Ο Τούρκος πασάς και τα τρία παιδιά του


Πηγάδι

Ως γνωστό οι Τούρκοι πάντοτε διάλεγαν για να εγκατασταθούν, μιλάμε για τα χρόνια της Τουρκιάς, τα πεδινά και εύφορα μέρη της κάθε περιοχής. Τα ορεινά δεν τα προτιμούσαν φοβούμενοι τους κλέφτες (αντάρτες) που αναπτυσσόταν στα βουνά, απ όπου κάθε τόσο έκαναν επιθέσεις στις τουρκικές γειτονιές της περιοχής.
Στο Βραχάσι αίφνης δεν κατοίκησε κανείς Τούρκος γι αυτό και αντρώθηκε το αντάρτικο στην περιοχή μας(Άγιος Γεώργιος Βραχασώτης ).

Αντίθετα στην περιοχή των Μαλίων κατοίκησαν αρκετοί Τούρκοι που ενέμοντο τα εύφορα κτήματα της Αγία Βαρβάρας μέχρι τον Καρτσινιανό και τον κάμπο των Μαλίων. Ο πασάς της περιοχής ήταν αγαπητός στους κατοίκους (συντοπίτες) του. Το όνομά του δυστυχώς μου διαφεύγει.

Το ιστορικό γεγονός που θα σας περιγράψω πολλές φορές μου το διηγήθηκε η γιαγιά μου Ευθαλία Παχυγιαννάκη που έζησε την εποχή αυτή στο Βραχάσι και τα καλοκαίρια στην Αγία Βαρβάρα που ήταν το μετόχι τους.
Ο πασάς της περιοχής, μου έλεγε είχε τρία παιδιά δύο κόρες και ένα γιό. Μεγαλώνοντας τα παιδιά και αυτός στα βαθιά γεράματα, σκέφτηκε να κάνει κάποιο έργο χρήσιμο στους κατοίκους της περιοχής, αφήνοντας ένα καλό όνομα. Αποφάσισε λοιπόν μια και υπήρχε λειψυδρία στην περιοχή να φτιάξει τρία έργα, ένα πηγάδι στην Αγία Βαρβάρα που του έδωσε το όνομα του γιού του Ισμαήλ. Εμείς θυμάμαι το λέγαμε το πηγάδι του Σμαήλη, ήταν βαθύ και το νερό γλυφό και δύο στέρνες με διάμετρο περίπου είκοσι μέτρων που μάζευαν το νερό της βροχής από τους γύρω δρόμους. Μία χαμηλά και μία ψηλά κοντά στον Καρτσινιανό που τους έδωσε τα ονόματα των δύο θυγατέρων του. Την κάτω την ονόμασε Τάρμαρο και την απάνω Μπαντιγερά.
Τα έργα αυτά διατηρήθηκαν μέχρι την εποχή μας. Παιδί εγώ μέναμε στην Αγία Βαρβάρα που ήταν το μετόχι μας, παίρναμε νερό για πόσιμο και για το πότισμα των ζώων από το πηγάδι του Σμαήλη. Το νερό ήταν βληχό μια και το πηγάδι επικοινωνούσε με τη θάλασσα. Όλοι βλέπαμε και ξέραμε ότι μέσα υπήρχαν αρκετά χέλια τα οποία όταν ήταν η εποχή της αναπαραγωγής πέρναγαν από τις διόδους προς τη θάλασσα, πήγαιναν στην Κίνα , όπως λέγουν οι ειδικοί, για αναπαραγωγή και στην συνέχεια επέστρεφαν πάλι στο πηγάδι με τους απογόνους τους.
Το νερό στις στέρνες αφενός ήταν βρώμικο μία και το νερό των δρόμων που κατέληγε σ΄ αυτές, παρέσυρε χώματα και ακαθαρσίες από τα ζώα που καθημερινά άφηναν σ΄αυτούς και αφ εταίρου υπήρχαν πολλές βδέλλες επικίνδυνες για τον άνθρωπο όταν άθελά τους με το νερό τις κατάπιναν. Τις βδέλλες τις χρησιμοποιούσαν την εποχή αυτή για θεραπευτικούς λόγους, όταν σε κάποιο ανέβαινε η πίεση και μη υπαρχόντων φαρμάκων τις έβαζαν πάνω στο σώμα τους και αυτές ρουφούσαν το απαιτούμενο αίμα. Γεμίζοντας τα δοχεία με νερό στη συνέχεια στο σπίτι το σουρώναμε με ένα λεπτό ύφασμα που το έλεγαν μπολίδα, έν είδη φίλτρου για να μπορέσουμε να το πιούμε .
Στη στέρνα του Μπαντιγερά θυμάμαι παιδί, συνέβη και ένα τραγικό δυστύχημα. Η μονάκριβη κόρη του Αδαμομανόλη, η Μαρία αν δεν με απατά η μνήμη μου, κατεβαίνοντας να γεμίσει το σταμνάκι νερό καλοκαίρι που το νερό είχε λιγοστέψει και η στάθμη είχε κατεβεί, γλίστρησε και έπεσε μέσα. Την βρήκαν μετά από μερικές ώρες πνιγμένη.
Οι στέρνες διατηρήθηκαν μέχρι που ανοίχθηκαν οι γεωτρήσεις και δροσίστηκαν οι συντοπίτες μας και ποτίστηκαν τα χωράφια. Οι χαρουπιές ξεριζώθηκαν και φυτεύτηκαν ελιές και περιβόλια. Ο τόπος πρασίνισε άλλαξε, οι στέρνες και το πηγάδι του Σμαήλη παραμελήθηκαν, αλλά τα ονόματα των τριών παιδιών του πασά παρέμειναν σαν τοπωνύμια.

Γιώργος Ιεραπετρίτης
26/2/2018

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Εξαφανίστηκε και αναζητείται 60χρονος άνδρας

Ο πολύχρωμος γάμος στο Σίσι κόστισε 1 εκατ. δολάρια

Οι τέσσερις ναυαγοί σφουγγαράδες από την Κάλυμνο στο Σίσι

Πρόταση βόμβα! Αεροδρόμιο στο Σίσι!

Οι μαθητές που πήγαιναν με τα πόδια στο Γυμνάσιο Νεάπολης το 1965!

Ιωάννης Τζιρβελάκης: "Με αφορά γιατί έχω συνείδηση"! (Uptaded)

Έδωσε το όνομά του στο νησί της Αγίας Βαρβάρας!!! Τέτοιο θράσος!! Από που το αντλεί;

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...