Μια επισήμανση και ένα ακόμη ιστορικό γεγονός από το Γιάννη Σουλαδάκη

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΣΟΥΛΑΔΑΚΗΣ

Ο Γιάννης Σουλαδάκης έκανε ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο σχετικά με τις αναρτήσεις μας από το βιβλίο του Γ. Ιεραπετρίτη:

Aγαπητέ Νίκο,

 πολύ καλά κανεις που αναρτάς τα σχετικά τμήματα από τις Μνήμες του Γ Ιεραπετριτη. 
Προσωπικά εκτιμώ από όσα γνωρίζω από το άμεσο οικογενειακό μου περιβάλλον το αφήγημα έχει κάποια μονομέρεια σε σχέση με την αντιστασιακήστάση των Βραχασιωτων που ήταν σημαντική και από ποιους και ποιοι τελικά πλήρωσαν το μάρμαρο. 
Απλλα μόνο για την σημερινή σου ανάρτηση στο Βραχασι οι Γερμανοί είχαν καταλάβει το σπίτι μας στο Πρόκι το ισόγειο μάλιστα το είχαν μετατρέψει σε συνεργείο και τον όροφο σε γραφείο. 
Επειδή είχαμε ξεσπιτωθεί είχαμε μετακομίσει στα Ρουσίδια στο παλιό σπίτι του παππού της μακαρίτισσας της μητέρας μου του Γ Κυπριωτάκη στο σπήλιο όπως λέγανε και εκεί γέννησε με μαμμή τον αδελφό μου. Μετά την απελευθερωση στο σπίτι μας στο Πρόκι στο μπαλκόνι ήταν κρεμασμένες οι πινακίδες του ΕΑΜ και ακόμα θυμάμαι νήπιο εγώ τότε δυο φορές τους Μπαντουβαδες που ήλθαν και κατέβασαν τις πινακίδες πλακώνοντας στο ξύλο τον Πατέρα μου.

Και η απάντησή μου:

Καλημέρα Γιάννη και από μένα. 
Προφανώς η αφήγηση του Γιώργου Ιεραπετρίτη δεν είναι πλήρης και εξαντλητική εκείνης της περριόδου και ούτε φιλοδοξεί να αποδώσει με απόλυτο τρόπο την εποχή εκείνη. 
Ουσιαστικά είναι μια αφήγηση πολύ κοντά στην οικογένειά του, μια αφήγηση που μας δίνει όμως πολλές και χρήσιμες πληροφορίες της εποχής. 
Στόχος μου είναι με τη δημοσιοποίηση αυτή να καταδειχθεί τι συνέβη στο Βραχάσι εκείνη την εποχή και να εμπλουτιστεί η εικόνα και με άλλες μαρτυρίες. 
Όπως ξέρουμε η ιστορία δεν έχει γραφτεί και πάντα όταν γράφεται εμπεριέχει υποκειμενισμούς. 
Όμως να που και η δική σου κατάθεση δίνει ένα ακόμη στιγμιότυπο που είναι χρήσιμο για όλους εμάς που δεν ζήσαμε εκείνα τα χρόνια. Σ΄ευχαριστώ για την επισήμανσή σου και εύχομαι όλοι όσοι γνωρίζετε πράγματα για την εποχή αυτή να μας τα γνωστοποιήσετε κάποια στιγμή.

Ν.Ι.Βλάχος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

"Ζωή, θάνατος και προσευχή στον Αναύλοχο" το θέμα της Dr.Gaignerot - Driessen στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών!

Τα σπίτια που φτιάχνονται στο Βραχάσι

Το ερασιτεχνικό ψάρεμα τα παλιά χρόνια

Γειτόνεμα στην Καραπιδιά!

Ο Βραχασώτης ποιητής Μπαμπασομανώλης για τον αποκλεισμό του Νομού μας από τις Πανεπιστημιακές Σχολές!!!

Tα κατορθώματα της Ανεζίνας (Μπαξανεζίνα )

Ο Dr. Jan Driessen θα παρουσιάσει στην Αθήνα στις 20/11 το θέμα "Το κτίριο με την κεντρική αυλή στο Μινωικό Σίσι - Νέες Ανασκαφές"

Το NATURA 2000 για το Σελλινάρι

Η αποικία, ο μόλος και οι δημόσιες σχέσεις...