Άζυμος: οικισμός στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας της περιφέρειας του Βραχασού που χρονολογείται από τους Μινωικούς χρόνους!!!!


ΑΖΥΜΟΣ: Για τους πολλούς άγνωστη λέξη!!!
Όμως είναι ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς στην Περιφέρεια του χωριού μας, ανάμεσα στον σημερινό οικισμό Αγία Βαρβάρα, στο Ξενοδχείο Meli Pallas και την νησίδα της Αγίας Βαρβάρας.
Σε αυτή την έκταση υπάρχουν τμήματα τοίχων, υπολείμματα κτιρίων, σωρείες πετρών και μεγάλη παρουσία κεραμικής!
Στη θέση Άζυμος έχουν εντοπιστεί μινωικοί τάφοι που περιείχαν πήλινες σαρκοφάγους.
Για τον οικισμό Άζυμο γίνεται αναφορά στον κατάλογο της βενετικής τούρμας(13ος και 14ος αιώνας) και στο κατάστιχο του σεξτέριου ανάμεσα στα έτη 1227 – 1418. 
Αναφέρεται επίσης στις απογραφές των ετών 1577, 1580-1590, 1583 και 1630.
Στην απογραφή του 1583, ο πληθυσμός του είναι 52 κάτοικοι.
Το 1671 αναφέρεται ως χωριό σε τουρκικό έγγραφο.
Δεν αναφέρεται όμως στην Τουρκική απογραφή του 1689.
Παρόλη την συνεχή του παρουσία κατά την ενετική περίοδο, ακολούθησε φθίνουσα πληθυσμιακή πορεία, γεγονός που έχει ενδεχομένως την εξήγησή του ότι επειδή είναι κοντά στη θάλασσα και σε πολύ χαμηλό υψόμετρο δέχονταν την περίοδο αυτή, άγριες επιθέσεις από θαλάσσης κυρίως τούρκων αλλά και κάθε λογής πειρατών.
Ο Άζυμος, παραθαλάσσιος οικισμός χωρίς κλίση, μπορεί να είχε επιλεγεί αρχικά ως χώρος εγκατάστασης επειδή βρίσκεται στον εύφορο κάμπο ανάμεσα στα Μάλλια και το Σίσι.
Κατά τους Μινωικούς χρόνους βρίσκεται δίπλα ή σε συνέχεια με τους οικισμούς των Μαλίων και ακολουθεί τη λογική των Μινωικών οικισμών που είναι δίπλα στη θάλασσα χωρίς οχυρώσεις και ιδιαίτερα αμυντικά έργα.
Οι περισσότεροι από τους πολυπληθέστερους οικισμούς που κατοικούνται σε όλη τη διάρκεια της Βενετοκρατίας αναπτύσσονται μακριά από τη θάλασσα και τα φρούρια, κοντά στις πεδιάδες του Μεραμπέλλου, συχνά σε κεκλιμένα επίπεδα, με ανατολικό και βορειανατολικό προσανατολισμό και σε 200 έως 300 μέτρα υψόμετρο.
Ίσως θα πρέπει να στρέψουμε ως Βραχασώτες ιδιαίτερα το ενδιαφέρον μας προς αυτό τον οικισμό, αφού αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο της ιστορίας από τα Μινωικά χρόνια μέχρι τα μέσα του 17 αιώνα…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Βραχάσι 12 Ιουλίου 1936: Θεμελιώθηκε η μεγάλη εκκλησία και τελέσθηκε μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Κ. Σφακιανάκη, με αφορμή τη μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του

Μια απάντηση σε όσους από «αναπτυξιακό οίστρο» έχουν ξεγράψει το Βραχάσι…

101 είδη πουλιών ενδημούσαν το 1995 στο φαράγγι στο Σελλινάρι αναφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Κοινότητα Βραχασίου!!!

Πρόσκληση κάθε Τετάρτη του Ιουλίου για να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι!

5,5 klm στην περιοχή κάτω από το Σελλινάρι και στη Μίλατο ασφαλτοστρώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Πάνω από το Σελλινάρι όμως τίποτα!!!

Τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Νεάπολης έγραψαν στίχους του Ερωτόκριτου σε τοίχους του Βραχασού και του Σισού!

Ένας αθλητής με καταγωγή και από Βραχάσι αγωνίζεται στην κατηγορία SUPERSPORT και έρχεται πρώτος!