Από το “Μακάσι” στα κάτεργα του Μαουτχάουζεν Τα ονόματα των πατριωτών που μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο του θανάτου


Στις 14-5-2005 δημοσιεύτηκε το παρακάτω άρθρο στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ του Ηρακλείου.

Σε αυτό γίνεται ιστορική αναφορά σε όσα συνέβησαν στην Κρήτη και για τους πατριώτες που στάλθηκαν στα κρεματόρια της Γερμανίας.

Από το Βραχάσι τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη ΛΙΣΤΑ  είναι:
  1. Ροβίθης Μιχαήλ 
  2. Μανδαλενάκης Μιχαήλ Γεώργιος  
  3. Λαπιδάκης Νικόλαος 
Στην λίστα αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται, απ' όσο προσέξαμε και ο Ιωάννης Ζουράρης ο οποίος ήταν και ο μόνος συλληφθείς που δεν γύρισε από τα κρεματόρια.

Αναλυτικά το άρθρο:

Εξήντα δύο χρόνια συμπληρώνονται αύριο(14-5-2005) από την ημέρα που οι ναζί συνέλαβαν αρκετούς πολίτες και αφού τους συγκέντρωσαν στη στοά «Μακάσι», κάτω από τον προμαχώνα Μαρτινέγκο, τους οδήγησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η σύλληψη των Ηρακλειωτών έγινε τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου του 1943, στο Μεγάλο Μπλόκο της Κρήτης.
Και από τότε μέχρι σήμερα ένας Ηρακλειώτης, ο Ελευθέριος Στεφάνου-Φοινίτσης πασχίζει με κάθε τρόπο να βρει στοιχεία, να αναγνωριστεί η θυσία των πατριωτών και να τιμηθεί από την Πολιτεία η ηρωική τους πράξη.

Ο εσωτερικός χώρος της στοάς, μετά την αποκατάστασή του
Η Στοά Μακάσι όπως είναι σήμερα

Συνολικά διακόσιοι ογδόντα δύο πατριώτες συγκεντρώθηκαν στη στοά, ενώ στο στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων του Μαουτχάουζεν οδηγήθηκαν και εκατοντάδες άλλοι Έλληνες, από διάφορα σημεία της χώρας. Κάποιοι δεν πρόλαβαν να φθάσουν, καθώς πέθαναν κατά τη διαδρομή από αρρώστιες ή πνίγηκαν ή εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. Όμως και από εκείνους που έφθασαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, πολλοί δεν κατάφεραν ποτέ να επιστρέψουν στην πατρίδα. 

Όπως είχε αναφέρει κατά την περσινή εκδήλωση στο «Μακάσι» ο κεντρικός ομιλητής κ. Φοινίτσης «οι 282 άνδρες Κρήτες όμηροι ήταν “ασπίδα” στα συμμαχικά πολεμικά αεροπλάνα, πλοία και υποβρύχια.

Την επόμενη μέρα το πλοίο έδεσε στη Μήλο, τη μεθεπομένη στο Πειραιά, από εκεί στις φυλακές στα Βουρλα, μετά μια εβδομάδα πάλι στον Πειραιά, για να μπαρκάρουν πάλι με το ίδιο πλοίο, πάλι με τραυματίες για την Θεσσαλονίκη.

Εκεί στις εγκαταστάσεις των τελωνείων ήταν και ο τελευταίος σταθμός σε ελληνικό έδαφος. Στο τρένο της Θεσσαλονίκης επιβιβάστηκαν και άλλοι όμηροι για τα στρατόπεδα, από τις περιοχές της Μακεδονίας.

Αυτό που έχει αξία και πρέπει να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι ενώ υποψιάζονταν, ότι πλησιάζει το τέλος της ζωής τους αντιμετώπισαν το γεγονός σαν να ήταν ένα σώμα, μια ψυχή. Αυτή η στάση ζωής χαρακτηρίζει τους ήρωες. Συνεχίζοντας το ταξίδι μέσα από την Βουλγαρία, το τρένο μπήκε στη Γιουγκοσλαβία.
Σταμάτησε στη παραλιακή πόλη του Δούναβη Ζεμούν, στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης του Βελιγραδίου, τις επόμενες 115 ημέρες και μετά από ασταμάτητες αγγαρείες, έγινε και η τελευταία διαλογή για το Μαουτχάουζεν.
Υπολογίζεται ότι οι ΝΑΖΙ εγκαθίδρυσαν 15.000 στρατόπεδα στις υπό κατοχή χώρες. Υπήρχαν αρκετά μικρά στρατόπεδα που δημιουργήθηκαν για στρατιωτικές επιχειρήσεις περιορισμένης χρονικής διάρκειας κατά των τοπικών πληθυσμών.
Τα περισσότερα από αυτά τα στρατόπεδα καταστράφηκαν από τους ιδίους τους ΝΑΖΙ μετά από δίμηνη ή τρίμηνη λειτουργία. Από το 1939 έως το 1945, 10.000 Ες Ες φύλακες υπηρέτησαν στο Μαουτχάουζεν.
Από αυτούς 818 είναι γνωστοί ονομαστικά. Μερικές εκατοντάδες πιάστηκαν από τους συμμάχους.
Στην δίκη του Νταχάου στις 7 Μαρτίου το 1946, 58 καταδικάστηκαν σε θάνατο και 3 σε ισόβια. Όλοι τους δήλωσαν ότι ήταν ΑΘΩΟΙ. Οι Ες Ες κατά τις κινήσεις τους και τις περικυκλώσεις των χωριών, συλλάμβαναν τους άνδρες που συναντούσαν, αγρότες, επαγγελματίες, βοσκούς και όποιους άλλους έβρισκαν. Από το 1941 συγκέντρωσαν από όλη την Κρήτη ομήρους που μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, χωρίς να γνωρίζομε τα ίχνη των ομήρων αυτών για να τους ακολουθήσομε.
Από την έρευνα που κάνω διαπίστωσα ότι περίπου 80 άτομα το πλείστον από τον Νομό Ηρακλείου έχουν οδηγηθεί μέσω Χανίων για Πειραιά και έφυγαν από την Θεσσαλονίκη 8-3-1942 με τρένο μέσω Βουλγαρίας και τερμάτισαν μετά 8 ημέρες στο στρατόπεδο του Lansdorf με πρωτεύουσα το Oppeln στο Oberschlesien ΑΝΩ ΣΙΛΕΣΕΙΑ που σήμερα ανήκει στην Πολωνία.
Από το Μακάσι έχουν περάσει επίσης οι όμηροι που επιβιβάστηκαν στο πλοίο Τα ΝΑΪΣ στις 8 Ιουνίου του 1944 για να μεταφερθούν στον Πειραιά αλλά κατέληξαν στο βυθό του Αιγαίου πελάγους μετά την βύθιση του πλοίου… Επρόκειτο για 269 Εβραίους με γυναικόπαιδα από όλη την Κρήτη και για 48 Χριστιανούς, 40 Κρήτες και 8 Έλληνες ναυτικούς».

Οι κρατούμενοι του στρατοπέδου Μαουτχάουζεν

Ακολουθούν καταστάσεις με τα ονόματα κρατουμένων του στρατοπέδου Μαουτχάουζεν, απ’ τους οποίους πολλοί δεν επέζησαν. Ανάμεσά τους είναι και οι συλληφθέντες της 15ης Ιουνίου 1943 από το Ηράκλειο. Η ΠΗΓΗ είναι από (Β.Μ.Ι.) Αυστριακή Ομοσπονδία ΥπουργείοΕσωτερικών Τμήμα IV – Παροχή Υπηρεσιών και ελέγχου. Τα στοιχεία συγκέντρωσε ο Eλευθέριος Στεφάνου Φοινίτσης - συνταξιούχος Diplom Ingenieur im Bauwessen, ερευνητής και μεταφραστής, με γραμματέα τη Δέσποινα Αντ. Κελεσή.  (ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Μια απάντηση σε όσους από «αναπτυξιακό οίστρο» έχουν ξεγράψει το Βραχάσι…

101 είδη πουλιών ενδημούσαν το 1995 στο φαράγγι στο Σελλινάρι αναφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Κοινότητα Βραχασίου!!!

Βραχάσι 12 Ιουλίου 1936: Θεμελιώθηκε η μεγάλη εκκλησία και τελέσθηκε μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Κ. Σφακιανάκη, με αφορμή τη μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του

Πρόσκληση κάθε Τετάρτη του Ιουλίου για να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι!

5,5 klm στην περιοχή κάτω από το Σελλινάρι και στη Μίλατο ασφαλτοστρώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Πάνω από το Σελλινάρι όμως τίποτα!!!

Τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Νεάπολης έγραψαν στίχους του Ερωτόκριτου σε τοίχους του Βραχασού και του Σισού!

Ένας αθλητής με καταγωγή και από Βραχάσι αγωνίζεται στην κατηγορία SUPERSPORT και έρχεται πρώτος!