα να διαχειριστούν θέματα όπως η καθαριότητα των πόλεων ή το τεράστιο, εκείνη την εποχή, πρόβλημα της ζωοκλοπής, ήταν ασφαλώς ένα βήμα προόδου.
Πολύ περισσότερο που – παρά τις δυσκολίες του δημοτικού νόμου, ο οποίος στην ουσία αποτελούσε απλή εκλογική νομοθεσία- αυτά τα θέματα θα είχαν τη δυνατότητα να τα χειριστούν χριστιανοί, ακόμη και άνθρωποι που είχαν πάρει το τουφέκι και πολεμούσαν τον κατακτητή.
Το βήμα αυτό δεν έλυνε το εθνικό πρόβλημα για τους Κρήτες, που φυσικά ήθελαν την ελευθερία και την ένωσή τους με την Ελλάδα.
Όμως ήταν σημαντικό.
Γιατί, ακόμη κι αν η Υψηλή Πύλη αναγκαζόταν, μέσω της Σύμβασης της Χαλέπας, να εκχωρήσει προνόμια στους χριστιανούς προκειμένου να δείξει ένα φιλελεύθερο προσωπείο στην Ευρώπη, οι κάτοικοι αποκτούσαν μερικά στοιχειώδη που θα βοηθούσαν να καλυτερεύσει τουλάχιστο η ζωή τους, ενώ θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στη διοίκηση.
Τέτοια προνόμια, εκτός από την αυτοδιοίκηση, ήταν η εκλογή πληρεξουσίων, για τη συγκρότηση Γενικής Συνέλευσης, στην οποία οι χριστιανοί θα είχαν την πλειοψηφία των 2/3, η έκδοση εφημερίδων και η σύσταση συλλόγων, η απαλλαγή από ορισμένους φόρους, η γενική αμνηστία, ακόμη και το γεγονός ότι επιτρεπόταν η κατοχή των όπλων, τα οποία θα ήταν χρήσιμα για την κρίσιμη ώρα μιας επόμενης επανάστασης, που ήταν βέβαιο ότι θα ερχόταν.

Το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο που εκλέχθηκε σε αυτές τις εκλογές ήταν για το Δήμο Βραχασίου
Δήμαρχος:
 • Γεώργιος Χ. Σαριδάκης
Α΄ Δημαρχιακός Πάρεδρος
 • Ελευθέριος Κουκουλάκης
Β΄ Δημαρχιακοί Πάρεδροι:
 • Μιχαήλ Χ. Ζ. Ροβίθης, 
 • Χατζή Αναστάσιος Φτενός. 
Δημοτικοί Σύμβουλοι:
 • Νικόλαος Κατσαράκης, 
 • Εμμανουήλ Λαβρεντάκης, 
 • Χατζή Σπυρίδων Ανδρουλάκης, 
 • Λεωνίδας Παππαδάκης, 
 • Θεοχάρης Ροβίθης, 
 • Αντώνιος Κ. Σφακιανάκης, 
 • Διονύσιος Ροβίθης, 
 • Ιωάννης Κυπριώτης. 
Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι στο Δήμο Βραχασίου δεν εκλέχθηκε κανείς μη Χριστιανός κατά τις εκλογές αυτές.
Πηγές:
Εφημερίδες
- Κρήτη, Εφημερίς της Γενικής Διοικήσεως, 1879-1880
- Μίνως Ηρακλείου, 1880-1881
- Νέα Ημέρα Τεργέστης, 1879-1880
- Ώρα Αθηνών, 1879- 1880
Αρχεία
- Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου- Τμήμα Αρχείων
- Ιστορικό Μουσείο Κρήτης- Συλλογή Ι. Μιτσοτάκη
- Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων- Τμήμα Εφημερίδων
- Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης

Άλλες πηγές
- «Δελτία» Νικολάου Σταυρινίδη
- «Η Κρήτη του 1900», εκδόσεις Μικρός Ναυτίλος», 1995 (φωτογραφίες)
- Eine Fruhlingsfahrt nach Kreta, Zurich, 1917 (περιοδικό)
- Kreta in Vergangenheit und Gegenwart, 1899
- Αρχείο Αλ. Α. Ανδρικάκη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Μια απάντηση σε όσους από «αναπτυξιακό οίστρο» έχουν ξεγράψει το Βραχάσι…

101 είδη πουλιών ενδημούσαν το 1995 στο φαράγγι στο Σελλινάρι αναφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Κοινότητα Βραχασίου!!!

Βραχάσι 12 Ιουλίου 1936: Θεμελιώθηκε η μεγάλη εκκλησία και τελέσθηκε μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Κ. Σφακιανάκη, με αφορμή τη μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του

Πρόσκληση κάθε Τετάρτη του Ιουλίου για να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι!

5,5 klm στην περιοχή κάτω από το Σελλινάρι και στη Μίλατο ασφαλτοστρώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Πάνω από το Σελλινάρι όμως τίποτα!!!

Τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Νεάπολης έγραψαν στίχους του Ερωτόκριτου σε τοίχους του Βραχασού και του Σισού!

Ένας αθλητής με καταγωγή και από Βραχάσι αγωνίζεται στην κατηγορία SUPERSPORT και έρχεται πρώτος!