Ο Άγιος Γεώργιος στο Σελλινάρι

Της 
Γεωργίας Λαζαράκη
 " Ω! Άγιε Γεώργιε κι αφέντη καβαλάρη
που' σαι ζωσμένος το σπαθί και το χρυσό κοντάρι ."


Με αυτούς τους στίχους αλλά και με πολλές παραλλαγές οι λαϊκοί τραγουδιστάδες υμνούν τον Άγιο του Σελλιναριού που είναι χωσμένος μέσα στο ομώνυμο φαράγγι .
Ενώ προχωρείς εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά σου και μένεις άναυδος από την αγριάδα της περήφανης και ακατάκτητης ομορφιάς, το γραφικό ιστορικό μοναστήρι, την πανύψηλη λουρίδα του μπλάβου ουρανού και το θαλασσινό τρίγωνο του Σισού που αλλάζει χρώμα ανάλογα με τα κέφια του. 

Αν είσαι τυχερός θα σε υποδεχτούν οι βιτσίλες, οι μόνιμοι βιγλάτορες του Σελιναριού. Τα σπάνια αυτά πουλιά είναι οι μόνιμοι σύντροφοι του πέτρινου βουνού και το αγαθό πνεύμα του φαραγγιού .
Μέσα σ' αυτή την αγριάδα, είναι απορίας άξιον πως γαληνεύει η ψυχή σου και πως όλες οι φουρτούνες της ζωής γίνονται ξαφνικά μακρινό παρελθόν . Μοιάζει σαν το αόρατο χέρι του Αγίου να τις ξεριζώνει από μέσα σου και να τις παραδίδει στις βιτσίλες με προορισμό τα Τάρταρα.
Εδώ βαφτίστηκα, εδώ μετάλαβα, εδώ είναι ένα μέρος της ψυχής μου και της ζωής μου που εχει σημαδέψει την πρώτη μου νιότη . Τότε που τ'αυτοκινητα σπάνιζαν, η πεζοπορία των όμορφοντυμένων νέων αλλά και η επιστράτευση των καταστόλιστων τετράποδων έδινα τόση αίγλη στη γιορτή που καμία περιγραφή δεν μπορεί να αποδώσει σωστά την εικόνα. Ολοκέντητα πολύχρωμα χράμια, πατανίες, κουβέρτες στόλιζαν τα τα συμπαθητικά γαϊδουράκια μετατρέποντας τα σε ολάνθιστες κινητές ανθοστήλες.
Το όλο θέαμα σε συνδυασμό με την ηχώ της ψαλμωδίας μετέτρεπαν το φαράγγι και το μοναστήρι σε εξωπραγματικό όνειρο. 
Ίσως σε ένα πολύ αρχαίο ελληνοχριστιανικό σεληναριώτικο μυστήριο.

( G. Lazarakis)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Διασχίζοντας το Φαράγγι στο Σελλινάρι στις αρχές του 20ου αιώνα...

"Τούτο τον κόσμο εμάθαμε"... λέει ο Γ. Κυβερνήτης

Ψήφισμα Βραχασωτών για το κλείσιμο των Γραφείων της Δημοτικής Κοινότητας

Συνέντευξη του Μανόλη Γιανναδάκη στο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ για την έκθεση χαρακτικής που ανοίγει σήμερα 4 Αυγούστου 2017 στο Βραχάσι με θέμα τον Ερωτόκριτο

Βραχασώτικες Ιστορίες: Η δημοσκόπηση του "χασαπόχαρτου" του ...Αρισμαρή!

Ο Σταυρός και τι σηματοδοτεί στο Σελλινάρι

O Γιώργης Ξυράφης στο Σίσι φτιάχνει μοναδικά μουσικά όργανα παραδοσιακής μουσικής!!!

Σπύρος Σουλαδάκης: Ένας πιανίστας με καταγωγή από το Βραχάσι