Απάντηση για το αλαλούμ στα τοπωνύμια του Βραχασού

Του 
Ν.Ι. Βλάχου

Από αυτό το Ιστολόγιο έχω θέσει πάρα πολλές φορές το θέμα των τοπωνυμίων του χωριού μας.
Σε μια σημερινή ανάρτησή μου (ΕΔΩ) η Ερευνήτρια - Φιλόλογος κ. Μαρία Σωρού μου έδωσε μια απάντηση την οποία δημοσίευσα σε προηγούμενη ανάρτηση (ΕΔΩ)

Και η απάντησή μου:

Είναι εξαιρετικά χρήσιμη η απάντηση από την φίλη κ. Μαρία Σωρού, η οποία είναι περισσότερο ειδικός από εμένα λόγω της ενασχόλησής της με την τοπική ιστορία αλλά και ως φιλόλογος.
Θα μου επιτραπεί ως πολίτης ευαίσθητος για τον τόπο του όμως να αναπτύξω κάποιες σκέψεις.
Ο Δήμος Αγίου Νικολάου προχωρεί στην έκδοση ενός βιβλίου που θα καταγράψει την ιστορική διαδρομή του τόπου μας και ασφαλώς του χωριού μας του Βραχασού.
Θα είναι ίσως μια πρώτη προσέγγιση σε βάθος της συνολικής παρουσίασης και του χωριού μας μέσα σε αυτές τις σελίδες και θα αποτελέσει ένα στίγμα όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον. 
Οι εμπλεκόμενοι στο σπουδαίο έργο είναι άλλωστε εγγύηση για το αποτέλεσμα.
Ό,τι καταγραφεί και αποτυπωθεί σε αυτή την έκδοση θα είναι η επίσημη άποψη του Δήμου που έχει επιλέξει τους πλέον ειδικούς για να αποδώσουν αυτή την πορεία του τόπου μας.
Σ’ αυτή την παρουσίαση τα τοπωνύμια έχουν μια ιδιαίτερη σημασία και ένα κρίσιμο ρόλο. 
Κατά την γνώμη μου ο Δήμος πριν την έκδοση αυτού του βιβλίου θα πρέπει να αποσαφηνίσει την επίσημη γραφή των τοπωνυμίων και να μην συναινέσει στην διαιώνιση του αλαλούμ που υπάρχει.
Ιδίως στο χωριό μας όπου το Σίσι αναφέρεαι και ως Σίσσι αλλά και ως Σείσι, το Σελλινάρι ως Σεληνάρι ή ως Σελινάρι, ο Αναύλοχος ως Ανάβλοχος κ.ο.κ.
Αυτό που επεσήμανα στην πρώτη μου ανάρτηση είναι ότι υπάρχει ένας πρωτογενής κατάλογος στην Κοινότητα στο Βραχάσι από το 1950, πάνω στον οποίο ο Ελ. Πλατάκης έκανε τις δικές του ερμηνευτικές προσεγγίσεις.
Πέρα από το γεγονός αν ο Ελ. Πλατάκης είχε δίκιο ή άδικο σε αυτές – κατά την προσωπική μου άποψη έχει απόλυτο δίκιο  – είναι γεγονός ότι δεν μπορεί ο Δήμος να μην έχει την ευαισθησία να προχωρήσει σε μια οριστική αλλά και έγκυρη διαδικασία με την οποία να γνωρίσουμε επιτέλους ποια είναι η σωστή και ποια η λάθος προσέγγιση. Ποιό είναι το σωστό όνομα κάθε τόπου. Αν αυτό είναι δυσχερές ποια είναι η ονομασία για κάθε τοπωνύμιο που υιοθετεί ο Δήμος ως εγκυρότερη αλλά και ως επίσημη για να χρησιμοποιείται σε όλα τα επίπεδα.
Για το θέμα αυτό έχω αρθρογραφήσει πολλές φορές.
 Έχω συζητήσει με πολλούς ειδικούς και έχω την επιμονή να το θέτω ως θέμα μέχρι να επιλυθεί.
Δεν μπορεί να υπάρχουν διπλές ή τριπλές ονομασίες ενός τόπου. 
Αυτό δεν θα το δεχόμασταν αν συνέβαινε στην Ελούντα ή στον Άγιο Νικόλαο ή στη Νεάπολη. 
Γιατί να το δεχτούμε στο Βραχάσι στα κύρια τοπωνύμιά του;
Δεν μπορεί ο Δήμος, το ίδιο το ελληνικό κράτος με τις υπηρεσίες του αλλά και στις οδοσημάνσεις και στις πινακίδες, η Google, οι χάρτες  κ.α. να γράφουν τα τοπωνύμια όπως θέλουν... 
Οφείλουμε με ευαισθησία να προσεγγίσουμε το θέμα και να το λύσουμε.
Θα θυμίσω και πάλι τον Κατάλογο των 260 τοπωνυμίων της Κοινότητας στο Βραχάσι που υπάρχει από το 1950, αλλά και όλους τους φορείς που έχουν εμπλακεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο θέμα.
Στο επίσημο βιβλίο της Μητρόπολης Πέτρας για το τοπωνύμιο αναφέρεται ως Σελλινάρι.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος στο Βραχάσι λέγεται «ΑΝΑΥΛΟΧΟΣ».
Επειδή κάποιοι έγραφαν παλαιότερα ανορθόγραφα το Σίσι ως Σείσι, τον Αναύλοχο ως Ανάβλοχο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η γλώσσα εξελίχθηκε ή εμπλουτίστηκε… Και εν πάσει περιπτώσει δεν μπορεί να είναι δύο οι ονομασίες ενός τόπου. 
Και εδώ δεν είναι ορθογραφική η προσέγγιση. Είναι ουσίας…
Όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν για την αρτιότητα της έκδοσης και θα πρέπει να υιοθετηθούν από το Δήμο και ως επίσημη εκδοχή για τα τοπωνύμια αυτά.
Ένα βιβλίο που αφηγείται την πορεία ενός τόπου κατά τον πιο επίσημο και έγκυρο τρόπο και θα δημιουργήσει τετελεσμένα για το μέλλον,  δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει με εγκυρότητα αλλά και ορθότητα τα τοπωνύμια του τόπου.
Θα είναι ιστορικό λάθος που θα μας ακολουθεί όλους αν δεν το αντιμετωπίσουμε τώρα με την ευκαιρία της πολύτιμης αυτής έκδοσης.

Με πολύ εκτίμηση για το έργο της ομάδας συγγραφής της έκδοσης του Δήμου για τον Καλλικράτειο Δήμο, αλλά και με την ευαισθησία ενός ανθρώπου που ακολουθεί τις συμβουλές του Ελ. Πλατάκη: «Να προσέχετε τον τόπο μας».


Ν.Ι. Βλάχος

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ο πολύχρωμος γάμος στο Σίσι κόστισε 1 εκατ. δολάρια

Οι τέσσερις ναυαγοί σφουγγαράδες από την Κάλυμνο στο Σίσι

Οι μαθητές που πήγαιναν με τα πόδια στο Γυμνάσιο Νεάπολης το 1965!

Πρόταση βόμβα! Αεροδρόμιο στο Σίσι!

Έδωσε το όνομά του στο νησί της Αγίας Βαρβάρας!!! Τέτοιο θράσος!! Από που το αντλεί;

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Φωτογραφίες από την πρώτη συνάντηση του Συνδυασμού του Αντώνη Ζερβού στο Σίσι!