Δημήτριος Ι. Ροβίθης: Εξαίρετος Ιατρός και γνήσιος δημοκράτης τίμησε την Πατρίδα του και το ΒραχάσιΣήμερα παρουσιάζουμε ένα αγωνιστή και σημαντικό Βραχασώτη, τον Δημήτριο Ι. Ροβίθη.
Γεννήθηκε στο Βραχάσι Λασιθίου Κρήτης το1914.
Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος. Ήταν το έκτο τέκνο από τα επτά αδέλφια της οικογενείας.
Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών, και στη συνέχεια έλαβε την ειδικότητα της ιατροδικαστικής και τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διετέλεσε Καθηγητής της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επί σειρά ετών..
Συνέγραψε πληθώρα επιστημονικών εργασιών, βιβλίων και ανακοινώσεων.
Μιλούσε με επάρκεια αγγλικά και γαλλικά.
Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος είχε διακριθεί για την επιστημονική του επάρκεια , το επιστημονικό του έργο, (-πρωτοποριακό για την εποχή του-), και τον καθαρό δημοκρατικό του λόγο.
Παντρεύτηκε την Κυριακή Βορβού-Ροβίθη, και από το γάμο του αυτό απέκτησε τρία παιδιά. Τον Ζαφείριο (ιατρό), τον Ιωάννη(ηλεκτρονικό μηχανικό), και την Αλεξάνδρα (οικονομολόγο). Υπήρξε άριστος οικογενειάρχης.
Συνέδεσε το όνομά του με πλήθος γεγονότων που συντάραξαν το πανελλήνιο την εποχή εκείνη, όπως η δολοφονία του Λαμπράκη στην οποία υπεστήριξε με πάθος την αλήθεια - παρ' όλες τις πιέσεις που εδέχθη πανταχόθεν, - αποδεικνύοντας με αυτή του τη στάση το ήθος του, την πίστη του στα δημοκρατικά ιδεώδη, και την επιστημονική του επάρκεια...., την υπόθεση Παγκρατίδη(δράκος του Σεΐχ Σου) κ.λ.π.
Το 1967 απελύθη από τη χούντα των συνταγματαρχών από το Αριστοτελειο Πανεπιστήμιο.....(με τη δικαιολογία της επιστημονικής....ανεπαρκείας.!!!!!!!!!
Επανήλθε στη θέση του το 1974 με την πτώση της χούντας, και την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Απεβίωσε το 1976.
Ο Δημήτρης Ροβίθης ήταν γνήσιος δημοκράτης.
Ουδέποτε δέχτηκε να ανταλλάξει τα δημοκρατικά του πιστεύω με ...αξιώματα που του προτάθηκαν κατά καιρούς....
Τίμησε το όνομα του, την Ελλάδα, τη δημοκρατία και τη Κρήτη.
Προς τιμήν του η Κοινότητα Βραχασίου έδωσε στο Σίσι το όνομα του σε μια οδό(οδός Δημητρίου Ροβίθη).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ:

Ευχαριστούμε ως Ιστολόγιο τον υιό του Ζαφείρη Ροβίθη για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσε για τον πατέρα του

Σχόλια

Ο χρήστης nikos dylas είπε…
Είναι πολύ σημαντικό η νέα γενιά να μαθαίνει την αλήθεια για πρόσωπα και πράγματα που διαδραματίστηκαν τα σκοτεινά χρόνια της ζωής του σύγχρονου ελληνικού έθνους. Αλήθειες που για ευνόητους λόγους δεν είχαν δει ποτέ το φώς της δημοσιότητας από θεσμικούς παράγοντες και κέντρα εξουσίας την εποχή που έπρεπε.
Αξίζουν συγχαρητήρια στο συντάκτη της δημοσίευσης. Αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του Δημητρίου Ροβίθη και στο λαμπρό παράδειγμά του.

Ν.Κ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σε μία συνεντευξή του ο δικαστής κ.Σαρτζετάκης,μετέπειτα Πρόεδρος Δημοκρατίας, είχε ερωτηθεί, πώς και κατάφερε να δικάσει την υπόθεση Λαμπράκη μέσα στο ζοφερό κλίμα της εποχής. Είχε τότε τονίσει με έμφαση και πρός τιμήν του ότι "ευτυχώς πού είχα την άψογη μελέτη τού ιατροδικαστή Ροβίθη ειδάλως θα ήταν δύσκολο να λάμψη η αλήθεια".
Ας μήν ξεχνάμε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης Λαμπράκη, ήταν από τα βασικά προσόντα που μέτρησαν στο να αναδειχθεί αργότερα ο κ. Σαρτζετάκης ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Εξ'αυτού του γεγονότος μπορούμε όλοι μας να καταλάβουμε το ύψος του ανδρός Δημητρίου Ροβίθη και πόσο περήφανοι πρέπει να αισθανώμαστε όλοι μας για αυτόν,
αλλά και για τόν τόπο που λέγετε Βραχάσι.

Ευχομαι κάποια στιγμή να λάβει μία περίοπτη θέση σε ένα λεύκωμα Βραχασιωτών που λείπει σαν ιστορική ανάμνηση αυτού του τόπου.
Εχουμε χρέος και στις γενειές που έρχονται, αλλά πρωτίστως στούς ανθρώπους αυτούς πού τίμησαν τον τόπο τους, κάποια στιγμή η ιστορία αυτού του χωριού να αναδειχθεί με απόλυτο σεβασμό μέσα από ένα βιβλίο.

Μανώλης Ροβίθης

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Διασχίζοντας το Φαράγγι στο Σελλινάρι στις αρχές του 20ου αιώνα...

"Τούτο τον κόσμο εμάθαμε"... λέει ο Γ. Κυβερνήτης

Ψήφισμα Βραχασωτών για το κλείσιμο των Γραφείων της Δημοτικής Κοινότητας

Συνέντευξη του Μανόλη Γιανναδάκη στο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ για την έκθεση χαρακτικής που ανοίγει σήμερα 4 Αυγούστου 2017 στο Βραχάσι με θέμα τον Ερωτόκριτο

Βραχασώτικες Ιστορίες: Η δημοσκόπηση του "χασαπόχαρτου" του ...Αρισμαρή!

Ο Σταυρός και τι σηματοδοτεί στο Σελλινάρι

O Γιώργης Ξυράφης στο Σίσι φτιάχνει μοναδικά μουσικά όργανα παραδοσιακής μουσικής!!!

Σπύρος Σουλαδάκης: Ένας πιανίστας με καταγωγή από το Βραχάσι