Η απελευθέρωση_Μνήμες από το Βραχάσι και την ταραγμένη 10ετία 1940-1950 του Γ. Ιεραπετρίτη

Οι καμπάνες κτυπούσαν χαρμόσυνα και στις εκκλησίες ψάλλονταν δοξολογίες. Ο πόλεμος βεβαίως δεν είχε τελειώσει για τους συμμάχους, οι οποίοι είχαν μεταφέρει το μέτωπο μέσα στη Γερμανία, προσδοκώντας την κατάληψη του Βερολίνου.
Ξεκινήσαμε από την Αγία Βαρβάρα, οι γονείς μου και εγώ με τις δυο αδελφές μου για το χωριό, για να γιορτάσουμε κι εμείς με τους άλλους χωριανούς την λευτεριά. Πήγαμε από τον παλιό δρόμο μια και ο Δημόσιος δρόμος είχε κοπεί στα δύο με την ανατίναξη των Γερμανών. Περνώντας από το μπλόκο του Σεληναριού, όπου άλλοτε φύλαγαν οι Ιταλοί και αργότερα οι Γερμανοί, τώρα φλερτάριζαν αντάρτες με το καπέλο του ΕΛΑΣ με επικεφαλή τον ανθυπολοχαγό θείο μου, Γιώργη Παχυγιαννάκη, τον μετέπειτα κοινοτάρχη.
Φθάσαμε στο χωριό όπου όλος ο κόσμος είχε ξεχυθεί στους δρόμους. Είχε ανακατευτεί με τους ένοπλους αντάρτες συγχωριανούς μας (τους αξιωματικούς Γιώργη Παχυγιαννάκη, Μανόλη Τζανάκη, και Γιώργη Διπλαράκη) και τους Μιλιαρά Μανόλη, Νίκο Γιανναδάκη, τα αδέλφια Νίκο και Γιώργο Ιεραπετρίτη, το Χρήστο Σταματάκη (του Χαραλάμπη), το Νίκο Κυβερνιτάκη, τον Γιώργη Ροβύθη (Tρόχαλο) τον Γιώργη Ζουράρη και τον Γιώργη Σπανάκη (του Τρύφωνα) και πολλούς άλλους χωριανούς. Όλοι μαζί χόρευαν ζητωκραυγάζοντας και πυροβολώντας με τα όπλα τους στον αέρα.
Το κοινοτικό κατάστημα ήταν στου Μανόλη Ροβύθη (Καζάνη) το μαγαζί. Εκεί οι παρευρισκόμενοι αντάρτες ύψωσαν την ελληνική σημαία, αφού έριξαν τιμητικές βολές. Μαζί με τους ενόπλους ήταν και η Ίκα, η ανιψιά του Βεντούρα.

Ο γράφων με ις αδελφές του, τον μετέπειτα ιατρό Γεώργιο Ιεραπετριτάκη
και την ξαδέλφη του Κατίνα
Το βράδυ τα παιδιά και οι νέοι κάναμε λαμπαδοδρομία στους δρόμους του χωριού. Οι γεροντότεροι γλεντούσαν με την λύρα του Βλαχαντώνη πού ‘χε και κουδουνάκια στο δοξάρι, έξω από το μαγαζί του Γιώργη Ροβύθη (Τροχάλου).

Συνεχίζεται...

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο 
του Γ. Ιεραπετρίτη:

"Το Βραχάσι κατά την περίοδο της κατοχής 
και του εμφυλίου"
1940-1950.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Το ερασιτεχνικό ψάρεμα τα παλιά χρόνια

"Ζωή, θάνατος και προσευχή στον Αναύλοχο" το θέμα της Dr.Gaignerot - Driessen στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών!

Tα κατορθώματα της Ανεζίνας (Μπαξανεζίνα )

Αρχίζουν μαθήματα Γερμανικών στον Π.Σ. "Ο ΑΝΑΥΛΟΧΟΣ΄"

Ο Dr. Jan Driessen θα παρουσιάσει στην Αθήνα στις 20/11 το θέμα "Το κτίριο με την κεντρική αυλή στο Μινωικό Σίσι - Νέες Ανασκαφές"

Η μεγάλη ξηρασία

Ένα τραγούδι για τον Κων. Σφακιανάκη του Νικ. Κυπριγιώτη που αναφέρεται ως εμπειρικός θεραπευτής και μάγος(!!!) από τον Μ. Πυτικάκη

Η Μάχη στο Σελλινάρι 25 Νοεμβρίου 1827. Άγνωστες πτυχές της ιστορίας του τόπου μας

Γειτόνεμα στην Καραπιδιά!