Η ενδιαφέρουσα ζωή του Παπά Ζαχαρία

Έγινε λόγος για τον Παπά Ζαχαρία σε προηγούμενες αναρτήσεις και εμείς βρήκαμε πολύ σημαντικά στοιχεία στο αρχείο μας για τον αγαπητό παπά του χωριού μας. 
Μια ζωή με ενδιαφέρουσες στιγμές αλλά και πολύ πόνο.
Ο Ζαχαρίας Π. Ι. Φθενός, γεννήθηκε το 1874 την 1η Νοεμβρίου . Παντρεύτηκε την Αικατερίνη Πλατή στις 13 Νοεμβρίου 1895 σε ηλικία 21 ετών.
Εχειροτονήθη διάκος στις 16 Φεβρουαρίου 1896 την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Ναό της Θεοτόκου στη Νεάπολη Κρήτης.
Έγινε ιερέας στις 25 Μαρτίου του ίδιου έτους το Σάββατο του Λαζάρου στο Βραχάσι στο Ναό της Ευαγγελίστριας.
Οικονόμος την 2α Ιανουαρίου 1905 στο Ναό της Αγίας Τριάδος και πνευματικός στις 29 Μαρτίου 1908 στην Επισκοπή Πέτρας υπό του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Πέτρας Τίτου.
Ο Παπά Ζαχαρίας φοίτησε στις δύο πρώτες τάξεις του 4/ταξίου Γυμνασίου Νεαπόλεως. Υπήρξε εφημέριος στην ενορία της Αγίας Τριάδος στο Βραχάσι περί τα 50 έτη..
Συνελήφθη από τους Γερμανούς στις 17 Σεπτεμβρίου 1944 μαζί με άλλους Βραχασώτες, αμέσως μετά τη θεία λειτουργία που τέλεσε στο Ναό της Ευαγγελιστρίας και κλείσθηκε στις Φυλακές Νεαπόλεως. 
Υπέφερε από γλαύκωμα και στη φυλακή στερήθηκε των σχετικών φαρμάκων. 
Όταν βγήκε από τη φυλακή μόλις έβλεπε και ενώ πήγανε πεζός στο Βραχάσι, κοντά στο χωριό Λατσίδα έχασε τελείως το φως του και οδηγήθηκε από περαστικούς στο Βραχάσι τυφλός.
Συνταξιοδοτήθηκε στις 1-2-1946 και απεβίωσε στις 6 Νοεμβρίου 1961.
Ο πατέρας του Ιωάννης ήταν επίσης ιερέας στο Βραχάσι.
Ο ίδιος απέκτησε 6 παιδιά από τα οποία τα τέσσερα πρώτα(Ιωάννης, Ασπασία, Ιωάννης και Αιμιλιανός) απέθαναν σε νηπιακή ηλικία. 
Σχετική εικόνα
Ο Βασίλης Φθενάκης
Το πέμπτο, ο Μενέλαος σπούδασε χημικός και εγκαταστάθηκε στα Χανιά αλλά πνίγηκε κατά το πολύνεκρο ναυάγιο του ατμόπλοιου «Ηράκλειον» στις 8 Δεκεμβρίου 1966 και μαζί του η σύζυγός του Αντωνία Κορκίδη από το Μάλεμε Κυδωνίας, οι οποίοι ήταν οι γονείς του Ζαχαρία Φθενάκη και του διακεκριμένου επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο  Columbia Βασίλειου Φθενάκη που σήμερα ζουν στη Νέα Υόρκη.(Βιογραφικό ΕΔΩ)
Το έκτο παιδί ο Γεώργιος γεννηθείς στις 30 Σεπτεμβρίου 1907, σπούδασε μαθηματικός και υπηρέτησε στη μέση εκπαίδευση(γυμνασιάρχης).
Αυτή ήταν μια μικρή ιστορία ενός Παπά του χωριού μας από τις πολλές μικρές προσωπικές ιστορίες που νομίζουμε ότι συμβάλουν στο να γνωρίζουμε καλύτερα το χωριό μας και την ιστορική του διαδρομή.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ήταν ένας Παπάς που διακόνησε επί 50συναπτά έτη την ενορία της Αγίας Τριάδος στο Βραχάσι.
Φυλακίσθηκε, έζησε τη σκληρότητα τη ζωής χάνοντας πέντε παιδιά αλλά ήταν όρθιος μέχρι το τέλος.
Ένα παράδειγμα για μελέτη μιας ιστορίας που ποτέ δεν γράφηκε με χρυσά γράμματα αλλά είναι τόσο ενδιαφέρουσα για όλους εμάς τους Βραχασώτες.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κλείσατε και δεν πρόλαβα να σημειώσω ότι ο παπαΖαχαρίας ήταν θείος του παππού μου Γεωργίου Χρ. Φθενού και αδελφός του προπάππου μου Χρ. παπαΙωάννη Φθενού, γνωστών και ως “Χριστογιώργηδων”, λόγω της εναλλαγής του ονόματος Χρίστος-Γιώργος από γενεά σε γενεά.

Η πελεκητή επιγραφή στο υπέρθυρο της οικίας του παππού μου, στην Αγία Τριάδα, που ανήκει εκ κληρονομίας, στον αδελφό μου Γεώργιο Χρίστου Φθενάκη μαρτυρεί του λόγου το αληθές.

"Ιδρύθη εν έτει 1910 δαπάναις Χρίστου παπαΙωάννη Φθενού".

Σύμφωνα με όσα μου είχε από πολλών ετών εξιστορήσει ο πατέρας μου Χρίστος Γεωργίου Φθενάκης, η οικία αυτή ήταν αρχικά η κατοικία του παπαΓιάννη (σε μικρότερη επιφάνεια απ' τη σημερινή) και το έτος 1910, ο παππούς μου, λόγω του γάμου του με τη γιαγιά μου Αικατερίνη Διονυσίου Ροβίθη, ανακαίνισε και επεξέτεινε την οικία αυτή στη σημερινή της επιφάνεια και τοποθέτησε την πιο πάνω επιγραφή προς τιμή του πατέρα του Χρίστου - Χριστόδουλου στην πραγματικότητα (όπως φαίνεται σε συμβολαιογραφικό έγγραφο του έτους 1912)- παπαΙωάννη Φθενού, που όπως ήδη ανέφερα ήταν αδελφός του μνημονευόμενου στο άρθρο σας παπαΖαχαρία Φθενού.

Φιλικά,
Ηλίας Φθενάκης,
Δικηγόρος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

"Τούτο τον κόσμο εμάθαμε"... λέει ο Γ. Κυβερνήτης

Συνέντευξη του Μανόλη Γιανναδάκη στο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ για την έκθεση χαρακτικής που ανοίγει σήμερα 4 Αυγούστου 2017 στο Βραχάσι με θέμα τον Ερωτόκριτο

Διασχίζοντας το Φαράγγι στο Σελλινάρι στις αρχές του 20ου αιώνα...

Βραχασώτικες Ιστορίες: Η δημοσκόπηση του "χασαπόχαρτου" του ...Αρισμαρή!

Ο Σταυρός και τι σηματοδοτεί στο Σελλινάρι

Υπογράφουμε για να τρέξει ξανά η Απάνω Βρύση στο Βραχάσι

O Γιώργης Ξυράφης στο Σίσι φτιάχνει μοναδικά μουσικά όργανα παραδοσιακής μουσικής!!!

Σπύρος Σουλαδάκης: Ένας πιανίστας με καταγωγή από το Βραχάσι

Προσομοίωση του Μινωικού Παλατιού στο Κεφάλι του Μπούφου και της ευρύτερης περιοχής κατά την εποχή του χαλκού!!!