Η μεγάλη πυρκαγιά της 20ης Ιουλίου 1974 στον Υμηττό και στον οικισμό μας το Πανόραμα Βούλας

                    
To Πανόραμα Βούλας πριν και μετά την πυρκαγιά!
           

Του
Γεωργίου Ιεραπετρίτη

Ο ορεινός όγκος του Υμηττού από την αρχαιότητα δεν διατηρούσε μεγάλες δασικές εκτάσεις λόγω της υφής του εδάφους και των ασβεστολιθικών πετρωμάτων του που βοηθούσαν στην υπόγεια ροή των βροχοπτώσεων στη θάλασσα και την διατήρηση σχετικής ανυδρίας. Έτσι η επιφάνειά του, κυρίως καλύπτετο από θαμνώδη βλάστηση ( θυμάρια ) εξ’ ου και το περίφημο θυμαρίσιο μέλι του Υμηττού.

Μεγάλη καταστροφή είχε γίνει την Γερμανική κατοχή 1941-1944 που ο κόσμος για να ζεσταθεί και να μαγειρέψει ξύλευε τα λιγοστά πεύκα του Υμηττού.

Τον Ιούλιο του 1974 ύστερα από πολλά χρόνια που τα πεύκα είχαν μεγαλώσει σκεπάζοντας αρκετό μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου, την αποφράδα ημέρα που οι Τούρκοι έκαναν απόβαση στην Κύπρο, κάποιος ασυνείδητος έβαλε φωτιά στο βουνό. Η φωτιά ξεκίνησε από το Κορωπί και επεξετάθη σε όλο τον Υμηττό. Έφθασε και στα μέρη τα δικά μας καίγοντας όλο τον πράσινο όγκο του Πανοράματος, φθάνοντας μέχρι την Βούλα. Ευτυχώς που τα σπίτια ήταν λιγοστά και οι κάτοικοι με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφεραν να τα σώσουν από την λαίλαπα της φωτιάς. Κάηκαν όλα τα πεύκα εκτός από μερικά στην πλατεία Άλσους και γύρω από το σπίτι του Στέλιου Αντωνιάδη που κατάφερε να σώσει παρευρεθείς στην περιοχή.
Η φωτιά έκαιε επί τρεις ημέρες και οι καταστροφές ήσαν μεγάλες.
Θυμάμαι το 1978 που ήλθα και εγώ να κατοικήσω δεν βρήκα την περιοχή όπως την ήξερα. Η γειτονιά μου η Σαρανταπόρου που ήταν γεμάτη από πεύκα και κυπαρίσσια είχαν καεί και παρέμενε ανενεργή, δυσκολεύτηκε ο μπετατζής να συνεχίσει.
Πέρασαν αρκετά χρόνια και οι μαυρισμένοι καμένοι κορμοί των δέντρων παρέμεναν για να θυμίζουν την καταστροφή, μέχρι που οι μετέπειτα κάτοικοι του Πανοράματος και της Βούλας τα αντικατέστησαν με νεαρά δενδρύλλια, επαναφέροντας το χαμένο πράσινο.
Πολλοί καλοθελητές μετέπειτα κατηγόρησαν τους οικοπεδούχους που ήλθαν να οικοδομήσουν τα οικόπεδά τους, ότι είναι παράνομοι και ότι στα καμένα μέρη του Υμηττού φυτρώνουν πολυκατοικίες.
Δεν γνώριζαν, ότι οι οικοπεδούχοι που έκτιζαν δεν ήσαν παράνομοι μια και η περιοχή και τα ρυμοτομημένα οικόπεδα μπήκαν στο σχέδιο πόλεως με το άρθρο 25 παράγραφος 1 του Ν.Δ/τος 3958/1959.

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Εξαφανίστηκε και αναζητείται 60χρονος άνδρας

Ο πολύχρωμος γάμος στο Σίσι κόστισε 1 εκατ. δολάρια

Οι τέσσερις ναυαγοί σφουγγαράδες από την Κάλυμνο στο Σίσι

Πρόταση βόμβα! Αεροδρόμιο στο Σίσι!

Οι μαθητές που πήγαιναν με τα πόδια στο Γυμνάσιο Νεάπολης το 1965!

Ιωάννης Τζιρβελάκης: "Με αφορά γιατί έχω συνείδηση"! (Uptaded)

Έδωσε το όνομά του στο νησί της Αγίας Βαρβάρας!!! Τέτοιο θράσος!! Από που το αντλεί;