Ο Άγιος Γεώργιος στο Σελλινάρι

Της 
Γεωργίας Λαζαράκη
 " Ω! Άγιε Γεώργιε κι αφέντη καβαλάρη
που' σαι ζωσμένος το σπαθί και το χρυσό κοντάρι ."


Με αυτούς τους στίχους αλλά και με πολλές παραλλαγές οι λαϊκοί τραγουδιστάδες υμνούν τον Άγιο του Σελλιναριού που είναι χωσμένος μέσα στο ομώνυμο φαράγγι .
Ενώ προχωρείς εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά σου και μένεις άναυδος από την αγριάδα της περήφανης και ακατάκτητης ομορφιάς, το γραφικό ιστορικό μοναστήρι, την πανύψηλη λουρίδα του μπλάβου ουρανού και το θαλασσινό τρίγωνο του Σισού που αλλάζει χρώμα ανάλογα με τα κέφια του. 

Αν είσαι τυχερός θα σε υποδεχτούν οι βιτσίλες, οι μόνιμοι βιγλάτορες του Σελιναριού. Τα σπάνια αυτά πουλιά είναι οι μόνιμοι σύντροφοι του πέτρινου βουνού και το αγαθό πνεύμα του φαραγγιού .
Μέσα σ' αυτή την αγριάδα, είναι απορίας άξιον πως γαληνεύει η ψυχή σου και πως όλες οι φουρτούνες της ζωής γίνονται ξαφνικά μακρινό παρελθόν . Μοιάζει σαν το αόρατο χέρι του Αγίου να τις ξεριζώνει από μέσα σου και να τις παραδίδει στις βιτσίλες με προορισμό τα Τάρταρα.
Εδώ βαφτίστηκα, εδώ μετάλαβα, εδώ είναι ένα μέρος της ψυχής μου και της ζωής μου που εχει σημαδέψει την πρώτη μου νιότη . Τότε που τ'αυτοκινητα σπάνιζαν, η πεζοπορία των όμορφοντυμένων νέων αλλά και η επιστράτευση των καταστόλιστων τετράποδων έδινα τόση αίγλη στη γιορτή που καμία περιγραφή δεν μπορεί να αποδώσει σωστά την εικόνα. Ολοκέντητα πολύχρωμα χράμια, πατανίες, κουβέρτες στόλιζαν τα τα συμπαθητικά γαϊδουράκια μετατρέποντας τα σε ολάνθιστες κινητές ανθοστήλες.
Το όλο θέαμα σε συνδυασμό με την ηχώ της ψαλμωδίας μετέτρεπαν το φαράγγι και το μοναστήρι σε εξωπραγματικό όνειρο. 
Ίσως σε ένα πολύ αρχαίο ελληνοχριστιανικό σεληναριώτικο μυστήριο.

( G. Lazarakis)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Βραχάσι 12 Ιουλίου 1936: Θεμελιώθηκε η μεγάλη εκκλησία και τελέσθηκε μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Κ. Σφακιανάκη, με αφορμή τη μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του

Μια απάντηση σε όσους από «αναπτυξιακό οίστρο» έχουν ξεγράψει το Βραχάσι…

101 είδη πουλιών ενδημούσαν το 1995 στο φαράγγι στο Σελλινάρι αναφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Κοινότητα Βραχασίου!!!

Πρόσκληση κάθε Τετάρτη του Ιουλίου για να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι!

5,5 klm στην περιοχή κάτω από το Σελλινάρι και στη Μίλατο ασφαλτοστρώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Πάνω από το Σελλινάρι όμως τίποτα!!!

Τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Νεάπολης έγραψαν στίχους του Ερωτόκριτου σε τοίχους του Βραχασού και του Σισού!

Ένας αθλητής με καταγωγή και από Βραχάσι αγωνίζεται στην κατηγορία SUPERSPORT και έρχεται πρώτος!