Ο θαυμάσιος χορός των ΒραχασωτώνΤου
Γιώργου Ιεραπετρίτη

Βλέποντας τη φωτογραφία στο ιστολόγιο του Νίκου Βλάχου και μεταφέροντας στη μνήμη μου τα παιδικά μου χρόνια, θέλησα να προσθέσω τη γνώμη μου σχετικά με την ιστορία της.
Καταρχάς οι χορευτές φατσικώς μου φαίνονται γνωστοί, παρόλο του ότι τους γνώρισα γεροντάκια σε σχέση με τη φωτογραφία που είναι σε νεαρά ηλικία.
Η όλη σκηνή που απαθανατίζεται στη φωτογραφία πιστεύω ότι συνέβη γύρω στα 1930 στο πλάτωμα του δρόμου κάτω από την Ευαγγελίστρια στο χώρο του σημερινού μνημείου. Φαίνεται στο βάθος η κολόκυθα και ο δημόσιος δρόμος που είναι στα πρώτα του χρόνια της κατασκευής του.
Οι ενδυμασίες προδίδουν κάποια γιορτή, ίσως Απόκριες ή Πάσχα, γιατί είναι οι επίσημες φορεσιές της εποχή τους.

Ο Χατζηκαφετζής
Ο κούκος στο κεφάλι διατηρήθηκε περίπου μέχρι το 1935 όπου αντικατεστάθη από το μαύρο σαρίκι χωρίς κρόσσια.
Εγώ όσο θυμάμαι, αυτοί που γνώρισα με τον κούκο ίσως είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, ο Χατζηκαφετζής (Ιεραπετριτάκης ), ο αδελφός του Μανόλης Καφετζάκης , ο Ντετορής, ο Ατζιμβραγός, ο Λεμπιδαριστής και ο Παππούς μου Χαραλαμπονικόλης (Παχυγιαννάκης ) τα πρώτα χρόνια, μετά φόρεσε σαρίκι .
Στην περιοχή μας το σαρίκι διατηρήθηκε για λίγα χρόνια και μετά αντικαταστάθηκε από την τραγιάσκα. Τώρα διατηρείται με κρόσσια κυρίως στους δυτικούς νομούς της Κρήτης και κυρίως στους τσομπάνηδες
Οι ενδυμασίες οι βράκες με τις φουφούλες και τα σαλουβάρια (επίσημη φορεσιά) με τα κόκκινα ή σκούρα πολύμετρα ζωνάρια διατηρήθηκαν μέχρι τα 1970 περίπου που έφυγαν και οι τελευταίοι βρακοφόροι.
Ο πατέρας μου αίφνης που πέθανε το 1963 φόραγε κανονικά ρούχα, παντελόνια και τραγιάσκα.
Τελειώνοντας την αφήγησή μου, θα σας αναφέρω και κάποιο ευτράπελο γεγονός που μου είχε διηγηθεί η γιαγιά μου, με το πώς διασκέδαζαν οι νέοι την εποχή της .
Συνήθως κάθε Κυριακή έστηναν χορό πανηγύρι στην αυλή της εκκλησίας της Παναγίας που ήταν η ενορία της.


Mια φωτογραφία του Ν. Αλικιώτη από το Βραχάσι στις πρώτες δεκαετίες του 20  αιώνα κατά πάσα πιθανότητα στο πανηγύρι της Παναγίας του Δεκαπενταύγουστου.
Όλοι οι νέοι και οι νέες φορώντας τα γιορτινά τους ελάμβαναν μέρος, άλλοι για να δείξουν την κορμοστασιά τους και άλλοι την δεξιότητά τους στους χορούς.
Οι άνδρες φορώντας τις βράκες τους με την φουφούλα για να δείχνει καλύτερα έβαζαν μέσα κάποιο βάρος για να την κρατά σε φόρμα.
Ένας από τους νεαρούς αντί για βάρος στη βράκα του έβαλε μέσα ένα γάτο.
Αρχικώς ο γάτος ήταν υπομονετικός, όταν όμως το αφεντικό του μπήκε στο χορό κάνοντας φιγούρες και πηδήματα ο γάτος φοβήθηκε κι άρχισε να νιαουρίζει και να τον γρατζουνά στα απόκρυφά του. Φαντάζεστε το τι απέγινε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ο πολύχρωμος γάμος στο Σίσι κόστισε 1 εκατ. δολάρια

Οι τέσσερις ναυαγοί σφουγγαράδες από την Κάλυμνο στο Σίσι

Οι μαθητές που πήγαιναν με τα πόδια στο Γυμνάσιο Νεάπολης το 1965!

Πρόταση βόμβα! Αεροδρόμιο στο Σίσι!

Έδωσε το όνομά του στο νησί της Αγίας Βαρβάρας!!! Τέτοιο θράσος!! Από που το αντλεί;

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Φωτογραφίες από την πρώτη συνάντηση του Συνδυασμού του Αντώνη Ζερβού στο Σίσι!