Ο Χρήστος Ροβίθης ή Εγγλέζος που βρήκε την χρυσή μέλισσα στον Χρυσόλακκο Μαλίων


Γεώργιος Ροβίθης ή Βράκουλας  πατέρας του Χρήστου Εγγλέζου
σε μια πολύ παλιά και όμορφη φωτογραφία στο Ασκούρι στο Σίσι.
Μια ωραία φυσιογνωμία με την παραδοσιακή φορεσιά της Κρήτης!Πριν από λίγες μέρες παρουσιάσαμε τον Χρήστο Εγγλέζο στο Ιστολόγιο σε ένα σημείωμα του Γεώργιου Ιεραπετρίτη: Χρήστος Ροβίθης ή Εγγλέζος , στο οποίο αναφερόταν τα εξής: 
"Ο Γεώργιος Ροβίθης ή Βρακούλας ανδρώθηκε και έζησε στο Σίσι φθάνοντας στα βαθιά γεράματα και σε ηλικία εκατό δύο ετών!
Την μακροζωία του τη χρωστούσε όπως έλεγε στην λιτή ζωή του και κυρίως τρώγοντας πολλά αυγά. Έμενε σε ένα φτωχικό σπιτάκι και τις δύσκολες νύχτες του χειμώνα τις έβγαζε στον αχερώνα μια και τα άχυρα του πρόσφεραν ζεστασιά.
Ήταν παράλληλα πολύ εργατικός και τίμιος, προσόν που κατάφερε να εμφυσήσει αργότερα και στα παιδιά του.

Ο Εγγλεζοχρήστος (Χρήστος Ροβίθης) που βρήκε την χρυσή μέλισσα κι η γυναίκα του η Εγγλεζομαρία.
Αξίζει να τον γνωρίσουμε και ως εικόνα γιατί η πράξη του αυτή όχι μόνο είναι άξια να μνημονεύεται ως ανιδιοτελής αλλά και ως προσφορά στον πολιτισμό και στην ιστορία της Κρήτης.Ο γιος του Χρήστος που ήταν παντρεμένος από τα Μάλια εργαζόταν στα κτήματα και σε γεωργικές εργασίες. Το όνομα Εγγλέζος το πήρε από το γεγονός ότι ήταν ντόμπρος στα λόγια του και πάντοτε ένταξει στα ραντεβού του, σωστός Εγγλέζος, όπως συνήθιζε να λέει.
Ο Χρήστος Ροβίθης ή Εγγλέζος βρήκε σε ένα προικώο χωράφι, στον Χρυσόλακκο, στις αρχαιολογικές ανασκαφές Μαλίων τη διπλή χρυσή μέλισσα, που ήταν ένα σπάνιο και μοναδικής ομορφιάς κόσμημα.
Πάντοτε πιστός και τίμιος στην δουλειά του, όταν βρήκε τη διπλή χρυσή μέλισσα, δεν θέλησε επ΄ ουδενί να την αποκρύψει για λογαριασμό του, αλλά έτρεξε και την παρέδωσε στον επιστάτη των ανασκαφών στα Μάλια Γληγορονικόλη και αυτός στους αρχαιολόγους, για να καταλήξει στο Μουσείο του Ηρακλείου όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα.
Ο Χρήστος απέκτησε δύο γιούς τον Γιώργο που διετέλεσε "Νομαρχών Διευθυντής" στη Θεσσαλονίκη και τον Γιάννη(Εγγλεζογιάννη)".


Οι σημαντικές φωτογραφίες μας στάλθηκαν από τον δισέγγονο του Χρήστου Ροβίθη ή Εγγλέζου  τον Ιωάννη Μαρκάκη, ο οποίος μας έδωσε και σημαντικές πληροφορίες για τον Βραχασώτη που βρήκε την χρυσή μέλισσα, το πιο σημαντικό ίσως εύρημα της αρχαιολογικής περιοχής των Μαλίων.

Η Χρυσή Μέλισσα

Ένα από τα σπουδαιότερα και πιο γνωστά έργα της μινωικής τέχνης είναι το περίφημο περίαπτο σε σχήμα δύο μελισσών ή σφηκών, οι οποίες αποθέτουν μια σταγόνα μέλι στην κηρήθρα. Όλα τα στοιχεία του κοσμήματος είναι κυκλικά διατεταγμένα γύρω από την κυκλική σταγόνα, η οποία αποδίδεται με σχηματικό τρόπο, σαν ένας κοκκιδωτός δίσκος. Τα δύο έντομα είναι αντικριστά, με τα πόδια ενωμένα επάνω στη σταγόνα, ενώ στους κορμούς και στα φτερά τους οι λεπτομέρειες αποδίδονται με εντυπωσιακή μικροσκοπική κοκκίδωση. Χρυσοί δίσκοι κρέμονται από τα φτερά, ενώ πάνω από τα κεφάλια τους στερεώνεται μία σφαίρα και ο κρίκος της ανάρτησης. Πρόκειται για αριστούργημα της μινωικής χρυσοχοΐας, που εντυπωσιάζει με τη φυσιοκρατική απόδοση των εντόμων, αλλά και με τη θαυμάσια εκτέλεσή του, παρουσιάζοντας σε όλο της το μεγαλείο την τελειότητα της τεχνικής στην παλαιοανακτορική εποχή.


Στοιχεία εκθέματος
Χρονολόγηση:Μέση Εποχή του Χαλκού, περίπου 1700 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης:Μάλια, Χρυσόλακκος
Διαστάσεις:πλάτος: 0,046 μ.
Υλικό:Χρυσός

Ενδεικτική Βιβλιογραφία
Βασιλάκης Α., Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αθήνα, χ.χ., 127-128
Ελληνική Τέχνη, Η αυγή της ελληνικής τέχνης, Αθήνα, 1994, αρ. 65 192, 323
Σακελλαράκης Ι.Α., Μουσείο Ηρακλείου, Αθήνα, 2003, 70-71

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Εξαφανίστηκε και αναζητείται 60χρονος άνδρας

Ο πολύχρωμος γάμος στο Σίσι κόστισε 1 εκατ. δολάρια

Οι τέσσερις ναυαγοί σφουγγαράδες από την Κάλυμνο στο Σίσι

Υπογράφουμε για να τρέξει ξανά η Απάνω Βρύση στο Βραχάσι

Πρόταση βόμβα! Αεροδρόμιο στο Σίσι!

Οι μαθητές που πήγαιναν με τα πόδια στο Γυμνάσιο Νεάπολης το 1965!

Ιωάννης Τζιρβελάκης: "Με αφορά γιατί έχω συνείδηση"! (Uptaded)

Έδωσε το όνομά του στο νησί της Αγίας Βαρβάρας!!! Τέτοιο θράσος!! Από που το αντλεί;