H διάρρηξη της Ιταλικής αποθήκης πυρομαχικών στο Σίσι._Μνήμες από το Βραχάσι και την ταραγμένη 10ετία 1940-1950 του Γ. Ιεραπετρίτη.

Ο συγχωριανός μας εκδότης του περιοδικού
ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Κωστής Γιανναδάκης
φωτογραφιζόμενος με φόντο το λιμάνι στο Σίσι.
Ένας από τους πρωταγωνιστές της κλοπής
των πυρομαχικών από την αποθήκη στο Σίσι
Οι Ιταλοί από την αρχή της κατοχής θέλησαν να καταλάβουν και να κατοικήσουν στο Σίσι, ώστε να αξιοποιήσουν το λιμάνι για τη μεταφορά εφοδίων, πυρομαχικών και βαρέως εξοπλισμού.
Το Διοικητήριο (Commando) στήθηκε στο Επάνω Σίσι επί του κεντρικού δρόμου, στο σπίτι του Σπανονικόλη, πενθερού του Νικολή Μαντελένη, το οποίο μετατράπηκε με τη λήξη του πολέμου σε καφενείο.
Δίπλα στο Commando, στο παρακείμενο σπίτι υπήρχε αποθήκη πυρομαχικών και οπλισμού.
Με την πάροδο του χρόνου και με την οργάνωση της αντίστασης ΕΛΑΣ – ΕΑΜ στα γύρω βουνά δεν άργησε να μπει στο μάτι η εν λόγω αποθήκη.
Ένα βράδυ μερικοί τολμηροί Σισώτες, ο Κωστής Γιανναδής, γιος του δασκάλου Γιανναδάκη, ο Πρινιώτης και ο Τζανάκης διέρρηξαν την αποθήκη και πήραν αρκετά πυρομαχικά.
Μερικά τα έκρυψαν στον κήπο της Κωστάρας(Φθενάκη) και μερικά τα μετέφεραν στον Πύργο και από ‘κει στους αντάρτες.
Ο Πρινιώτης ήταν αχόρταγος καθώς ήταν, πήγε για μια τελευταία φορά να κλέψει πυρομαχικά. Ωστόσο, κάποιος διερχόμενος Ιταλός τον αντιλήφθηκε. Προσπάθησε να τον συλλάβει, αλλά το μόνο που κατόρθωσε ήταν να του αρπάξει για ενθύμιο το πουκάμισό του, που λόγω ζέστης το είχε ξεκούμπωτο, ενώ ο Πρινιώτης σαν αίλουρος του γλίστρησε στο σκοτάδι!
Αμέσως σήμανε συναγερμός.
Τα τανκς βγήκαν στα χωράφια και αρκετοί περίπολοι στις γύρω περιοχές του Πύργου και του Καρτσινιανού ψάχνοντας για τους διαρρήκτες και τα πυρομαχικά.
Το πρωί συνέλαβαν για αντίποινα δέκα ανυποψίαστους Σισώτες, οι οποίοι είχαν βγει στους δρόμους πηγαίνοντας στις εργασίες τους.
Τους μάζεψαν στο Commando και τους ανέκριναν με πρόθεση να τους εκτελέσουν για αντίποινα, φοβούμενοι κλιμάκωση της έντασης.
Η είδηση δεν άργησε να φτάσει στο Βραχάσι.
Αμέσως μια ομάδα επιφανών του χωριού, ο δάσκαλος Μανόλης Τζανάκης, ο ταχυδρομικός προϊστάμενος του χωριού Μανόλης Διαλυνάς με επικεφαλής τον Παπά Διονύση κατηφόρισε προς το Σίσι, για να συναντήσει τον Ιταλό Διοικητή της περιοχής.
Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές και χρονοβόρες.
Ο Παπά Διονύσης προσπάθησε να τον πείσει ότι οι κρατούμενοι ήταν άσχετοι με την κλοπή και ότι θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τους πραγματικούς ενόχους. 
Με τα πολλά πείστηκε ο Διοικητής και απελευθέρωσε τους δυστυχείς και πεινασμένους κρατούμενους.

Συνεχίζεται...

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο 
του Γ. Ιεραπετρίτη:

"Το Βραχάσι κατά την περίοδο της κατοχής 
και του εμφυλίου 
1940-1950.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Μια απάντηση σε όσους από «αναπτυξιακό οίστρο» έχουν ξεγράψει το Βραχάσι…

101 είδη πουλιών ενδημούσαν το 1995 στο φαράγγι στο Σελλινάρι αναφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Κοινότητα Βραχασίου!!!

Βραχάσι 12 Ιουλίου 1936: Θεμελιώθηκε η μεγάλη εκκλησία και τελέσθηκε μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Κ. Σφακιανάκη, με αφορμή τη μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του

Πρόσκληση κάθε Τετάρτη του Ιουλίου για να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι!

5,5 klm στην περιοχή κάτω από το Σελλινάρι και στη Μίλατο ασφαλτοστρώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Πάνω από το Σελλινάρι όμως τίποτα!!!

Τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Νεάπολης έγραψαν στίχους του Ερωτόκριτου σε τοίχους του Βραχασού και του Σισού!

Ένας αθλητής με καταγωγή και από Βραχάσι αγωνίζεται στην κατηγορία SUPERSPORT και έρχεται πρώτος!