Η επομένη μέρα._Μνήμες από το Βραχάσι και την ταραγμένη 10ετία 1940-1950 του Γ. ΙεραπετρίτηΣτις 14 Σεπτεμβρίου 1944 έφυγαν οι Γερμανοί κατακτητές από το Νομό Λασιθίου. Την επομένη 15/9/44 διοργανώνεται μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία της Νεάπολης με χιλιάδες κόσμο απ' όλο το πάνω Μεραμπέλλο για να γιορτάσουν την απελευθέρωση. Η φιλαρμονική δεν θα μπορούσε να ήταν απούσα. Μαέστρος (με την πλάτη στο φακό) ο Γεώργιος Σερέπετσης. Διακρίνονται να παίζουν ο μετέπειτα μαέστρος Γιάννης Χουρδάκης (οτταβίνο - πίκολο φλάουτο) και ο Γιάννης Φαϊτάκης-Παναγιωτάκης (ευφώνιο).
Στα δεξιά είναι παρατεταγμένη μια διμοιρία του ΕΛΑΣ. (Φωτ. Κωστής Παπαμιτσάκης)

Την επομένη όλοι οι χωριανοί σε πομπή, έχοντας μπροστά τους ενόπλους, κατεβήκαμε στη Νεάπολη και παραταχθήκαμε στην κεντρική πλατεία. Δίπλα μας παρατάχθηκαν και άλλα χωριά. Συνέχεια ακούγονταν συνθήματα υπέρ του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ.
Ξαφνικά έφτασαν και οι Φουρνιώτες φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ΕΟΚ. Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα οπαδούς της ΕΟΚ, διότι στο χωριό μας ήσαν όλοι με το ΕΑΜ και γι’ αυτό μας αποκαλούσαν μικρή Μόσχα.
Μίλησε κάποιος από τους καπεταναίους και νομίζω και κάποιος ανώτερος αξιωματικός Άγγλος που ήταν με τους αντάρτες στο βουνό. Κατόπιν πήγαμε στη Λέσχη (στο πάνω μέρος της πλατείας) και μας μοίρασαν - στα παιδιά - ψωμί με μαρμελάδα.
Το απόγευμα δεν άργησαν να ξεκινήσουν οι αψιμαχίες μεταξύ των Φουρνιωτών και των Βραχασωτών. 
Το αποκορύφωμα των φιλονικιών, οδήγησε στον ξυλοδαρμό των καθηγητών Τσαγκαράκη και Φινοκαλιώτη, καθώς επίσης, όπως θυμάμαι, του τότε Γυμνασιάρχη Κυριακάκη από την Φουρνή και του μαθητού της Ογδόης Γυμνασίου Γιώργου Βλαχάκη από τα Μάλια.
Αργά το βράδυ, περπατώντας πάλι εν πομπή, επιστρέψαμε στο χωριό όπου και συνεχίστηκε το γλέντι.
Στο χασάπικο του Μιχάλη Ανδριανάκη (Σκαρομιχάλη) που έφτιαχνε και κανέναν καφέ, είχαν μαζευτεί κάμποσοι μερακλήδες χωριανοί. 
Ο Μιχάλης τους ετοίμαζε έναν καλό μεζέ. 
Στην παρέα των χωριανών προστέθηκαν και πέντε Ρώσοι, πρώην αιχμάλωτοι των Γερμανών. 
Τα ποτήρια γέμιζαν με το καλό κρασί το ένα μετά το άλλο, συνοδεύοντας τα νόστιμα παιδάκια με την συκωταριά, καλοψημένα από τον σεφ Σκαρομιχάλη. 
Οι σύμμαχοι ήρθαν στο κέφι και τραγούδησαν πολλά ρώσικα κομουνιστικά τραγούδια. 
Ένας μάλιστα κρατούσε και μας έδειξε την απόληξη του κονταριού της σημαίας τους, ένα μεταλλικό ανοξείδωτο με ρομβοειδές σχήμα κατασκεύασμα που στο μέσον είχε ένα σφυροδρέπανο. Αυτό, όπως μας είπε, το είχε πάντοτε μαζί του κρυμμένο, σε όλη την διάρκεια της αιχμαλωσίας.

Συνεχίζεται...

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο 
του Γ. Ιεραπετρίτη:

"Το Βραχάσι κατά την περίοδο της κατοχής 
και του εμφυλίου"
1940-1950.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

"Τούτο τον κόσμο εμάθαμε"... λέει ο Γ. Κυβερνήτης

Συνέντευξη του Μανόλη Γιανναδάκη στο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ για την έκθεση χαρακτικής που ανοίγει σήμερα 4 Αυγούστου 2017 στο Βραχάσι με θέμα τον Ερωτόκριτο

Διασχίζοντας το Φαράγγι στο Σελλινάρι στις αρχές του 20ου αιώνα...

Βραχασώτικες Ιστορίες: Η δημοσκόπηση του "χασαπόχαρτου" του ...Αρισμαρή!

Ο Σταυρός και τι σηματοδοτεί στο Σελλινάρι

Υπογράφουμε για να τρέξει ξανά η Απάνω Βρύση στο Βραχάσι

O Γιώργης Ξυράφης στο Σίσι φτιάχνει μοναδικά μουσικά όργανα παραδοσιακής μουσικής!!!

Σπύρος Σουλαδάκης: Ένας πιανίστας με καταγωγή από το Βραχάσι

Προσομοίωση του Μινωικού Παλατιού στο Κεφάλι του Μπούφου και της ευρύτερης περιοχής κατά την εποχή του χαλκού!!!