Η απελευθέρωση_Μνήμες από το Βραχάσι και την ταραγμένη 10ετία 1940-1950 του Γ. Ιεραπετρίτη

Οι καμπάνες κτυπούσαν χαρμόσυνα και στις εκκλησίες ψάλλονταν δοξολογίες. Ο πόλεμος βεβαίως δεν είχε τελειώσει για τους συμμάχους, οι οποίοι είχαν μεταφέρει το μέτωπο μέσα στη Γερμανία, προσδοκώντας την κατάληψη του Βερολίνου.
Ξεκινήσαμε από την Αγία Βαρβάρα, οι γονείς μου και εγώ με τις δυο αδελφές μου για το χωριό, για να γιορτάσουμε κι εμείς με τους άλλους χωριανούς την λευτεριά. Πήγαμε από τον παλιό δρόμο μια και ο Δημόσιος δρόμος είχε κοπεί στα δύο με την ανατίναξη των Γερμανών. Περνώντας από το μπλόκο του Σεληναριού, όπου άλλοτε φύλαγαν οι Ιταλοί και αργότερα οι Γερμανοί, τώρα φλερτάριζαν αντάρτες με το καπέλο του ΕΛΑΣ με επικεφαλή τον ανθυπολοχαγό θείο μου, Γιώργη Παχυγιαννάκη, τον μετέπειτα κοινοτάρχη.
Φθάσαμε στο χωριό όπου όλος ο κόσμος είχε ξεχυθεί στους δρόμους. Είχε ανακατευτεί με τους ένοπλους αντάρτες συγχωριανούς μας (τους αξιωματικούς Γιώργη Παχυγιαννάκη, Μανόλη Τζανάκη, και Γιώργη Διπλαράκη) και τους Μιλιαρά Μανόλη, Νίκο Γιανναδάκη, τα αδέλφια Νίκο και Γιώργο Ιεραπετρίτη, το Χρήστο Σταματάκη (του Χαραλάμπη), το Νίκο Κυβερνιτάκη, τον Γιώργη Ροβύθη (Tρόχαλο) τον Γιώργη Ζουράρη και τον Γιώργη Σπανάκη (του Τρύφωνα) και πολλούς άλλους χωριανούς. Όλοι μαζί χόρευαν ζητωκραυγάζοντας και πυροβολώντας με τα όπλα τους στον αέρα.
Το κοινοτικό κατάστημα ήταν στου Μανόλη Ροβύθη (Καζάνη) το μαγαζί. Εκεί οι παρευρισκόμενοι αντάρτες ύψωσαν την ελληνική σημαία, αφού έριξαν τιμητικές βολές. Μαζί με τους ενόπλους ήταν και η Ίκα, η ανιψιά του Βεντούρα.

Ο γράφων με ις αδελφές του, τον μετέπειτα ιατρό Γεώργιο Ιεραπετριτάκη
και την ξαδέλφη του Κατίνα
Το βράδυ τα παιδιά και οι νέοι κάναμε λαμπαδοδρομία στους δρόμους του χωριού. Οι γεροντότεροι γλεντούσαν με την λύρα του Βλαχαντώνη πού ‘χε και κουδουνάκια στο δοξάρι, έξω από το μαγαζί του Γιώργη Ροβύθη (Τροχάλου).

Συνεχίζεται...

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο 
του Γ. Ιεραπετρίτη:

"Το Βραχάσι κατά την περίοδο της κατοχής 
και του εμφυλίου"
1940-1950.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Βραχάσι 12 Ιουλίου 1936: Θεμελιώθηκε η μεγάλη εκκλησία και τελέσθηκε μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Κ. Σφακιανάκη, με αφορμή τη μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του

Μια απάντηση σε όσους από «αναπτυξιακό οίστρο» έχουν ξεγράψει το Βραχάσι…

101 είδη πουλιών ενδημούσαν το 1995 στο φαράγγι στο Σελλινάρι αναφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Κοινότητα Βραχασίου!!!

Πρόσκληση κάθε Τετάρτη του Ιουλίου για να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι!

5,5 klm στην περιοχή κάτω από το Σελλινάρι και στη Μίλατο ασφαλτοστρώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Πάνω από το Σελλινάρι όμως τίποτα!!!

Τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Νεάπολης έγραψαν στίχους του Ερωτόκριτου σε τοίχους του Βραχασού και του Σισού!

Ένας αθλητής με καταγωγή και από Βραχάσι αγωνίζεται στην κατηγορία SUPERSPORT και έρχεται πρώτος!