Οι Γερμανοί - T’ Αετόπουλα. _Μνήμες από το Βραχάσι και την ταραγμένη 10ετία 1940-1950 του Γ. Ιεραπετρίτη.

Η μεσοχωριά που παιζόταν ο ψευτοπόλεμος

Οι  μέρες περνούσαν και οι σχέσεις μας με τους αλλοδαπούς γείτονες ήταν πολύ ανθρώπινες.
Κάθε μεσημέρι  οι στρατιώτες πήγαιναν εναλλάξ στα μαγειρεία, που βρίσκονταν στον πλάτανο στο μαγαζί του Δημήτρη Ελευθεράκη, για να πάρουν το φαγητό τους. Μια χύτρα για το φαγητό και ένα ψάθινο πανέρι για ψωμί (κουραμάνα), κονσέρβες, φρούτα και σοκολάτες ή καραμέλες. Μόλις τέλειωναν το φαγητό τους, ο Πενάτο και καμιά φορά ο Βίλι  μου φώναζαν:
-     Γκιώργο, έλα!
Και μου δίνανε καμιά σοκολάτα σε στρογγυλό κουτί, όπως τα σημερινά τυράκια, ή ένα σακουλάκι με καραμέλες.
Πολλές φορές έμπαινα μόνος μου στο δωμάτιό τους και από άγνοια περιεργαζόμουνα τα όπλα τους. Έβλεπα τις μάσκες για τα αέρια και τις χειροβομβίδες καπνού με ξύλινη λαβή  για τα τάνκς. Όλα αυτά ερέθιζαν την παιδική φαντασία μου!
Συχνά, κάθε μήνα περίπου, έκαναν ψευτοπόλεμο, οδομαχίες με ξύλινα βλήματα ο ένας λόχος με τον άλλο, για να μην ξεχνούν την τέχνη τους και να είναι ετοιμοπόλεμοι. Εμείς τα παιδιά τους βλέπαμε και ζηλεύαμε. Θα θέλαμε πολύ να είμαστε στη θέση τους!                                                      
Κάποια μέρα μας πλησίασε εκεί που παίζαμε ένας μεγαλύτερος, ο Κωστής ο Διπλαράκης (του Διπλαραντώνη) και μας κάλεσε να κουβεντιάσουμε στο εργοστάσιο την ερχόμενη Κυριακή. Είχε αρχίσει ήδη να οργανώνεται απ’ την πλευρά των αριστερών η εθνική αντίσταση, η ΕΠΟΝ (Εθνική Πανελλαδική Οργάνωση Νέων),  το ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο), ο ΕΛΑΣ (Εθνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) και από την πλευρά των δεξιών η ΕΟΚ (Εθνική Οργάνωση Κρήτης).
Μετά την Κυριακάτικη λειτουργία πήγαμε στο ραντεβού μας στο εργοστάσιο, όπως είχαμε συμφωνήσει. Μαζευτήκαμε γύρω στα είκοσι παιδιά, αρκετά για πρώτη φορά. Ο Διπλαράκης άρχισε να μας κεντρίζει τη φιλοπατρία μας, μιλώντας για τους ένδοξους  προγόνους μας, τα κρυφά σχολειά, τα κατορθώματα του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη και άλλων ηρώων που πολέμησαν και σκοτώθηκαν για τη λευτεριά της  πατρίδας.  
-     Έτσι κι εσείς, θα πρέπει με κάθε τρόπο να προσπαθείτε να δείχνετε στους κατακτητές την αγάπη σας για την Πατρίδα, την ελευθερία και την αντίδρασή σας στη συνεχιζόμενη κατοχή. Όλοι εσείς που αποτελείτε την ομάδα θα λέγεστε  «Αετόπουλα». Σαν αετοί θα ορμάτε ενάντια στον κάθε εχθρό της πατρίδας μας!
Σκεφτήκαμε τι μπορούσαμε τάχα να κάνουμε εμείς μικρά παιδιά. Έξαφνα έπεσε η  ιδέα, που  άρεσε σε όλους μας, να μιμηθούμε τους Γερμανούς στο ψευτοπόλεμο  και με τον τρόπο μας να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι κι εμείς τα παιδιά  ετοιμαζόμαστε για μελλοντικές μάχες και νίκες!
Που όμως θα βρίσκαμε όπλα; Αμέσως βρήκαμε τη λύση. Πήραμε σωλήνες, απ’ αυτές που χρησιμοποιούσαν οι Ιταλοί για να στήνουν τις σκηνές τους, και φτιάξαμε την κάνη. Ύστερα πελεκήσαμε ξύλο για κοντάκι και κλείστρο. Τέλος, κόψαμε σαμπρέλα αυτοκινήτου σε μικρές λωρίδες και τις προσαρμόσαμε στο κλείστρο. Έτσι  τεντώνοντας το λάστιχο (σαμπρέλα) και παρασύροντας το κλειστό προς τα πίσω (το κλείστρο παλινδρομούσε μέσα στον σωλήνα) το αφήναμε απότομα κι’ αυτό  κτυπούσε με δύναμη  τον άδειο κάλυκα τυφεκίου, που μαζεύαμε κατά τον ψευτοπόλεμο των Γερμανών, και με δύναμη ο κάλυκας πεταγόταν προς τα έξω, αντικαθιστώντας τα πραγματικά βλήματα.

Σε μια βδομάδα οι μικροί στρατιώτες με τον οπλισμό μας είμαστε έτοιμοι για μάχη. Οι τέσσερις μεγαλύτεροι, που θα παρίσταναν τους αξιωματικούς, φόρεσαν μια κορδέλα από χαρτί  περασμένη  από το κεφάλι τους στα χρώματα της σημαίας μας, λευκό και κυανό. Χωριστήκαμε σε δύο  ομάδες. Η μία  ξεκίνησε από το εργοστάσιο και η άλλη από το Πρόκι. Η μάχη δόθηκε στη μεσοχωριά μπροστά στα καφενεία του Κουλούρα και του  Νικάκι (Νίκο Παπαδάκη), όπου οι πατεράδες μας, πίνοντας τον καφέ τους, θα καμάρωναν τα παιδιά τους. Αλλά και οι Γερμανοί βλέποντάς μας να τους παριστάνουμε παίζοντας, γέλαγαν και μετά το τέλος μας μοίρασαν σοκολάτες. Άλλος ο στόχος ο δικός μας και άλλη η γνώμη αυτών!
Πέρασαν μερικές ημέρες και δεν άργησε να κυκλοφορήσει το πρώτο κανόνι του αγώνα. Εγώ μαζί με τον Γιάννη Νικηφοράκη, που είχε έλθει από το Ηράκλειο και έμενε στου παππού του (Μιλιαρογιάννη), βρήκαμε χοντρότερο σωλήνα και πιο δυνατό λάστιχο. Φτιάξαμε τον κιλλίβαντα από ξύλο και του βάλαμε ρόδες από κάποιο παλαιό παιδικό ποδηλατάκι. Έτσι, το κανόνι μας άρχισε να κυκλοφορεί, καθώς το σέρναμε με ένα σχοινί στον αμαξωτό (δημόσιο δρόμο). Οι φίλοι μας ζήλευαν και οι Γερμανοί θαύμαζαν  τα κατορθώματα μας!
Μια  μέρα που βρεθήκαμε στη Βαγιά  παρέα με τον Βαγγέλη Ελευθεράκη και τον Γιώργη  Ροβύθη (Στόλαρχο) μας είδαν δύο Γερμανοί αξιωματικοί που κάθονταν στο σπίτι του Αριστή του Βουρλάκη (Διοικητήριο). Μας φώναξαν και πειράζοντάς μας, αφού μας έβαλαν στο σαλόνι τους, μας είπαν:
-     Εάν είστε καλοί σκοπευτές, χτυπήστε ένα απ’ αυτά τα κάδρα στον τοίχο. Ήσαν φωτογραφίες του Χίτλερ και των στρατηγών του. Ο Γιάννης χωρίς να χάσει καιρό τράβηξε δυνατά το κλείστρο και στη συνέχεια το άφησε ελεύθερο. Η  στόχευση ήταν άριστη και το κάδρο έγινε κομμάτια! Και ποιο κάδρο; Αμ ,το’ χαμε διαλέξει, του Χίτλερ!               
Οι αξιωματικοί, βλέποντας το αποτέλεσμα και φοβούμενοι μήπως κακοχαρακτηριστούν από τους ανωτέρους τους, ξέσπασαν σε μας. Μας έριξαν μερικά χαστούκια και από μια κλωτσιά στον καθένα και κακήν κακώς βρεθήκαμε στο δρόμο.  

Δεν στενοχωρηθήκαμε  ούτε κλάψαμε. Το καλό αποτέλεσμα μέτραγε!

Συνεχίζεται...

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο 
του Γ. Ιεραπετρίτη:

"Το Βραχάσι κατά την περίοδο της κατοχής 
και του εμφυλίου 
1940-1950.

         

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Μια απάντηση σε όσους από «αναπτυξιακό οίστρο» έχουν ξεγράψει το Βραχάσι…

101 είδη πουλιών ενδημούσαν το 1995 στο φαράγγι στο Σελλινάρι αναφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Κοινότητα Βραχασίου!!!

Βραχάσι 12 Ιουλίου 1936: Θεμελιώθηκε η μεγάλη εκκλησία και τελέσθηκε μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Κ. Σφακιανάκη, με αφορμή τη μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του

Πρόσκληση κάθε Τετάρτη του Ιουλίου για να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι!

5,5 klm στην περιοχή κάτω από το Σελλινάρι και στη Μίλατο ασφαλτοστρώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Πάνω από το Σελλινάρι όμως τίποτα!!!

Τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Νεάπολης έγραψαν στίχους του Ερωτόκριτου σε τοίχους του Βραχασού και του Σισού!

Ένας αθλητής με καταγωγή και από Βραχάσι αγωνίζεται στην κατηγορία SUPERSPORT και έρχεται πρώτος!