Μια εισαγωγή από τον Συγγραφέα Γεώργιο Iεραπετρίτη για όσα ενδιαφέροντα θα ακολουθήσουν...

Λίγα λόγια από το συγγραφέα

Αγαπητέ αναγνώστη, φίλε της Κρήτης και προ πάντων του ηρωικού ΒΡΑΧΑΣΟΥ, στις σελίδες που ακολουθούν θα προσπαθήσω να σου μεταφέρω χωρίς φόβο και πάθος τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά το διάστημα της απεχθούς κατοχής στο χωριό μου, όπως τα είδα και τα έζησα παιδί 7-11 ετών με αρκετή λογική και ενεργητικότητα. Η αφήγηση αρχίζει το 1940 με την κήρυξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου και τελειώνει το 1950 με το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Συγκεκριμένα περιγράφονται:
1. Η κήρυξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου και η γενική επιστράτευση. 
2. Οι νικηφόρες μάχες της Αλβανίας (Κορυτσά, Τεπελένι) και οι αντιδράσεις του άμαχου πληθυσμού.
3. Η κατάρρευση του μετώπου της Αλβανίας, η άταχτος υποχώρηση, η μάχη της Κρήτης, η ηρωική αντίσταση Ελλήνων και συμμάχων και τελικά η υποδούλωση του νησιού και του χωριού μας στους σκληροτράχηλους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές. 
4. Τα αντίποινα των Γερμανών προς τους ντόπιους υπερασπιστές του νησιού και εν γένει η συμβίωση μας αρχικά με τους Ιταλούς κατακτητές και εν συνέχεια με τους Γερμανούς. 
5. Η αναγκαστική εκμάθηση της ιταλικής γλώσσας και οι δυσκολίες στην εκπαίδευση ελλείψει σχολικών κτιρίων και μέσων.
6. Τέλος ακολουθεί η οργάνωση της Εθνικής αντίστασης από εμάς, τα παιδιά της εποχής, και επεκτείνεται στους νέους και τους γέρους που αντιστέκονται ποικιλοτρόπως στους κατακτητές.
7. Η καθημερινή ζωή των κατοίκων, η ψυχαγωγία και οι τρόποι κάλυψης των εκάστοτε αναφυομένων αναγκών με τα μέσα της εποχής.
8. Μικρές παιδικές ιστορίες κατά τη διάρκεια της κατοχής.
9. Η μετά κατοχική εποχή, οι δράσεις των κομμάτων και ο εμφύλιος πόλεμος στην περιοχή μας (περιγράφεται περιληπτικά, καθώς οι επιχειρήσεις ήταν μικρής διάρκειας).
Αξίζει να τονισθεί ότι τα γεγονότα εξιστορούνται λεπτομερώς, όπως τα έζησα και τα αντελείφθηκα, μακριά από κομματικές επιρροές. Πιστεύω ότι με την προσπάθειά μου αυτή θα βοηθήσω τον σημερινό αναγνώστη να βιώσει μαζί μου τη δύσκολη αυτή περίοδο που πέρασαν οι πρόγονοί του στο ηρωικό και αγαπητό Βραχάσι, προκειμένου να απελευθερωθεί το νησί και μαζί και το χωριό μου, με όλες τις αντιδράσεις του κόσμου, της αντίστασης και των κομματικών σχηματισμών, που λίγο έλειψε να αιματοκυλήσουν τον τόπο για δεύτερη φορά.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα παιδιά μου, Μάνο, Βασίλη και Δημήτρη, που με μύησαν στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και με βοήθησαν να μεταφέρω τα πρόχειρα δοκίμιά μου στην παρούσα μορφή καθώς και τη νύφη μου, Ελπίδα που επιμελήθηκε φιλολογικά τα κείμενα και τον φίλο μου Γιώργο Στάντζο με τον γιο του Άρη, που επιμελήθηκαν την εκτύπωσή του. 
Παράλειψή μου θα ήταν εάν δεν αναφερόμουν στους συντελεστές από το έργο των οποίων δανείσθηκα ορισμένες φωτογραφίες και γεγονότα από τη μάχης της Κρήτης και την κατοχή.
Συγκεκριμένα : 1)Την εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ» για την έκδοση «ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ».
2)Τα τοπικά ιστολογία «ΚΟΙΝΟΝ ΤΟΥ ΒΡΑΧΑΣΙΟΥ» και «ΝΕΑ ΤΟΥ ΒΡΑΧΑΣΙΟΥ». 
3) Το πόνημα του Στέφανου Γεροντή « Τα καημένα χωριά», έκδοση 2008. 
4) Τον Νίκο Σουλαδάκη που μου παραχώρησε την εξομολόγηση του.
Επίσης, αποτελεί υποχρέωσή μου να μνημονεύσω τον αξέχαστο και αληθινό Βραχασιώτη, τον Κωνσταντίνο Φθενάκη, τον ιδιοκτήτη του καφενείου «ΟΑΣΗ», που με τις φωτογραφίες του απαθανάτισε μία εποχή δύσκολη, με πολλά όμως και ενδιαφέροντα ιστορικά γεγονότα. 

Γ . I ε ρ α π ε τ ρ ί τ η ς


Σημείωση Ιστολογίου: 
Η εισαγωγή μας προδιαθέτει για όλα όσα θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες. 
Το εγχείρημα της ηλεκτρονικής παρουσίασης ενός βιβλίου με μνήμες, γεγονότα, αναφορές σε πρόσωπα και καταστάσεις θα δώσουν στον αναγνώστη την εικόνα του χωριού μας την περίοδο από το 1940 έως το 1950, την πιο ταραγμένη ίσως περίοδο που έχει περάσει ο τόπος μας. 
Διαβάζοντάς το με κέντρισε η αφήγηση και πιστεύω ότι από το πρώτο απόσπασμα που δημοσιεύσαμε η ανταπόκριση ήταν πολύ θερμή. Θα ήθελα να σημειώσω ότι με πήραν τηλέφωνο από ένα καφενείο στο χωριό, απ΄ όπου κάποιος συγχωριανός διάβαζε στους θαμώνες το πρώτο απόσπασμα που δημοσιεύτηκε και έτσι ξεκίνησε μια συζήτηση για την εποχή εκείνη...
Νομίζω όμως ότι όχι μόνο για τους μεγαλύτερους αλλά και για τους νέους του τόπου μας θα είναι χρήσιμη η αναγνωσή του, γιατί θα καταλάβουν πόσο αυτός ο τόπος, με ό,τι τον συνθέτει, κάθε πέτρα, κάθε άνθρωπος, κάθε σοκάκι, κάθε γωνιά του, αποκτούν στον ιστορικό χρόνο την δική τους αξία και διαχρονικότητα.

Θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες μου στον Γεώργιο Ιεραπετρίτη που μας το εμπιστεύθηκε και σας εύχομαι καλή ανάγνωση...

Ν.Ι. Βλάχος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Μια απάντηση σε όσους από «αναπτυξιακό οίστρο» έχουν ξεγράψει το Βραχάσι…

101 είδη πουλιών ενδημούσαν το 1995 στο φαράγγι στο Σελλινάρι αναφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Κοινότητα Βραχασίου!!!

Βραχάσι 12 Ιουλίου 1936: Θεμελιώθηκε η μεγάλη εκκλησία και τελέσθηκε μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Κ. Σφακιανάκη, με αφορμή τη μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του

Πρόσκληση κάθε Τετάρτη του Ιουλίου για να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι!

5,5 klm στην περιοχή κάτω από το Σελλινάρι και στη Μίλατο ασφαλτοστρώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Πάνω από το Σελλινάρι όμως τίποτα!!!

Τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Νεάπολης έγραψαν στίχους του Ερωτόκριτου σε τοίχους του Βραχασού και του Σισού!

Ένας αθλητής με καταγωγή και από Βραχάσι αγωνίζεται στην κατηγορία SUPERSPORT και έρχεται πρώτος!