Η εκτέλεση του Εμμανουήλ Κων. Φθενάκη_Μνήμες από το Βραχάσι και την ταραγμένη 10ετία 1940-1950 του Γ. Ιεραπετρίτη.

Ο Γρηγόρης Σουλαδάκης
που απέφυγε
τη σύλληψη παριστάνοντας
τον ραβδιστή
Στη συνέχεια, μετά από κάποιους μήνες προστέθηκε στους γερμανούς που έμεναν στο σπίτι μας κι ένας ταγματάρχης. 
Άγνωστο γιατί, προτιμήθηκε το σπίτι μας ως κατοικία για έναν τόσο υψηλόβαθμο Γερμανό. Πιθανώς, στην επιλογή του σπιτιού μας συνηγόρησε η τοποθεσία του καθώς προσέφερε μεγαλύτερη θέα προς τα Λασιθιώτικα βουνά.
Στο, σπίτι της Φρόσως, της γειτόνισσας, έμενε επίσης ένας λοχαγός, που γνώριζε και λίγα ελληνικά. Η συμπεριφορά του προς τους χωριανούς, κατά γενική ομολογία, ήταν πολύ σκληρή. Κάθε τόσο, μαζί με μερικούς οπλισμένους στρατιώτες γύριζε στα καφενεία, έπιανε όποιον έβρισκε και τον έστελνε στην Πρίνα, κοντά στον Άγιο Νικόλα, να  κόβει ξύλα για τις ανάγκες του στρατού κατοχής.
Συχνά επισκεπτόταν και το σπίτι μας για να τηγανίσει πατάτες, συνηθισμένο φαγητό των Γερμανών, ενώ πολλές φορές προκλητικά έριχνε το πολύτιμο για την εποχή λάδι στα ξύλα για ν’ ανάβουν.
Όλοι μας τον γνωρίζαμε μεταξύ μας με το παρατσούκλι «Ψακολούλουδο», λόγω του δύστροπου χαρακτήρα του. Η εκτέλεση του Μανόλη Φθενάκη που θα ακολουθήσει αποδεικνύει περίτρανα την κακία του.
Οι ήττες του γερμανικού στρατού στο ρωσικό μέτωπο, η οπισθοχώρηση και η απόβαση των συμμάχων στη Νορμανδία ανάγκασε τους Γερμανούς στην Κρήτη να συρρικνώσουν τα στρατεύματά τους. Καθημερινά, περνούσαν αυτοκίνητα με τρόφιμα και πυρομαχικά απ’ το χωριό κατευθυνόμενα προς τα Χανιά. Όλα έδειχναν ότι η Γερμανική κατοχή έφθανε στο τέλος της.
Ένα πρωινό τρεις χωριανοί μας, ο Γρηγόρης Σουλαδάκης ο Μανόλης Σουλαδάκης (Μαγκουφάκι) και ο Εμμανουήλ Κων. Φθενάκης, πήγαν στην Αγία Βαρβάρα για δουλειά. 
Φτάνοντας κοντά στα σπίτια πρόσεξαν κάποιο καλώδιο τηλεφώνου απλωμένο στα χωράφια πάνω στο έδαφος. Νομίζοντας ότι ήταν εν αχρηστία, θέλησαν να το μαζέψουν για να το χρησιμοποιήσουν για φόρτωμα στο γάιδαρό τους, μιας και δεν είχαν σχοινί. Δυστυχώς όμως το καλώδιο ήταν εν ενεργεία και συνέδεε το Βραχάσι με το φυλάκιο της Αγίας Βαρβάρας. Έτσι οι Γερμανοί μη δυνάμενοι να τηλεφωνήσουν και νομίζοντας ότι υπήρχε κάποια βλάβη στο κύκλωμα θέλησαν να ερευνήσουν τη γραμμή σε όλο της το μήκος.
Το «Ψακολούλουδο» που είχε αναλάβει τον έλεγχο μαζί με κάποιον άλλον Υπαξιωματικό φθάνοντας στην Αγία Βαρβάρα, βρήκαν τους άτυχους χωριανούς να μαζεύουν σε κουλούρα το καλώδιο. Το αποτέλεσμα ήταν να ξυλοφορτώσουν τους δύο που έπιασαν έπ’ αυτοφώρω και στη συνέχεια να τους χωρίσουν με σκοπό να τους εκτελέσουν. Ο Γρηγόρης Σουλαδάκης την γλίτωσε προσποιούμενος τον ραβδιστή σε παρακείμενη χαρουπιά. Επιδιόρθωσαν την τηλεφωνική γραμμή και στη συνέχεια το «Ψακολούλουδο» πήρε τον Φθενάκη και ο Υπαξιωματικός τον Μανόλη Σουλαδάκη. 
Ο Γερμανός με τον Μανόλη Σουλαδάκη τράβηξε προς τα Μάλια και περνώντας από την αποθήκη που είχαν τα πυρομαχικά, θέλησε να πάρει σφαίρες για την εκτέλεση. Στο δρόμο τους ο Γερμανός συνάντησε κάποια φιλενάδα του Μαλιώτισσα και συνομίλησε για λίγο μαζί της εξηγώντας την αιτία της σύλληψης του Σουλαδάκη και την πρόθεσή του. Προσπάθησε να τον μεταπείσει στην απόφασή του, αλλά μάταια. Έτσι αφήνοντας τον Μανόλη απέξω με το γάιδαρο, μπήκε στην αποθήκη ανοίγοντας όμως το κιβώτιο με τις σφαίρες, αυτό έπεσε κάτω και χύθηκαν οι σφαίρες στο πάτωμα. Προσπαθώντας να τις μαζέψει, δόθηκε η ευκαιρία στον Μανόλη να την κοπανίσει τρέχοντας στα στενά. Ο Γερμανός όταν αντελήφθηκε το τι συνέβη, βγήκε έξω και κυνηγώντας τον, τόν πυροβόλησε τρεις φορές χωρίς όμως να του προξενήσει κακό. Ο Μανόλης κρύφτηκε σε ένα κοτέτσι μέχρι που νύχτωσε και στη συνέχεια με όλες τις προφυλάξεις διέφυγε στον Καρτσινιανό.
Ο έτερος της επιχείρησης, το «Ψακολούλουδο», φοβούμενος μήπως αντιδράσει ο μελλοθάνατος - ο Φθενάκης δεν γνώριζε την σκέψη του – τον έβαλε μπροστά να σύρει το γάιδαρο και αυτός ακολουθούσε από πίσω με το αυτόματο υπομάλης. 
Τον οδήγησε στον Πύργο κάτω από ένα τράφο (στηθαίο από πέτρες) και εκεί τον πυροβόλησε εξ επαφής στο κεφάλι σκοτώνοντάς τον. Στη συνέχεια, όλο καμάρι για το κατόρθωμά του, επέστρεψε στο χωριό και ανακοίνωσε στους χωριανούς το αποτρόπαιο έγκλημά του. 
-     Σκότωσα κάποιον Βραχασώτη στον Πύργο. Πηγαίνετε να τον πάρετε.
Αμέσως ξεκίνησαν οι έρευνες και πολύ σύντομα οι χωριανοί ανακάλυψαν το πτώμα του άτυχου Εμμανουήλ Φθενάκη. 
Το φόρτωσαν σε ένα αυτοσχέδιο κάρο του Μανόλη Ιεραπετρίτη, του Χατζηκαβετζή, και τον μετέφεραν στο χωριό. Την επομένη έγινε πάνδημη  η ταφή του.
Αυτός  ήταν στην κυριολεξία ο σκληροτράχηλος μα μισητός γερμανός Λοχαγός,  «Ψακολούλουδο» ….!


Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο 
του Γ. Ιεραπετρίτη:

"Το Βραχάσι κατά την περίοδο της κατοχής 
και του εμφυλίου 
1940-1950.

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Εξαφανίστηκε και αναζητείται 60χρονος άνδρας

Ο πολύχρωμος γάμος στο Σίσι κόστισε 1 εκατ. δολάρια

Οι τέσσερις ναυαγοί σφουγγαράδες από την Κάλυμνο στο Σίσι

Πρόταση βόμβα! Αεροδρόμιο στο Σίσι!

Οι μαθητές που πήγαιναν με τα πόδια στο Γυμνάσιο Νεάπολης το 1965!

Ιωάννης Τζιρβελάκης: "Με αφορά γιατί έχω συνείδηση"! (Uptaded)

Έδωσε το όνομά του στο νησί της Αγίας Βαρβάρας!!! Τέτοιο θράσος!! Από που το αντλεί;