"Το Βραχάσι κατά την περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου 1940-1950"Είχαμε παρουσιάσει το βιβλίο (ΕΔΩ) του Γιώργου Ιεραπετρίτη, το οποίο καταγράφει ιστορικά γεγονότα στο Βραχάσι κατά την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου 1940-1950.
Ο Γιώργος Ιεραπετριτάκης
Δεν είχα την τύχη να το διαβάσω μέχρι χθες.
Όμως κάποια γεγονότα που συμβαίνουν στο χωριό μας με την Χρυσή Αυγή να έχει ενεργή παρουσία και δράση, με έκανε να ψάξω στο παρελθόν και να αναζητήσω πηγές προκειμένου να καταλάβω τι συνέβη στο Βραχάσι κατά τη Ναζιστική κατοχή...
Ίσως έτσι καταφέρουμε να δείξουμε σε κάποιους, ότι και στο Βραχάσι ο πατριωτισμός είναι το εντελώς αντίθετο από το Ναζισμό και τους σύγχρονους θιασώτες του...
Να δείξουμε σε κάποιους ότι η ιστορία μας δεν συμβαδίζει με αυτό που σήμερα κάποιοι ανιστόρητοι πρεσβεύουν.
Κάπως έτσι ξανάφτασα στο βιβλίο αυτό....
Επικοινώνησα με τον Γιώργο Ιεραπετρίτη μέσω του ανιψιού του Μανόλη Ταμπουρατζή και σήμερα όχι μόνο το έχω στα χέρια μου αλλά έχω και την άδειά του να δημοσιεύσω στο ιστολόγιο τις ιστορικές αφηγήσεις του.
Διαβάζοντάς το, διαπίστωσα πως μπορεί κάποιος να έχει ζήσει με το δικό του τρόπο την ιστορία, να την έχει βιώσει και ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο.
Ιδίως όταν η αφήγηση αφορά μια περίοδο που η Ελλάδα τραυματίστηκε και λαβώθηκε από ένα πόλεμο και από μια εμφύλια διαμάχη.
Πέρα από την προσωπική προσέγγιση του καθενός μας, είναι σημαντικό πόσες πληροφορίες, πληροφορίες που δεν επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες, αναδύονται μέσα από αυτές τις αφηγήσεις, οι οποίες καταγράφουν βιώματα ενός νέου στην περίοδο εκείνη.
Θα έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να διαβάσουμε ξανά το βιβλίο μέσα από αυτό το ιστολόγιο.
Είμαι σίγουρος ότι η επαφή με αυτό το βιβλίο αλλά και με άλλες πηγές που έχουμε στα χέρια μας, θα μας δώσει τη δυνατότητα να δούμε εικόνες από το ιστορικό παρελθόν που είναι ικανές να μας δείξουν ότι το Βραχάσι έχει μια βαριά ιστορία που πρέπει όλοι μας να την έχουμε υπόψη μας.
Και όχι μόνο να την έχουμε αλλά και να την τιμούμε!

Ευχαριστώ τον αγαπητό Γιώργο που μου το εμπιστεύθηκε και πιστεύω ότι το αναγνωστικό κοινό του Ιστολογίου θα βρει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αυτές τις αφηγήσεις.

Ν.Ι. Βλάχος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Το ερασιτεχνικό ψάρεμα τα παλιά χρόνια

"Ζωή, θάνατος και προσευχή στον Αναύλοχο" το θέμα της Dr.Gaignerot - Driessen στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών!

Tα κατορθώματα της Ανεζίνας (Μπαξανεζίνα )

Αρχίζουν μαθήματα Γερμανικών στον Π.Σ. "Ο ΑΝΑΥΛΟΧΟΣ΄"

Ο Dr. Jan Driessen θα παρουσιάσει στην Αθήνα στις 20/11 το θέμα "Το κτίριο με την κεντρική αυλή στο Μινωικό Σίσι - Νέες Ανασκαφές"

Η μεγάλη ξηρασία

Ένα τραγούδι για τον Κων. Σφακιανάκη του Νικ. Κυπριγιώτη που αναφέρεται ως εμπειρικός θεραπευτής και μάγος(!!!) από τον Μ. Πυτικάκη

Η Μάχη στο Σελλινάρι 25 Νοεμβρίου 1827. Άγνωστες πτυχές της ιστορίας του τόπου μας

Γειτόνεμα στην Καραπιδιά!