12 Ιουλίου 1936: Θεμελιώθηκε η μεγάλη εκκλησία στο χωριό μας και έγινε το μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Κωνσταντίνο ΣφακιανάκηΔημοσιεύσαμε την παραπάνω φωτογραφία που μας έστειλε παλαιότερα ο αγαπητός Γιώργος Λεβεντογιάννης από το αρχείο του πεθερού του Νικολάου Παπαδάκη και προσπαθήσαμε να βρούμε τι πληροφορίες αναδύονται από αυτήν.
Ανατρέχοντας στο παλιό αυτό e mail από το 2008 μας γράφει:

"Αγαπητοί φίλοι σας στέλνω μια φωτογραφία από το Βραχάσι του 1936! (το αντίγραφο εξασφάλισα το καλοκαίρι από τον αγαπημένο μου εξάδελφο και Βραχασώτη παπά-Βαγγέλη Παχυγιαννάκη).
Θα ήταν ενδιαφέρον -αν και σεις το κρίνετε- να βρει τόπο σε μια γωνίτσα του ιστοτόπου!
Όπως θα διαβάσετε στην λεζάντα (σας στέλνω και την φωτό που είναι μεγεθυμένη τα χρόνια (72 παρακαλώ ) μας γυρίζουν πίσω στον Πλάτανο.! 
Τότε ο καφενές του Μιχ. Ζουράρη, σήμερα η ταβέρνα της κυρά-Ελένης. 
Η πρόθεση του ανώνυμου φωτογράφου και "λεζαντοποιού" είναι εμφανής. Να αποτυπώσει το γεγονός της ημέρας ( 12- Ιουλίου 1936, μνημόσυνο για τον πολέμαρχο Κωνσταντίνο Σφακιανάκη και θεμελίωση της εκκλησίας των Τριών Ιεραρχών ) και τα πρόσωπα...
Ας ρίξουμε όμως μια προσεκτική ματιά στη φωτογραφία κι άλλη μια μεταξύ μας, στους δρόμους, στα καφέ, στο βουνό, στην παραλία! 
Ο σημερινός φωτογράφος -είμαι βέβαιος ότι θα αποτύπωνε μια εικόνα αβέβαιη, ασταθή, ανήσυχη, νευρική. Ίσως βαριά και δυσκίνητη.
Κατά την γνώμη μου, διαβάζοντας την φωτογραφία που σας στέλνω, οι ευγενείς και ευσεβείς αυτές ψυχές, μας ταξιδεύουν σ ένα άλλο κόσμο της καθημερινής ζωής. Το μάτι μας πρέπει διαρκώς να μετρά και να αξιολογεί, αν θέλουμε να ζήσουμε καλυτέρα στον τόπο μας! 
Έτσι δεν είναι;
Και τώρα κουίζ στα πρόσωπα...
Τον μόνο που γνωρίζω είναι ο αγαπημένος μου πεθερός Νίκος Παπαδάκης.
Εσείς;"

Αυτά μας έλεγε λοιπόν τότε ο Γιώργος και σήμερα κάπως έχουμε ξεδιαλύνει το "μυστήριο".
Αρχικά διαβάσαμε την επιγραφή στο καφενείο, το οποίο είναι το σημερινό ΠΛΑΤΑΝΟΣ στην Απάνω Βρύση,  που έγραφε:


"Καφφενείον 
Το Παλαιόν Κέντρον 
Μιχ. Ι. Ζουράρη"

Μετά από την χειρόγραφη σημείωση πάνω στη φωτογραφία διαβάσαμε ότι επρόκειτο για μια αναμνηστική φωτογραφία στο Αρχιερατικό μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Σφακιανάκη στις 12 Ιουλίου 1936 και επ' ευκαιρία της κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του Ιερού Ναού των Τριών Ιεραρχών.


Αναζητήσαμε την εκκλησία αυτή αλλά δεν μπορέσαμε να την βρούμε ανάμεσα στις εκκλησίες του χωριού μέχρι που ο Παπά Βαγγέλης μας ενημέρωσε ότι:
"Ο ναός που εθεμελίωσαν τότε είναι ο σημερινός ναός της του Θεού Σοφίας. Αργότερα τον αφιέρωσαν: το κεντρικό κλίτος στην του Θεού Σοφία, το βόρειο κλίτος στον Απόστολο Τίτο και το νότιο φέρει το όνομα των Τριών Ιεραρχών."
Η ημερομηνία αυτή δένει και με την πληροφορία που αναφέρει ο Τίτος Βουρλάκης σε ένα άρθρο του (ΕΔΩ) στο οποίο αναφέρονται ιστορικά στοιχεία για την κατασκευή του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας στο Βραχάσι:
"Η θεμελίωσή του έγινε το 1936 επί Ενοριακής Επιτροπείας Αριστ. Βουρλάκη, καθηγητού φιλολόγου, διευθύνοντος του έργου, του οποίου ήταν η ιδέα της κατασκευής μιας μεγάλης εκκλησίας στο Βραχάσι, και μελών του εκκλ.συμβουλίου, παπά Νικ.Ροβίθη, Γ.Βουργούρη, Ι.Σ. Σπανάκη, Ν.Γ.Μαρκάκη και Γ.Χ.Φθενού.
Οι εργασίες διαμορφώσεως του χώρου και η έναρξη της οικοδόμησης, ξεκινούν με αργούς ρυθμούς, λόγω των πενιχρών εσόδων και η τοιχοποιία σταματά μέχρι το μισό ύψος της οικοδομής, ίσως και πιο κάτω.
Έτσι μισοχτισμένη τη θυμόμαστε εμείς οι παλιοί για αρκετά χρόνια.
Το Σελλινάρι, δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί και δε μπορεί να προχωρήσει το έργο της εκκλησίας.
Οι εισπράξεις από το Σελλινάρι, σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία του Αριστ.Βουρλάκη, το 1935 είναι γύρω στις 40.000 δρχ. για να φθάσουν το 1950, μέσα σε 15 χρόνια, περί τις 450000 δρχ. σε εποχή που τα χρήματα είχαν πραγματική αξία. Η αύξηση αυτή των εσόδων του Σελλιναριού, τα οποία έκτοτε βοήθησαν στην αποπεράτωση της εκκλησίας στο Βραχάσι, δεν ήταν τυχαία."


Αλλά ας ξανάρθουμε στη φωτογραφία.

Πρόκειται για μια σύναξη προεστών και επιφανών του Βραχασού και του Μεραμπέλλου.
Όπως πάλι μας διαφωτίζει ο παπά Βαγγέλης:
"Στη φωτογραφία μεταξύ των άλλων διακρίνονται: Στη μέση ο Επίσκοπος Πέτρας Διονύσιος, πίσω από τον Επίσκοπο στη μέση ο π΄΄ Νικόλης Ροβίθης, εφημέριος της Παναγίας, αριστερά ο π΄΄ Διονύσης Πρατσινάκης και στο άλλο άκρο δεξιά ο π΄΄ Ζαχαρίας Φθενός, εφημέριος Αγίας Τριάδος.
Δίπλα από τον π΄΄Διονύσιο αριστερά του είναι ο Θεόπιστος Μαυροειδής, διατελέσας δάσκαλος Βραχασού.
Στα δεξιά του π΄΄ Διονύση όρθιος είναι ο Νικόλαος Παπαδάκης, (το Νικάκι).
Πίσω από τον Θεόπιστο αριστερά του ο Ιωάννης Σπανάκης.
Πίσω από τον Επίσκοπο στη μέση είναι ο Μιχάλης Ζουράρης (με το γιλέκο) και παρα δίπλα αριστερά του ο Αριστείδης ο Βουρλάκης.
Πάνω ακριβώς από τον Αριστείδη είναι ο Ατζημαπραγός και πιό πέρα ο Χριστογιώργης(Πάνω από τον Παπά Ζαχαρία).

Στο απέναντι άκρο είναι ο Γιώργης τση Πετσαλάκενας, αδελφός του π΄΄ Νικόλη Γεώργιος Ροβίθης διατελέσας πρόεδρος Βραχασού επί σειρά ετών."
Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Γεώργιος Ιεραπετριτάκης μας ενημέρωσε και για κάποιες άλλες μορφές που καταγράφονται στην φωτογραφία:
Στο μέσον της φωτογραφίας στην τελευταία σειρά εκείνος που σκύβει με το μουστάκι είναι ο Νίκος Κυπριωτάκης ή Ψαρονικόλης.
Ακριβώς από κάτω του με το μουστάκι ο Κωστής Κουλούρας.
Στο παραθυρόφυλλο με το γιλέκο δίπλα στον ψαρονικόλη είναι ο Αθανάσης Ζουράρης.
Τέλος ο Γεώργιος Ιεραπετρίτης εικάζει ότι δίπλα από τον Μητροπολίτη με το καπέλο και το άσπρο μούσι είναι ο Εμμανουήλ Διαλυνάς πατέρας του Ευάγγελου Διαλυνά.

Σχόλια

Ο χρήστης ΚΟΙΝΟΝ ΒΡΑΧΑΣΙΟΥ είπε…
Μια φωτογραφία...
Κάθε φορά που βλέπω μια παλιά φωτογραφία προσπαθώ να ανασύρω όποιες πληροφορίες περιέχει...
Αυτή τη συγκριμένη φωτογραφία που μου έστειλε πριν από 9 χρόνια περίπου ο Γιώργος Λεβεντογιάννης προσπαθούσα με συνεχείς αναρτήσεις στο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ να κεντρίσω το ενδιαφέρον κάποιων και να δω ποιούς απεικονίζει...
Μόλις σήμερα το κουβάρι ξετυλίχθηκε κάπως και μπόρεσα να βρω με τη βοήθεια αγαπητών συνεργατών του Ιστολογίου, του Ευάγγελου Παχυγιαννάκη και του Γεώργιου Ιεραπετριτάκη πολλά στοιχεία που συγκροτούν το κλίμα και την ατμόσφαιρα της εποχής της φωτογραφίας. Μιας εποχής ακριβώς πριν από 81 χρόνια ακριβώς. Στις 12 Ιουλίου 1936 στο Βραχάσι!!!
Θα μου πεί κανείς είναι τόσο σημαντικό αυτό;
Προσωπικά πιστεύω - και το αποδεικνύει η ανάρτηση αυτή στο ιστολόγιο - ότι η ιστορία του τόπου μπορεί να γραφτει με έγκυρο τρόπο μέσα και από το φωτογραφικό υλικό που υπάρχει. Άρα είναι σημαντικό το θέμα...
Το έχω πει και στο παρελθόν, έχω κάνει και προτάσεις στους φορείς του χωριού μας για να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια. Δεν εισακούστηκα την πρώτη φορά... Ελπίζω σε δεύτερο χρόνο να καταλάβουν τι σημαίνει αυτή η πρόταση.
Ας διαβάσουν την ανάρτησή μου αυτή και θα καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι όλο αυτό το υλικό να μαζευτεί και να τεκμηριωθεί στη συνέχεια, για να γνωρίσουμε τον τόπο μας που ταξιδεύει ως φαίνεται από τους σκοτεινούς χρόνους της πρωτομινωικής εποχής μέχρι σήμερα...
Ν.Ι.Βλάχος
Ο χρήστης ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΛΑΧΟΣ είπε…
Και μπαίνω στον πειρασμό να μαρτυρήσω πως αυτή η επιπλέον ανάγνωση της φωτογραφίας μας δίνει ένα ζωντάνεμα ιστορικών στιγμών ιδιωτικής ή περιορισμένης σημασίας ίσως αλλά κρίσιμων για να συνθέσουν τη συλλογική μας μνήμη. Διάβαζα σήμερα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ένα εξαιρετικό άρθρο για μια παλιά φωτογραφία και επηρρεάστηκα σε αυτό το σχόλιό μου από αυτό. Λέει λοιπόν ο Θανάσης Νιάρχος: "η φωτογραφία είναι μια μεγάλη αφαίρεση, μια εύθραστη περίληψη που σε "αναγκάζει" με την αραιή πληροφορία μα διορίσεις τις έννοιες, να βρεις τον ιστό που θα σε θέλξει, που θα σε τάξει στη συνάινεση. Η φωτογραφία λέει αυτό που θέλω να ξαναγυρίσω.... Δεν εγκαθίσταται το αφήγημα. Εκπηγάζει... Επιτρέπει να ανασυγκροτηθεί ο αναγνώστης περιέχων και περιεχόμενος. Διελεύσεις νοημάτων με βίαιαη πρόφαση τη μνήμη".

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Διασχίζοντας το Φαράγγι στο Σελλινάρι στις αρχές του 20ου αιώνα...

"Τούτο τον κόσμο εμάθαμε"... λέει ο Γ. Κυβερνήτης

Ψήφισμα Βραχασωτών για το κλείσιμο των Γραφείων της Δημοτικής Κοινότητας

Συνέντευξη του Μανόλη Γιανναδάκη στο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ για την έκθεση χαρακτικής που ανοίγει σήμερα 4 Αυγούστου 2017 στο Βραχάσι με θέμα τον Ερωτόκριτο

Βραχασώτικες Ιστορίες: Η δημοσκόπηση του "χασαπόχαρτου" του ...Αρισμαρή!

Ο Σταυρός και τι σηματοδοτεί στο Σελλινάρι

O Γιώργης Ξυράφης στο Σίσι φτιάχνει μοναδικά μουσικά όργανα παραδοσιακής μουσικής!!!

Σπύρος Σουλαδάκης: Ένας πιανίστας με καταγωγή από το Βραχάσι