Μια επισήμανση και ένα ακόμη ιστορικό γεγονός από το Γιάννη Σουλαδάκη

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΣΟΥΛΑΔΑΚΗΣ

Ο Γιάννης Σουλαδάκης έκανε ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο σχετικά με τις αναρτήσεις μας από το βιβλίο του Γ. Ιεραπετρίτη:

Aγαπητέ Νίκο,

 πολύ καλά κανεις που αναρτάς τα σχετικά τμήματα από τις Μνήμες του Γ Ιεραπετριτη. 
Προσωπικά εκτιμώ από όσα γνωρίζω από το άμεσο οικογενειακό μου περιβάλλον το αφήγημα έχει κάποια μονομέρεια σε σχέση με την αντιστασιακήστάση των Βραχασιωτων που ήταν σημαντική και από ποιους και ποιοι τελικά πλήρωσαν το μάρμαρο. 
Απλλα μόνο για την σημερινή σου ανάρτηση στο Βραχασι οι Γερμανοί είχαν καταλάβει το σπίτι μας στο Πρόκι το ισόγειο μάλιστα το είχαν μετατρέψει σε συνεργείο και τον όροφο σε γραφείο. 
Επειδή είχαμε ξεσπιτωθεί είχαμε μετακομίσει στα Ρουσίδια στο παλιό σπίτι του παππού της μακαρίτισσας της μητέρας μου του Γ Κυπριωτάκη στο σπήλιο όπως λέγανε και εκεί γέννησε με μαμμή τον αδελφό μου. Μετά την απελευθερωση στο σπίτι μας στο Πρόκι στο μπαλκόνι ήταν κρεμασμένες οι πινακίδες του ΕΑΜ και ακόμα θυμάμαι νήπιο εγώ τότε δυο φορές τους Μπαντουβαδες που ήλθαν και κατέβασαν τις πινακίδες πλακώνοντας στο ξύλο τον Πατέρα μου.

Και η απάντησή μου:

Καλημέρα Γιάννη και από μένα. 
Προφανώς η αφήγηση του Γιώργου Ιεραπετρίτη δεν είναι πλήρης και εξαντλητική εκείνης της περριόδου και ούτε φιλοδοξεί να αποδώσει με απόλυτο τρόπο την εποχή εκείνη. 
Ουσιαστικά είναι μια αφήγηση πολύ κοντά στην οικογένειά του, μια αφήγηση που μας δίνει όμως πολλές και χρήσιμες πληροφορίες της εποχής. 
Στόχος μου είναι με τη δημοσιοποίηση αυτή να καταδειχθεί τι συνέβη στο Βραχάσι εκείνη την εποχή και να εμπλουτιστεί η εικόνα και με άλλες μαρτυρίες. 
Όπως ξέρουμε η ιστορία δεν έχει γραφτεί και πάντα όταν γράφεται εμπεριέχει υποκειμενισμούς. 
Όμως να που και η δική σου κατάθεση δίνει ένα ακόμη στιγμιότυπο που είναι χρήσιμο για όλους εμάς που δεν ζήσαμε εκείνα τα χρόνια. Σ΄ευχαριστώ για την επισήμανσή σου και εύχομαι όλοι όσοι γνωρίζετε πράγματα για την εποχή αυτή να μας τα γνωστοποιήσετε κάποια στιγμή.

Ν.Ι.Βλάχος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Μια απάντηση σε όσους από «αναπτυξιακό οίστρο» έχουν ξεγράψει το Βραχάσι…

101 είδη πουλιών ενδημούσαν το 1995 στο φαράγγι στο Σελλινάρι αναφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Κοινότητα Βραχασίου!!!

Βραχάσι 12 Ιουλίου 1936: Θεμελιώθηκε η μεγάλη εκκλησία και τελέσθηκε μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Κ. Σφακιανάκη, με αφορμή τη μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του

Πρόσκληση κάθε Τετάρτη του Ιουλίου για να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι!

5,5 klm στην περιοχή κάτω από το Σελλινάρι και στη Μίλατο ασφαλτοστρώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Πάνω από το Σελλινάρι όμως τίποτα!!!

Τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Νεάπολης έγραψαν στίχους του Ερωτόκριτου σε τοίχους του Βραχασού και του Σισού!

Ένας αθλητής με καταγωγή και από Βραχάσι αγωνίζεται στην κατηγορία SUPERSPORT και έρχεται πρώτος!