Μια βόλτα στον Τζίγκουνα το 1948!Μια νεανική παρέα στο Βραχάσι το 1948 φωτογραφίζεται σε μία βόλτα της.
Την φωτογραφία ανάρτησε ο Γιώργος Ιεραπετρίτης στο χρονολόγιό του στο FB.
Φαίνονται από αριστερά ο Μανόλης Ιεραπετριτάκης, ο Νίκος Παχυγιαννάκης, ο Γεώργιος Ιεραπετρίτης, ο Κώστας Γαράκης και ο Βαγγέλης Ελευθεράκης
Η φωτογραφία είναι κάπου στον Τζίγκουνα, όπου οι νέοι εκείνοι της εποχής αλλά και σε επόμενες εποχές συνήθιζαν να κάνουν περίπατο σε παρέες.
Μια συνήθεια που κρατάει και στις μέρες μας ίσως γιατί η θέα είναι εκπληκτική από αυτό το σημείο. Τα βουνά απέναντι, ο Αναύλοχος και το Ρούσσο Χαράκι από πάνω και το φαράγγι στο Σελλινάρι που δίνει διέξοδο στο μάτι στη θάλασσα και στην Ντία που φαίνεται σαν πετρωμένο καράβι στο βάθος…
Ο Γιώργος μας λέει ότι σε αυτή τη φωτογραφία έχει αξία μια ιδιαίτερη λεπτομέρεια. Φοράει τα πρώτα του παπούτσια, τα οποία τα έφερε η UNRA* η οργάνωση δηλαδή που ανέλαβε την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της μεταπολεμικής περιόδου στη χώρα μας στο πλαίσιο και του Σχεδίου Μάρσαλ.
Φορώντας τα πρώτα του παπούτσια ο Γιώργος μαζί με τα ξαδέρφια του αλλά και φίλους του βολτάρουν στον Τζίγκουνα!
Ο Τζίγκουνας που ως τοπωνύμιο συναντάται και σε άλλα σημεία της Κρήτης και έχει μάλλον την προέλευσή του από τη λέξη Τζιγκούνης, και ίσως από μια πηγή που ρέει τζίγκου τζίγκου, δηλαδή λίγο λίγο…
Όπως ειδικότερα αναφέρει ο Ν. Σαραντάκος: «Τζίγκου-τζίγκου. Σημαίνει στάγδην, με φειδώ, από λίγο. Υπάρχει και λέξη τζίγκουνας, η πηγή απ’ όπου ρέει λίγο νερό. Πιθανώς να προέρχεται από το τζιγκούνης (τσιγκούνης της κοινής).
Τζίγκου τζίγκου βάνεις το λάδι στο φαητό, τάξε πως τ’ αγοράζεις = Με το σταγονόμετρο βάζεις το λάδι στο φαγητό, λες και το αγοράζεις (ενώ είναι δική του παραγωγή). Συνώνυμο: βρόξη-βρόξη."


Ο σκοπός του UNRA ήταν κυρίως να «προγραμματίζει, να συντονίζει, να διαχειρίζεται ή να μεριμνά για τη διαχείριση των μέτρων περίθαλψης των θυμάτων πολέμου σε κάθε μέρος υπό τον έλεγχο κάθε έθνους των Ηνωμένων Εθνών σε τομείς όπως η σίτιση, τα καύσιμα, η ένδυση, η παροχή καταφυγίου και άλλες βασικές ανάγκες, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Εξαφανίστηκε και αναζητείται 60χρονος άνδρας

Οι τέσσερις ναυαγοί σφουγγαράδες από την Κάλυμνο στο Σίσι

Ο πολύχρωμος γάμος στο Σίσι κόστισε 1 εκατ. δολάρια

Υπογράφουμε για να τρέξει ξανά η Απάνω Βρύση στο Βραχάσι

Πρόταση βόμβα! Αεροδρόμιο στο Σίσι!

Οι μαθητές που πήγαιναν με τα πόδια στο Γυμνάσιο Νεάπολης το 1965!

Ιωάννης Τζιρβελάκης: "Με αφορά γιατί έχω συνείδηση"! (Uptaded)

Έδωσε το όνομά του στο νησί της Αγίας Βαρβάρας!!! Τέτοιο θράσος!! Από που το αντλεί;