Αζιλακόδασος. Ένα δάσος που χρειάζεται το ενδιαφέρον του Δήμου και της Δασικής Υπηρεσίας


Μετά από το εκπληκτικό δημοσίευμα της τοπικής καλής εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ
Για "νόμο σιωπής στον Καρτσινιανό" μιλά η Δασική Υπηρεσία!!! 100 στρέμματα δάσους χάθηκαν!! Ανακηρύσσεται Εθνικός Δρυμός δάσος 5.000 στρεμμάτων! σκεφτόμαστε μήπως και το Αζιλακόδασος να έχει την ίδια αντιμετώπιση και να γίνει και αυτό Δρυμός;
Tο Αζιλακόδασος βρίσκεται 11 χλμ δυτικά του Βραχασίου και 9 χλμ νότια των Μαλίων, στους πρόποδες του Όρους Σελένα. 
Η πρόσβαση στο δάσος μπορεί να γίνει με εύκολη πεζοπορία από το Κράσι, κοντά στα Μάλια υπάρχει ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στο δάσος.
Επίσης πρόσβαση στο Αζιλακόπλαγο μπορεί να σημανθεί και από την πλευρά του Βραχασού, στην περιφέρεια του οποίου ανήκει διοικητικά.
Είναι ένα πανέμορφο δάσος από αζίλακες ή αριές, δηλαδή πρίνους του γένους Quercusilex. 
Οι πρίνοι αυτοί είναι σπάνιοι και απαντώνται μόνο σε λίγες ακόμη περιοχές της Κρήτης και σε κάποια νησάκια του Αιγαίου, όπως η Ικαρία. Τα ανθεκτικά αυτά δέντρα είναι ψηλά (10-15μ.) και φυτρώνουν σε σχετικά μεγάλο υψόμετρο.
Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το αζιλακόδασος είναι η υπερβόσκηση από κατσίκια, που καταστρέφουν τους βλαστούς. 
Απαιτείται από το Δήμο Αγίου Νικολάου και τη Δασική Υπηρεσία η ενεργή σύμπραξη και βοήθειά τους ώστε όχι μόνο να καταστεί επισκέψιμο και από την πλευρά του Βραχασoύ, αλλά και να αναδειχθεί ως τόπος ιδιαίτερου περιβαλλοντικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Μια απάντηση σε όσους από «αναπτυξιακό οίστρο» έχουν ξεγράψει το Βραχάσι…

101 είδη πουλιών ενδημούσαν το 1995 στο φαράγγι στο Σελλινάρι αναφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Κοινότητα Βραχασίου!!!

Βραχάσι 12 Ιουλίου 1936: Θεμελιώθηκε η μεγάλη εκκλησία και τελέσθηκε μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Κ. Σφακιανάκη, με αφορμή τη μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του

Πρόσκληση κάθε Τετάρτη του Ιουλίου για να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι!

5,5 klm στην περιοχή κάτω από το Σελλινάρι και στη Μίλατο ασφαλτοστρώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Πάνω από το Σελλινάρι όμως τίποτα!!!

Τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Νεάπολης έγραψαν στίχους του Ερωτόκριτου σε τοίχους του Βραχασού και του Σισού!

Ένας αθλητής με καταγωγή και από Βραχάσι αγωνίζεται στην κατηγορία SUPERSPORT και έρχεται πρώτος!