Ο Άγιος Γεώργιος στο Σελλινάρι

Της 
Γεωργίας Λαζαράκη
 " Ω! Άγιε Γεώργιε κι αφέντη καβαλάρη
που' σαι ζωσμένος το σπαθί και το χρυσό κοντάρι ."


Με αυτούς τους στίχους αλλά και με πολλές παραλλαγές οι λαϊκοί τραγουδιστάδες υμνούν τον Άγιο του Σελλιναριού που είναι χωσμένος μέσα στο ομώνυμο φαράγγι .
Ενώ προχωρείς εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά σου και μένεις άναυδος από την αγριάδα της περήφανης και ακατάκτητης ομορφιάς, το γραφικό ιστορικό μοναστήρι, την πανύψηλη λουρίδα του μπλάβου ουρανού και το θαλασσινό τρίγωνο του Σισού που αλλάζει χρώμα ανάλογα με τα κέφια του. 

Αν είσαι τυχερός θα σε υποδεχτούν οι βιτσίλες, οι μόνιμοι βιγλάτορες του Σελιναριού. Τα σπάνια αυτά πουλιά είναι οι μόνιμοι σύντροφοι του πέτρινου βουνού και το αγαθό πνεύμα του φαραγγιού .
Μέσα σ' αυτή την αγριάδα, είναι απορίας άξιον πως γαληνεύει η ψυχή σου και πως όλες οι φουρτούνες της ζωής γίνονται ξαφνικά μακρινό παρελθόν . Μοιάζει σαν το αόρατο χέρι του Αγίου να τις ξεριζώνει από μέσα σου και να τις παραδίδει στις βιτσίλες με προορισμό τα Τάρταρα.
Εδώ βαφτίστηκα, εδώ μετάλαβα, εδώ είναι ένα μέρος της ψυχής μου και της ζωής μου που εχει σημαδέψει την πρώτη μου νιότη . Τότε που τ'αυτοκινητα σπάνιζαν, η πεζοπορία των όμορφοντυμένων νέων αλλά και η επιστράτευση των καταστόλιστων τετράποδων έδινα τόση αίγλη στη γιορτή που καμία περιγραφή δεν μπορεί να αποδώσει σωστά την εικόνα. Ολοκέντητα πολύχρωμα χράμια, πατανίες, κουβέρτες στόλιζαν τα τα συμπαθητικά γαϊδουράκια μετατρέποντας τα σε ολάνθιστες κινητές ανθοστήλες.
Το όλο θέαμα σε συνδυασμό με την ηχώ της ψαλμωδίας μετέτρεπαν το φαράγγι και το μοναστήρι σε εξωπραγματικό όνειρο. 
Ίσως σε ένα πολύ αρχαίο ελληνοχριστιανικό σεληναριώτικο μυστήριο.

( G. Lazarakis)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Το ερασιτεχνικό ψάρεμα τα παλιά χρόνια

"Ζωή, θάνατος και προσευχή στον Αναύλοχο" το θέμα της Dr.Gaignerot - Driessen στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών!

Tα κατορθώματα της Ανεζίνας (Μπαξανεζίνα )

Αρχίζουν μαθήματα Γερμανικών στον Π.Σ. "Ο ΑΝΑΥΛΟΧΟΣ΄"

Ο Dr. Jan Driessen θα παρουσιάσει στην Αθήνα στις 20/11 το θέμα "Το κτίριο με την κεντρική αυλή στο Μινωικό Σίσι - Νέες Ανασκαφές"

Η μεγάλη ξηρασία

Ένα τραγούδι για τον Κων. Σφακιανάκη του Νικ. Κυπριγιώτη που αναφέρεται ως εμπειρικός θεραπευτής και μάγος(!!!) από τον Μ. Πυτικάκη

Η Μάχη στο Σελλινάρι 25 Νοεμβρίου 1827. Άγνωστες πτυχές της ιστορίας του τόπου μας

Γειτόνεμα στην Καραπιδιά!