Μια επιστολή προς ένα Βραχασώτη σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που βάζει ουσιαστικά τέλος στην πολιτική κυριαρχία του Ελ Βενιζέλου


Άλλη μια ενδιαφέρουσα επιστολή που στέλνουν στο ιστολόγιο οι αγαπητοί συγχωριανοί μας Σούλα Σκαμνέλου και Γιώργος Σκαμνέλος, τους οποίους ευχαριστούμε.
Μια επιστολή του υπεύθυνου ενδεχομένως του Κόμματος των Φιλελλευθέρων στη περιοχή μας κατά το 1933 με την οποία καλεί τον Γ. Εμ. Διαλυνά να παρευρεθεί σε μια κομματική σύναξη στην οποία θα είναι ο Σήφης με τον Κοθρή.

Ιωσήφ Κούνδουρος
Συνάγουμε από τα συμφραζόμενα ότι ο κομματάρχης καλεί εξ ονόματος ενδεχομένως του Ιωσήφ Ρούσου Κούνδουρου, ο οποίος ήταν Δικηγόρος και Πολιτικός.
Ο έτερος αναφερθείς στην επιστολή είναι ο Μιχάλης Κοθρής που ήταν βουλευτής για 35 χρόνια στο Νομό Λασιθίου.
Οι εκλογές στις οποίες αναφέρεται η επιστολή αυτή έγιναν στις 5 Μαρτίου 1933 και συμμετείχαν και οι δύο παραπάνω αναφερθέντες ως υποψήφιοι.
Στις εκλογές αυτές ο Εθνικός Συνασπισμός των Βενιζέλου, Μυλωνά, Καφαντάρη, Παπαναστασίου πήρε 46,32 % και 110 έδρες ενώ η Ηνωμένη Αντιπολίτευση των Τσαλδάρη, Κονδύλη, Μεταξά πήρε 46,19% και 136 έδρες.
Την επομένη των εκλογών στις 6 Μαρτίου, εκδηλώθηκε στρατιωτικό κίνημα με πρωταγωνιστή τον Νικόλαο Πλαστήρα, που είχε σκοπό να εμποδίσει το Λαϊκό Κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση.
Το κίνημα αυτό, το οποίο δε φαίνεται να προσπάθησε σοβαρά να το αποτρέψει ο Ελ. Βενιζέλος, απέτυχε και κατάφερε σοβαρότατο πλήγμα κατά της βενιζελικής παράταξης, της συνταγματικής νομιμότητας, του κοινοβουλευτικού θεσμού και της αβασίλευτης δημοκρατίας, για τη σωτηρία της οποίας επιχειρήθηκε.
Μετά την αποτυχία του κινήματος, ο Πλαστήρας κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό.
Στις 6 Μαρτίου διορίστηκε μεταβατική κυβέρνηση από τον Αλέξανδρο Οθωναίο και στις 10 Μαρτίου 1933 ορκίζεται Πρωθυπουργός ο Παναγής Τσαλδάρης.
Τρεις μήνες αργότερα, στις 6 Ιουνίου επιχειρήθηκε δολοφονική απόπειρα εναντίον του Βενιζέλου στη λεωφόρο Κηφισίας...

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Εξαφανίστηκε και αναζητείται 60χρονος άνδρας

Ο πολύχρωμος γάμος στο Σίσι κόστισε 1 εκατ. δολάρια

Οι τέσσερις ναυαγοί σφουγγαράδες από την Κάλυμνο στο Σίσι

Πρόταση βόμβα! Αεροδρόμιο στο Σίσι!

Οι μαθητές που πήγαιναν με τα πόδια στο Γυμνάσιο Νεάπολης το 1965!

Ιωάννης Τζιρβελάκης: "Με αφορά γιατί έχω συνείδηση"! (Uptaded)

Έδωσε το όνομά του στο νησί της Αγίας Βαρβάρας!!! Τέτοιο θράσος!! Από που το αντλεί;