Βαγγελία τρέξε:(Οι άνθρωποι της γειτονιάς μου)Ευαγγελία Φανουργιάκη .


Της 
Γεωργίας Λαζαράκη 

Συχνά, πυκνά μια τρομαγμένη φωνή στη γειτονιά δίνει το σήμα του συναγερμού. Βαγγελία τρέξε,εε!
Η Βαγγελία γυναίκα παντός καιρού έχει πάντα τη λύση γρήγορα,εύκολα, επί τόπου και μες στην πόρτα σου.
Από τότε που την θυμάμαι ήταν πολύ αδύνατη, με το σώμα και τ´άκρα έντονα παραμορφωμένα από την ρευματοειδή αρθρίτιδα και με τον χωριάτικο ντύσιμο πανομοιότυπο με όλες τις άλλες γυναίκες της γειτονιάς. 
Η ομοιότητα της όμως με τις υπόλοιπες γυναίκες τελειώνει εδώ διότι η κυρία Ευαγγελία δεν έχει κανένα σημείο σύγκρισης με τις συνομήλικες της.
Έξυπνη, πολυτάλαντη, ευρηματική, πολυμήχανη, εργατική, εφευρετική, πρακτική και παλιά τελειόφοιτη του τότε Σχολαρχείου ξεχωρίζει και με διαφορά από τις υπόλοιπες γυναίκες του χωριού. 
Η εξωτερική της εμφάνιση δινει εσφαλμένα συμπεράσματα της ικανότητας της, της ατσαλένιας δύναμης και θέλησης που διαθέτει και της εξυπνάδας και της δεξιοτεχνίας που κρύβει. Θα μπορεί να συγκριθεί με τις δασκάλες οικιακής οικονομίας και να τις νικήσει όλες και να πάρει την πρωτιά .
Στην ώρα της ξεκούρασης την βλέπεις πάντα με ένα πλεκτό βελονάκι στο χέρι και να δημιουργεί πολύπλοκα και πολύ καλόγουστα εργόχειρα. Άλλοτε πάλι με τα πονεμένα χέρια της πλέκει πανέμορφες χρωματιστές δέσεις ( μακραμέ) με περισσή χάρη, επιδεξιότητα χωρίς παράπονα και μεμψιμοιρίες για τις πονεμένες αρθρώσεις της
Στους δύσκολους καιρούς που τα ψυγεία είναι άγνωστη λέξη , εκείνη γνωρίζει να συντηρεί τα φρούτα και τα λαχανικά της με την μέθοδο της αποξήρανσης, της κονσερβοποίησης και της σωστής αποθήκευσης εμπλουτίζοντας έτσι το μονότονο χειμωνιάτικο διαιτολόγιο με πολλά καλοκαιρινά εδέσματα .
Στον επιχειρηματικό τομέα η κυρία Ευαγγελία είναι η μια από τις τέσσερις γυναίκες του χωριού που γνωρίζει το στήσιμο του αργαλειού από το Α ως το Ω.
Η διαδικασία συμπεριλαμβάνει την απλή ύφανση, το τριοπατήτηρο, την περαμάτιση και τα κρητικά ξομπλιαστά . Πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται ειδικές γνώσεις, επιτηδειότητα και μεγάλη ακρίβεια. (Οι υπόλοιπες τρεις γυναίκες είναι : η Κατεριά Μανουσάκη συζηγος του Λεωνίδη, η Κατερίνα Κοσμαδάκη, η μαμά της Αφροδιτη Ροβιθη, και η σύζυγος του Μιχάλη Πετσαλακη από την Βουλισμένη).
Στον τομέα της υφαντουργίας γνωρίζει άριστα την διαδικασία παραγωγής, επεξεργασίας και ύφανσης του Λιναριού, του μεταξιού, την χρήση φυτικών ανεξίτηλων βαφών και
σταθεροποιητικών ουσιών,που προσθέτουν λάμψη και σταθερότητα.(τα κατέγραψαν άραγε τα παιδιά της;)
Εκεί όμως που ξεχωρίζει είναι οι γνώσεις της στην πρακτική ιατρική και στην χρήση των βοτάνων σαν μέσον θεραπείας. Γνωρίζει τους κανόνες ασηψίας και αντισηψίας, την θεραπεία με παρεντερικά ενδομυϊκά και υποδόρια σκευάσματα και δίνει άριστες συμβουλές στις πρωτοπαιδούσες σε ότι αφορά την περιποίηση και τον θηλασμό των νεογνών .
Τότε που οι γυναίκες γεννούσαν στο σπίτι οι υπηρεσίες της κυρίας Ευαγγελίας είναι πολύτιμες, πρακτικές, οικονομικές και προπαντός σοφές. Σύμφωνα με την μαρτυρία της κόρης της, της κυρίας Γεωργίας Καγιαμπάκη, η κυρία Ευαγγελία υποχρεώθηκε να βοηθήσει στην πολύ δύσκολη γέννα της Ελένης Φθενάκη, μητέρα της Βάννας Βασαλάκη, ύστερα από τα επίμονα παρακάλια του ιατρού που παρευρέθηκε στον τοκετό λόγω της πολύ περίπλοκης κατάστασης.
Κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα επείγον περιστατικό ακούμε και μια τρομαγμένη φωνή .Βαγγελία τρέξεεε!
Τότε όλοι τρέχουμε προς το μέρος της φωνής περισσότερο σαν παρατηρητές και λιγότερο για βοήθεια . Η κυρία Ευαγγελία, πάντα εκεί φροντίζει να κάνει τ´αδύνατα δυνατά με προθυμία και ευσυνειδησία .
Στον τομέα της ποίησης όχι μόνο δεν υστερεί αλλά θα έλεγα ότι είναι μια κινητή βιβλιοθήκη της λαϊκής μούσας . Λυπάμαι διότι δεν θυμάμαι κανένα από τα ποιήματα και καμία από τις ιστορίες που περικλείει το πλούσιο ρεπερτόριο της. Εύχομαι να τα έχουν καταγράφει από τα παιδιά της. Εκεί όμως που οι αναμνήσεις μου είναι ζωντανές είναι η ευκολία που απαγγέλλει την Ιλιάδα τόσο στο πρωτότυπο όσο και στην μετάφραση.
Η απαγγελία των δραματικών διαλόγων μεταξύ του Έκτορα και της Ανδρομάχης, πριν από την ιστορική μονομαχία με τον Αχιλλέα με 'χουν στιγματίσει . Η ηθοποιία της λίαν επαγγελματική και οι γνώσεις της και οι εξηγήσεις της αξεπέραστες . Ταλέντο, σπάνιο ταλέντο ηθοποιίας και παιδαγωγού.
Κυρία Ευαγγελία, ζήσατε μια ζωή δύσκολη αλλά πολύ δημιουργική,πολύπλευρη και πάντα ανοδική χωρίς διακοπές και διακυμάνσεις.Η ατσάλινη θέληση σας ξεπέρασε όλα τα εμπόδια της αρρώστιας σας σε τέτοιο σημείο που να διερωτώμαι αν ήταν πραγματική ή γέννημα της φαντασίας μου.
Τελικά από πιο χαρμάνι είστε πλασμένη; Ο Τάλως είναι ο πατέρας σου;
«Χαλκιάς ήταν ο κύρης σου
όπου σπαρμένη σ´έχει
και ατσάλωσε σου την καρδιά
τις συμφορές ν´αντέχει;» ( Αντιγόνη του Σοφοκλέους, μετάφραση Στιβαχτάκης)
Λυπάμαι αλλά είμαι υποχρεωμένη να σου πω ότι δυστυχώς γεννήθηκες σε λάθος χρόνο , σε λάθος τόπο και σε λάθος χώρα . Τα κάνει αυτά τα παιγνίδια καμία φορά η φύση.

Το κείμενο δημοσιεύεται μετά την άδεια της κόρης της , της κυρίας Γεωργίας Καγιαμπάκη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Εξαφανίστηκε και αναζητείται 60χρονος άνδρας

Ο πολύχρωμος γάμος στο Σίσι κόστισε 1 εκατ. δολάρια

Οι τέσσερις ναυαγοί σφουγγαράδες από την Κάλυμνο στο Σίσι

Υπογράφουμε για να τρέξει ξανά η Απάνω Βρύση στο Βραχάσι

Πρόταση βόμβα! Αεροδρόμιο στο Σίσι!

Οι μαθητές που πήγαιναν με τα πόδια στο Γυμνάσιο Νεάπολης το 1965!

Ιωάννης Τζιρβελάκης: "Με αφορά γιατί έχω συνείδηση"! (Uptaded)

Έδωσε το όνομά του στο νησί της Αγίας Βαρβάρας!!! Τέτοιο θράσος!! Από που το αντλεί;