Βραχάσι, «η μικρή Μόσχα»_Μνήμες από το Βραχάσι και την ταραγμένη 10ετία 1940-1950 του Γ. Ιεραπετρίτη

Το μαγαζί του Λιουδάκη όπου στεγαζόταν
τα γραφεία του ΕΑΜ - ΚΚΕ
Πέρασαν μέρες από την απελευθέρωση και τα γλέντια δεν έλεγαν να κοπάσουν. Οι νέοι και οι νέες την ημέρα έτρεχαν στην οργάνωση της ΕΠΟΝ και το βράδυ έστηναν χορό, πότε στο ένα και πότε στο άλλο σπίτι του χωριού. 
Θυμάμαι τους χορούς στο σπίτι του Βιριτάκη (κουρέας του χωριού, τσιράκι του Γιώργη Παχυγιάννη) και στης Σκεβούλας Μιλιαρά, μετέπειτα συζύγου του Μανόλη Παραβολιάση. Το ταγκό, το σλόου, το φοξ αγκλέ και το βαλς εναλλάσσονταν στις υποτυπώδεις πίστες των σπιτιών υπό τους ήχους των βιολιτζήδων της εποχής. Ο Γιώργης Σταματάκης και προπάντων ο Νικήτας Σαρλής ήταν τα κατ’ εξοχή βιολιά του χωριού.
Τα φουρό έκαναν τότε την πρώτη τους εμφάνισή και στις στροφές του βαλς με την μελωδία «Τα κύματα του Δουνάβεως», που το επαναλάμβαναν ταχτικά οι οργανοπαίκτες, οι κοπέλες φαίνονταν να πέταγαν, ομοιάζοντας με ουράνιες υπάρξεις, προκαλώντας τους σοβαρούς ντελίκανίδες.
Οι οργανώσεις, όπως προανέφερα, ήταν η απασχόληση των χωριανών. Πολλοί λίγοι κοίταζαν να καλλιεργήσουν τα κτήματά τους και οι λιγοστοί κήποι κόντευαν να ξεραθούν. Αυτά είχαν γίνει μέλημα των παππούδων, οι οποίοι αποκαμωμένοι απ’ τη ζωή δεν είχαν όρεξη για κομματικά.
Τα γραφεία του ΕΑΜ–ΚΚΕ άνοιξαν στο ισόγειο και τον οντά του Λευτέρη Λιουδάκη, δεξιά πηγαίνοντας για τη βρύση. Τακτικοί θαμώνες του ήταν ο Μιχάλης Κοσμαδάκης, ο Γιώργης Παραβολιάσης, ο Γιάννης Φθενάκης μετέπειτα Δήμαρχος Κορυδαλλού, που από προπολεμικά ήσαν μυημένοι στο Κομμουνιστικό κόμμα, όπως επίσης και πολλοί άλλοι που στρατολογήθηκαν από αυτούς στο κόμμα.
Η ΕΠΟΝ έκανε γραφείο πάνω από το φούρνο του Μανόλη Μαρκάκη. Εκεί είχαν στήσει και το χωνί απ’ όπου ο Κωστής Διπλαράκης, ο Γιάννης ο Ροβύθης και άλλοι μετέδιδαν τις καθημερινές ειδήσεις, μια και τα ραδιόφωνα ήσαν λιγοστά(όσα διασώθηκαν κρυμμένα στα πηγάδια).
Το χωριό με τη μεγάλη υπεροχή του ΕΑΜ χαρακτηριζόταν από τους αντίθετους των γύρω χωριών της Φουρνής και των Μαλίων με την επωνυμία:«Το Βραχάσι, η μικρή Μόσχα».
Περνώντας οι ημέρες έκανε την εμφάνιση της και η αντίπαλη παράταξη.
Ο Λευτέρης Ροβύθης (Παπανικόλη) ήταν ο πρωτοπόρος που εκπροσώπησε την ΕΟΚ στο χωριό. Συνοδοιπόροι ο Μακρογιάννης, ο Μάρκος Μαυρικάκης, ο Μανόλης Τζανάκης, ο Σωτήρης Κυριακάκης, ο Μιχάλης Ανδριανάκης, ο Μανόλης Βλαχάκης (Μητσολενιάς) και άλλοι. Ασφαλώς αποτελούσαν τη μειοψηφία των κατοίκων του χωριού.
Η εμφάνιση της ΕΟΚ στο χωριό άρχισε να σπέρνει τη διχόνοια. Η πρώτη δημόσια εκδήλωση, θυμάμαι, ήταν ένας χορός που δόθηκε στο μαγαζί του Πετσαλοδημήτρη (πρώην μαραγκούδικο του Λευτέρη Φθενάκη), ο οποίος δεν τέλειωσε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Έγιναν φασαρίες και ξυλοδαρμοί μεταξύ των θερμόαιμων εκατέρωθεν.
Η πολιτεία, για να προστατεύσει την ησυχία και την έννομη τάξη ίδρυσε σταθμό Χωροφυλακής στο χωριό μας, εγκαθιστώντας τον στο σπίτι του Μανόλη Φθενάκη (κάτω από το σπίτι μας). Στην αρχή ήταν ενισχυμένος, περίπου δεκαπέντε Χωροφύλακες με επικεφαλή έναν ανθυπασπιστή.
Η πρώτη κόντρα της οργάνωσης με την Αστυνομία έγινε την Πρωτομαγιά (πρώτη μετά την απελευθέρωση), όταν τα συνδικάτα των εργαζομένων του πάνω Μεραμπέλου, που αποτελούσαν και τον κορμό της οργάνωσης, είχαν πάει στο Σίσι να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά. Επιστρέφοντας συντεταγμένοι μεσ’ την ευθυμία και την παραζάλη από το κρασί φώναζαν προς την αστυνομία διάφορα συνθήματα προκλητικά. Φοβούμενοι τα χειρότερα, οι χωροφύλακες παρατάχτηκαν με τον βαρύ οπλισμό τους στο δημόσιο δρόμο μπροστά στο σπίτι του Κωστή Φθενάκη (Κωστάρας), μέχρι που προχώρησαν κατευθυνόμενοι προς την Νεάπολη. Απετράπη μια σύρραξη με πιθανά άσχημα αποτελέσματα.
Αργότερα η δύναμη Χωροφυλακής, καθώς δε συνέτρεχαν σοβαροί λόγοι ελαττώθηκε. Παρέμειναν τρεις ή τέσσερις χωροφύλακες με Ενωμοτάρχη Σταθμάρχη.
Τελικώς, ο σταθμός καταργήθηκε.

Συνεχίζεται...

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο 
του Γ. Ιεραπετρίτη:

"Το Βραχάσι κατά την περίοδο της κατοχής 
και του εμφυλίου"
1940-1950.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Μια απάντηση σε όσους από «αναπτυξιακό οίστρο» έχουν ξεγράψει το Βραχάσι…

101 είδη πουλιών ενδημούσαν το 1995 στο φαράγγι στο Σελλινάρι αναφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Κοινότητα Βραχασίου!!!

Βραχάσι 12 Ιουλίου 1936: Θεμελιώθηκε η μεγάλη εκκλησία και τελέσθηκε μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Κ. Σφακιανάκη, με αφορμή τη μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του

Πρόσκληση κάθε Τετάρτη του Ιουλίου για να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι!

5,5 klm στην περιοχή κάτω από το Σελλινάρι και στη Μίλατο ασφαλτοστρώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Πάνω από το Σελλινάρι όμως τίποτα!!!

Τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Νεάπολης έγραψαν στίχους του Ερωτόκριτου σε τοίχους του Βραχασού και του Σισού!

Ένας αθλητής με καταγωγή και από Βραχάσι αγωνίζεται στην κατηγορία SUPERSPORT και έρχεται πρώτος!