Οι άνθρωποι της γειτονιάς μου_ Και όλα παν καλά!!!

Της 
Γεωργίας Λαζαράκη


Δεύτερη σειρά εξ αριστερών: Νίκος Διπλαράκης, Μανώλης Διπλαράκης , Κατίνα Τερζάκη , Νάσος Χατζάκης, Ελένη Χατζάκη, Μανώλης Ξυράφης.
Τα δυο παιδάκια είναι ο Νίκος και η Μαρίκα Τερζάκη .
Καθιστοί εξ αριστερών: Γεωργία Λαζαράκη , Αμαλία Κυβερνητάκη ; Χρυσούλα Διπλαράκη, τα παιδιά του Δημόκριτου ; δεξιά : Μάρω Ροβίθη και Άννα Διπλαράκη.

Κάθε καλοκαίρι με το που έκλειναν τα σχολεία η γειτονιά του Αφέντη Χριστού, στη μεσοχωριά του Βραχασού, ήταν στο πόδι. 
Ο λόγος; 
Περιμέναμε την άφιξη της μεγάλης κυράς.
 Οι δρόμοι έπρεπε να σκουπιστούν, ν' ασπριστούν και να είναι έτοιμοι για την υποδοχή.Έπρεπε να δείξουμε ότι και μπορούμε και έχουμε τη θέληση και τις ικανότητες να υποδεχτούμε την αρχόντισσα κυρά , την Ελένη Χατζάκη , γνωστή και ως " και όλα παν καλά".
Τις δύσκολες και βαριές δουλειές τις έβγαζε είς πέρας ο Ματθαίος Τερζάκης και ο Μανώλης ο Ξυράφης ενώ τις δουλειές του σπιτιού τις αναλάμβανε η Κατίνα Τερζάκη και η γριά Ξυράφαινα.Εμείςτα μικρά ,κουβαλούσαμε νερό από τη βρύση και κάναμε όλα τα απαραίτητα θελήματα.
Πάντως όλοι έκαναν το μερντικό τους. Από την ημέρα της άφιξης ως την αναχώρηση της η γειτονιά γιόρταζε καθημερινά με την καθοδήγηση αυτής της καλόκαρδης και καταδεχτικής αρχόντισσας.
Πρέπει να ήταν ανάμεσα στα πενήντα μ' εξήντα, μετρίου αναστήματος , άσπρομάλλα, με γυαλιά και φακούς μάλλον χοντρούς. Αιγυπτιώτισσα στην καταγωγή, πολύγλωσση, πανέξυπνη, μορφωμένη, οξύθυμη, γεναιόδωρη, κοσμοπολίτισσα και καταδεχτική. Λάτρευε την Κρήτη και τα έθιμα της, τον κρητικό πολιτισμό και προσπαθούσε σχεδόν ευλαβικά να τα μεταλαμπαδεύσει στον μοναχογιό της τον Νάσο.
Λάτρευε τα παιδιά και από το σπίτι της περνούσε καθημερινά όλη η μαρίδα της γειτονιάς και κατέληγε πότε στη λοτζέτα, πότε στην αυλή και πότε στο κηπούλι.
 Πάντα υπήρχε μαγειρεμένο φαγητό στη διάθεση μας ή διασκέδαση με χορό ,τραγούδι και θέατρο . Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος που κατάφερνε να μετατρέψει την μονότονη χωριάτικη ζωή σε καθημερινή γιορτή και μάλιστα με την συμμετοχή μικρών και μεγάλων .
Πρωί , πρωί από τη λοτζέτα της καλημέριζε φωναχτά τη γειτονιά και τελείωνε με την στερεότυπη φράση " και όλα παν καλά".
Το βράδυ μας εξηγούσε τους αστερισμούς ή έλεγε ιστορίες και τελείωνε με ομαδικά ή σόλο τραγούδια και με την ίδια πάντα φράση:"και όλα παν καλά"
Κυρία Ελένη δεν μπόρεσα ποτέ να σας πω την θετική επιρροή που είχατε στο πρόσωπο μου και σας ευγνωμονώ γι' αυτό. Είσαστε το πρώτο παράθυρο στον κόσμο.
Κρίμα γιατί μου δώσατε τόσα πολλά και δεν σας έδωσα τίποτα. Όταν κατάλαβα την προσφορά σας και το μέγεθος της γενναιοδωρίας σας ήταν δυστυχώς αργά.
Ο μοναχογιός της τρόφιμος των καλύτερων σχολείων, ήταν πολύγλωσσος, έξυπνος, καταδεχτικός. Ξεχώριζε με την αρχοντιά του, την ευγένεια του λόγου του, το σπινθηροβόλο πνεύμα του και για τον σεβασμό που έδειχνε σε μικρούς και μεγάλους.
Γινόταν ένα μ' εμάς πρόθυμος να δώσει και να πάρει χωρίς ίχνος προκατάληψης ή ξυπασιάς. 
Ένα αρχοντόπουλο που μεταμορφωνώνταν κάθε καλοκαίρι σε ένα βραχασωτάκι.
Ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Δεν έμοιαζε αλλά ήταν πραγματικός άρχοντας. Ήταν όλοι άρχοντες με Άλφα κεφαλαίο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη εκλεκτή μου φίλη, Μάρω Ροβίθη που μου χάρισε την φωτογραφία .

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Ο πολύχρωμος γάμος στο Σίσι κόστισε 1 εκατ. δολάρια

Οι τέσσερις ναυαγοί σφουγγαράδες από την Κάλυμνο στο Σίσι

Πρόταση βόμβα! Αεροδρόμιο στο Σίσι!

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Κνωσσό, στη Φαιστό, στα Μάλια και στο Σίσι και ο Μύθος του Λαβύρινθου

Πρόσκληση κάθε Τετάρτη του Ιουλίου για να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι!

H Σφίγγα του Αναύλοχου!!

Τέσσερα γεροντάκια στο καφενείο...

Το Σελλινάρι πριν μισό αιώνα περίπου με τη φωτογραφική μηχανή ενός Αμερικανού...

«Χρέος, υπερηφάνεια, πίκρα, παράπονο, συγκίνηση!!»

Emile-Honoré Destelle καταγράφει στο ημερολόγιό του την επίσκεψή του στο Βραχάσι περί τα 1900!!!