Οι φωτογραφίες από τις γυμναστικές επιδείξεις της σχολικής χρονιάς 1959 -1960 μας αποκαλύπτουν πολλές πληροφορίες για εκείνη την εποχή!

Φωτο 1
Η φωτογραφία αυτή μας δόθηκε από τον Νίκο Μαυρικάκη τον οποίο και ευχαριστούμε!
Είναι από τις γυμναστικές επιδείξεις της σχολικής χρονιάς 1959 -1960 ημέρα που έγινε και η απονομή των κουμπαράδων στους νικητές του διαγωνισμού στην έκθεση με θέμα την αποταμίευση(Φωτο 2).
Στο κέντρο είναι ο Πρόεδρος του χωριού Μιχάλης Πετσαλάκης, δίπλα του ο Σταθμάρχης του χωριού Αντώνης Σταματάκης, δίπλα του ο Μανόλης Παπαδάκης προϊστάμενος του Ταχυδρομείου και μπροστά του ο Κωστής Χουρδάκης που μαζί με τον Σήφη Μαυρικάκη (Πατέρα του Νικου) στην αντίθετη πλευρά και μπροστά του τραπεζιού και πίσω τον Γιώργη Ροβίθη ήταν μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου.
Επίσης διακρίνεται ο Παπά Διονύσης Πρατσίνης με την παπαδιά του και πίσω όρθιοι ο Μανόλης Λαπίδης, ο Μανόλης Τζανάκης και ο Κωστής Τζανάκης γιος του Δασκάλου. Με το άσπρο πουκάμισο είναι ο Ηρακλής Κανέτος.
Επίσης με τα γιαλιά πίσω δεξιά με το τσιγάρο είναι μάλλον ο Γιώργης Στεφανάκης  ο Σγουραφογιώργης, ενώ πίσω αριστερά διακρίνεται με την τραγιάσκα μάλλον ο Μιλτιάδης Μηλιαράς.
Επίσης αναγνωρίζουμε καθήμενο πίσω από τον χωροφυλακα, τον Κωστή Αδριανάκη ή Σκαροκωστή.
Η κοπελίτσα μπροστά είναι μία από τις κόρες του Κωστή Χουρδάκη. Μάλλον η Γεωργία, ενώ πίσω της είναι η Καφετζογιάννενα..
Η γυναίκα μπροστά και δεξιά είναι η πεθερά του χωροφύλακα που δεν ήταν από το χωριό μας.


Φωτο 2
Ο Μανόλης Παπαδάκης ως προϊστάμενος του Ταχυδρομικού Γραφείου στο Βραχάσι που παραδίδει με το ταχυδρομικό πηλίκιο το έπαθλο – κουμπαρά στη Νικήτρια του διαγωνισμού στην Έκθεση με θέμα την αποταμίευση κατά τη σχολική χρονιά 1959-1960!
Στη φωτογραφία επίσης διακρίνουμε το ΜανόληΣκουλιάρη πίσω από τις κοπέλες αριστερά ο οποίος ήταν ο άνδρας της δασκάλας της Ζηνοβίας!

Φωτο 3


Μια θολή κάπως φωτογραφία (Φωτο 3)που όμως μας έδειχνε την συμμετοχή των Βραχασωτών γύρω από ένα τραπέζι στο οποίο κάθονταν οι αρχές του χωριού.
Ήταν οι πρώτες γυμναστικές επιδείξεις στη νέα αυλή του Σχολείου η οποία αργότερα καλύφθηκε σε ένα μέρος της από το νέο Δημοτικό Σχολείο Βραχασίου.
Αυτή η φωτογραφία(Φωτο 3) ήταν η αφορμή να ξαναδούμε μια άλλη φωτογραφία που τέσσερα χρόνια αργότερα την ίδια μέρα, των γυμναστικών επιδείξεων, έγινε η απονομή του βραβείου στους μαθητές του Σχολείου που πρώτευσαν στην έκθεση με θέμα την αποταμίευση.(Φωτο 2)
Ο Μανόλης Παπαδάκης απονέμει τον καθιερωμένο κουμπαρά σε ένα παιδάκι…
Και κάπου εδώ ήρθε ένας καταιγισμός πληροφοριών για εκείνη τη μέρα…
Μάθαμε ότι το παιδάκι που ελάμβανε τον κουμπαρά ήταν η Μαρία Ροβίθη, εγγονή του Νικ. Κυριακάκη του περιπτερά στο Βραχάσι καθώς και πολλούς από τους εικονιζόμενους στην φωτογραφία…
Πολύ σημαντική ήταν η συνεισφορά του συγχωριανού μας Νικ. Μαυρικάκη ο οποίος μας έστειλε μια ακόμη φωτογραφία από εκείνη τη μέρα(Φωτο 1) αποσαφηνίζοντας και την ημερομηνία της εκδήλωσης αυτής που ήταν το τέλος της σχολικής Χρονιάς 1959-1960!!!. Σημαντικές επίσης ήταν οι πληροφορίες του Νίκου για τους εικονιζόμενους.
Τους ευχαριστώ όλους για τις σημαντικές πληροφορίες τους και νομίζω ότι είναι μια απόδειξη πως μπορεί ο χρόνος να περνάει αλλά υπάρχουν ακόμη μνήμες που μπορεί να μας δώσουν την εικόνα του Βραχασού τις περασμένες δεκαετίες…
Ίσως τα παραπάνω να ειναι μια ακόμη απόδειξη που κάνει πιο επίκαιρη την προτροπή μου να φτιάξουμε το αφήγημα του χωριού μας…

Ας το ξανασκεφτούν όσοι πρέπει…

Ν.Ι. Βλάχος

Σημείωση: Οι φωτογραφίες 2 και 3 της ανάρτησης αυτής μας δόθηκαν από την Μαρία και Αικατερίνη Λεμπιδάκη ιδρύτριες του Λαογραφικού Μουσείου Βραχασώτικο Σπίτι στο Βραχάσι και ανήκουν στο φωτογραφικπο αρχείο του Αρ. Βουρλάκη που βρίσκεται στο Μουσείο.


Πρώτη ανάρτηση: 18-1-2018

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ο πολύχρωμος γάμος στο Σίσι κόστισε 1 εκατ. δολάρια

Οι τέσσερις ναυαγοί σφουγγαράδες από την Κάλυμνο στο Σίσι

Οι μαθητές που πήγαιναν με τα πόδια στο Γυμνάσιο Νεάπολης το 1965!

Πρόταση βόμβα! Αεροδρόμιο στο Σίσι!

Έδωσε το όνομά του στο νησί της Αγίας Βαρβάρας!!! Τέτοιο θράσος!! Από που το αντλεί;

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Φωτογραφίες από την πρώτη συνάντηση του Συνδυασμού του Αντώνη Ζερβού στο Σίσι!