Η απελευθέρωση_Μνήμες από το Βραχάσι και την ταραγμένη 10ετία 1940-1950 του Γ. Ιεραπετρίτη

Οι καμπάνες κτυπούσαν χαρμόσυνα και στις εκκλησίες ψάλλονταν δοξολογίες. Ο πόλεμος βεβαίως δεν είχε τελειώσει για τους συμμάχους, οι οποίοι είχαν μεταφέρει το μέτωπο μέσα στη Γερμανία, προσδοκώντας την κατάληψη του Βερολίνου.
Ξεκινήσαμε από την Αγία Βαρβάρα, οι γονείς μου και εγώ με τις δυο αδελφές μου για το χωριό, για να γιορτάσουμε κι εμείς με τους άλλους χωριανούς την λευτεριά. Πήγαμε από τον παλιό δρόμο μια και ο Δημόσιος δρόμος είχε κοπεί στα δύο με την ανατίναξη των Γερμανών. Περνώντας από το μπλόκο του Σεληναριού, όπου άλλοτε φύλαγαν οι Ιταλοί και αργότερα οι Γερμανοί, τώρα φλερτάριζαν αντάρτες με το καπέλο του ΕΛΑΣ με επικεφαλή τον ανθυπολοχαγό θείο μου, Γιώργη Παχυγιαννάκη, τον μετέπειτα κοινοτάρχη.
Φθάσαμε στο χωριό όπου όλος ο κόσμος είχε ξεχυθεί στους δρόμους. Είχε ανακατευτεί με τους ένοπλους αντάρτες συγχωριανούς μας (τους αξιωματικούς Γιώργη Παχυγιαννάκη, Μανόλη Τζανάκη, και Γιώργη Διπλαράκη) και τους Μιλιαρά Μανόλη, Νίκο Γιανναδάκη, τα αδέλφια Νίκο και Γιώργο Ιεραπετρίτη, το Χρήστο Σταματάκη (του Χαραλάμπη), το Νίκο Κυβερνιτάκη, τον Γιώργη Ροβύθη (Tρόχαλο) τον Γιώργη Ζουράρη και τον Γιώργη Σπανάκη (του Τρύφωνα) και πολλούς άλλους χωριανούς. Όλοι μαζί χόρευαν ζητωκραυγάζοντας και πυροβολώντας με τα όπλα τους στον αέρα.
Το κοινοτικό κατάστημα ήταν στου Μανόλη Ροβύθη (Καζάνη) το μαγαζί. Εκεί οι παρευρισκόμενοι αντάρτες ύψωσαν την ελληνική σημαία, αφού έριξαν τιμητικές βολές. Μαζί με τους ενόπλους ήταν και η Ίκα, η ανιψιά του Βεντούρα.

Ο γράφων με ις αδελφές του, τον μετέπειτα ιατρό Γεώργιο Ιεραπετριτάκη
και την ξαδέλφη του Κατίνα
Το βράδυ τα παιδιά και οι νέοι κάναμε λαμπαδοδρομία στους δρόμους του χωριού. Οι γεροντότεροι γλεντούσαν με την λύρα του Βλαχαντώνη πού ‘χε και κουδουνάκια στο δοξάρι, έξω από το μαγαζί του Γιώργη Ροβύθη (Τροχάλου).

Συνεχίζεται...

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο 
του Γ. Ιεραπετρίτη:

"Το Βραχάσι κατά την περίοδο της κατοχής 
και του εμφυλίου"
1940-1950.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Διασχίζοντας το Φαράγγι στο Σελλινάρι στις αρχές του 20ου αιώνα...

"Τούτο τον κόσμο εμάθαμε"... λέει ο Γ. Κυβερνήτης

Ψήφισμα Βραχασωτών για το κλείσιμο των Γραφείων της Δημοτικής Κοινότητας

Συνέντευξη του Μανόλη Γιανναδάκη στο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ για την έκθεση χαρακτικής που ανοίγει σήμερα 4 Αυγούστου 2017 στο Βραχάσι με θέμα τον Ερωτόκριτο

Βραχασώτικες Ιστορίες: Η δημοσκόπηση του "χασαπόχαρτου" του ...Αρισμαρή!

Ο Σταυρός και τι σηματοδοτεί στο Σελλινάρι

O Γιώργης Ξυράφης στο Σίσι φτιάχνει μοναδικά μουσικά όργανα παραδοσιακής μουσικής!!!

Σπύρος Σουλαδάκης: Ένας πιανίστας με καταγωγή από το Βραχάσι