Θρύλοι και παραδόσεις του Βραχασού

Της 
Γεωργίας Λαζαράκη


Ο γέρος Τώρας:
Ακόμα θυμούμαι τις φοβέρες με τον γέρο Τώρα που μου έλεγαν οι μεγάλοι και με έπιανε τρομάρα.
Πρόσωπο πραγματικό ή μήπως εξωπραγματικό; ιστορία πραγματική ή γέννημα θρέμμα της ανθρώπινης φαντασίας;
Υπήρξε άραγε σαν γεγονός μικρού βεληνεκούς και με την πάροδο του χρόνου μπερδεύτηκε με το παραμύθι; Μήπως ήταν ένα θύμα νεκροφάνειας ή ένα κακό συναπάντημα; Ήταν μια από τις εφτά πληγές των Φαραώ ή ένας ξεχωριστός άνθρωπος που τον έντυσαν οι δυσυδαιμονίες με τον μανδύα του κακανθρωπιστή;
Κάτσε καλά, γιατί θα φωνάξω τον γέρο Τώρα. Εγώ αμέσως καθόμουν ακίνητη και προσπαθούσα να αποφύγω το μοιραίο με την προσευχή : Ο Ιησούς Χριστός νικά και όλα τα κακά σκορπά
Στο παιδικό μυαλό μου ο άνθρωπος αυτός ήταν μια σιχαμερή μούμια μαυρισμένη και βρώμικη από την πολυκαιρία, με τεράστια δόντια, χερούκλες ,ποδαρούκλες σαν τα μεσοδόκια και μαλλιά αγκαθωτά σκατζοχοιρένια που ανέμιζαν στο φύσημα του αέρα σαν τα φαρμακερά φίδια.
Σύμφωνα με τις διηγήσεις ο γέρος Τώρας έζησε μια πραγματική ζωή και κάποτε ήρθε το μοιραίο .Πέθανε λοιπόν και κηδεύτηκε κανονικά όπως αρμόζει σε κάθε νεκρό σύμφωνα με τους κανόνες της εκκλησίας. Τα φαινόμενα όμως που ακολούθησαν μετά την ταφή ήταν πρωτόγνωρα για την μικρή κοινωνία του Βραχασού και πολύ βαριά για τους ώμους τους Σύμφωνα πάντα με την προφορική παράδοση, ο γέρος Τώρας πέθανε, κηδεύτηκε αλλά στην πορεία κακανθρώπισε. Με απλά λόγια έγινε ένα κακό φάντασμα. Κάθε βράδυ έβγαινε από τον τάφο του για ν' αρχίσει το κυνήγι των ανθρώπων, των ζώων και των πραγμάτων. Τίποτα μα τίποτα δεν άφηνε στο διάβα του. Τα κηπευτικά ,τα λουλούδια, τα ζώα και οι άνθρωποι υπέκυπταν στο ανεξέλεγκτο μένος του. Βιβλική καταστροφή άφηνε στο διάβα του.
Ποιός τολμούσε να βγει μετά την δύση του ήλιου. Ποιός είχε το κουράγιο να τον αντιμετωπίσει;
Απάτη; παρεξήγηση ; ανθρώπινο λάθος; Η απάντηση δύσκολη. Ο πανικός , οι προκαταλήψεις, διαφοροποιούσαν την πραγματικότητα και έκαναν την καθημερινή ζωή δυσκολότερη και τον φόβο μεγαλύτερο. Ποιός μπορεί ν' απαντήσει που βρίσκεται το σύνορο της πραγματικότητος και που της υπερβολής; Το σίγουρο είναι ότι ο πανικός κυριαρχούσε στην τοπική κοινωνία.
Φαίνεται πως τα ευχέλαια και οι εξορκισμοί παρέμειναν χωρίς αποτέλεσμα και έτσι αποφασίστηκε μια τελετή όπου τον κυρίαρχο ρόλο είχε το μαυρομάνικο μαχαίρι .Αγνοώ τελείως τόσο την τελετή όσο και τούς πρωταγωνιστές της ιεροτελεστίας. Το σίγουρο είναι ότι ο γέρος Τώρας εξαφανίστηκε και η κοινωνία ξαναβρήκε τους καθημερινούς ρυθμούς. Ισω,ίσως αυτή τη φορά ο θάνατος να ήταν και ο πραγματικός.
Εάν το περιστατικό ήταν αληθινό ίσως ο άνθρωπος να θάφτηκε ζωντανός και να ήταν θύμα νεκροφάνειας. Όταν συνήλθε και συνειδητοποιήσε τι είχε συμβεί έβαλε όλες τις δυνάμεις του ν 'ανοίξει την ταφόπλακα και να βγει από την κόλαση που του επέβαλαν. Δεν χρειάζεται και πολύ για να κοπεί η εύθραυστη κλωστή που χωρίζει την λογική από την παράνοια. Το ψυχολογικό φορτίο στους ατυχείς αυτούς ανθρώπους είναι τόσο έντονο που η μετάβαση στην ψυχολογική αστάθεια είναι σχεδόν βέβαιη. Η συμπεριφορά του ταυτίζεται με την συμπτωματολογία του οξέος μετατραυματικού συνδρόμου.

Σημειώσεις :
1 Τα παλιά χρόνια η ταφή γινόταν αμέσως μετά τον υποτιθέμενο θάνατο χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό και χωρίς την μεσολάβηση των εικοστεσσάρων ωρών.

2 Την ιστορία μου την διηγήθηκε η γιαγιά μου, Άννα Λαπιδάκη Καμαράτου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

"Τούτο τον κόσμο εμάθαμε"... λέει ο Γ. Κυβερνήτης

Συνέντευξη του Μανόλη Γιανναδάκη στο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ για την έκθεση χαρακτικής που ανοίγει σήμερα 4 Αυγούστου 2017 στο Βραχάσι με θέμα τον Ερωτόκριτο

Διασχίζοντας το Φαράγγι στο Σελλινάρι στις αρχές του 20ου αιώνα...

Βραχασώτικες Ιστορίες: Η δημοσκόπηση του "χασαπόχαρτου" του ...Αρισμαρή!

Ο Σταυρός και τι σηματοδοτεί στο Σελλινάρι

Υπογράφουμε για να τρέξει ξανά η Απάνω Βρύση στο Βραχάσι

O Γιώργης Ξυράφης στο Σίσι φτιάχνει μοναδικά μουσικά όργανα παραδοσιακής μουσικής!!!

Σπύρος Σουλαδάκης: Ένας πιανίστας με καταγωγή από το Βραχάσι

Προσομοίωση του Μινωικού Παλατιού στο Κεφάλι του Μπούφου και της ευρύτερης περιοχής κατά την εποχή του χαλκού!!!