"O Χριστός με το Ιταλικό στυλ"

Από τη μια ο Κοσμοκαλόγερος Παπαδιαμάντης και από την άλλη ο δικός μας Κοσμοκλαλόγερος Ευάγγελός Διαλυνάς.


Ενθυμούμενος σήμερα για μια ακόμη φορά το σημείωμα "Σχοινιασθήκαμε;" του π΄΄ Ευαγ. Παχυγιαννάκη, το βασισμένο στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Όνειρο στο κύμα" και επηρρεασμένος ασφαλώς και από τις υπόλοιπες αναρτήσεις μας για το Νόστο και Άλγος, το Νόστιμον ήμαρ, θυμήθηκα την αποστροφή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για τις εποχές που ήμασταν ακόμη "φυσικοί άνθρωποι":

«Η τελευταία χρονιά που ήμην ακόμη φυσικός άνθρωπος ήτον το θέρος εκείνο του έτους 19… Ήμην ωραίος έφηβος, καστανόμαλλος βοσκός κι έβοσκα τας αίγας της Μονής του Ευαγγελισμού εις τα όρη τα παραθαλάσσια…». 

Σε εκείνες τις εποχές λοιπόν που ήμαστε ακόμη "φυσικοί άνθρωποι" ζούσαν ανάμεσά μας άνθρωποι όπως ο Ευάγγελος Διαλυνάς. 
O Π΄΄ Βαγγέλης κάνει μια εξαιρετική αναφορά γι αυτόν που μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω link 

"...Ο Ευάγγελος Εμμαν. Διαλυνάς ήταν το τρίτο παιδί του Εμμανουήλ Διαλυνά και της Μαρίας Αναστ. Φθενού (Χατζοπούλας). 
Γεννήθηκε στο Βραχάσι στις 17 Ιανουαρίου 1911. 
Είναι ὁ Ερημίτης, ὁ Κοσμοκαλόγερος, πού έζησε μονοτρόπως κι αγίασε μέσα στον κόσμο, περιφρονώντας όλες τις χαρές του και γευόμενος όλες τις χάρες του ουρανού, ασκούμενος στις κατά Θεόν αρετές, σιωπηλά και αθόρυβα, άδολος σαν τα άκακα νήπια, λιτοδίαιτος σαν τα σπουργίτια και με μοναδικό στολίδι στην καρδιά του την αγάπη για όλα τα πλάσματα του κόσμου. 
Οι άνθρωποι τον θεωρούσαν μονόχνοτο, απόκοσμο και ιδιόρρυθμο άνθρωπο, όπως δηλαδή γίνεται πάντα με τούς ανθρώπους, όταν κανείς δεν τούς μοιάζει. 
Όταν δεν ταιριάζει μ’ εκείνους, πού βαδίζουν τον δικό τους δρόμο και δεν συμφωνάνε με τα γούστα των πολλών, γι’ αυτό κι οι πολλοί, οι τάχατες ξύπνοι, τούς περνάνε για παλαβούς. 
Εμείς, εγώ δηλαδή και ὁ Τίτος, ο γιός του καθηγητή Αριστείδη Βουρλάκη, τσούμαροι τότε, τον λέγαμε: «ὁ Χριστός με το Ιταλικό στυλ», γιατί χτένιζε τα μαλλιά του με μια χωρίστρα στη μέση της κεφαλής κι όπως ήταν λιπόσαρκος και μελαγχολικός νόμιζες πώς είχε ξεπεταχτεί σαν κάποια προσωπογραφία από έργα θρησκευτικής ζωγραφικής της Ιταλικής αναγέννησης. 
Το ασκηταριό του το ΄χε στη μέση του χωριού, στο πατρικό του σπίτι, πού βρισκότανε στη μικρή πλατεία, στο τσαρσί..."

Η λέξη "Κοσμοκαλόγερος" ως χαρακτηρισμός προσωποποιείται και ταυτίζεται σχεδόν με το πρόσωπο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. 
Σε αυτή τη φωτογραφία που σήμερα αναρτούμε επιχειρείται να γίνει μια εικονογραφική ερμηνεία γιατί και ο Ευάγγελος Διαλυνάς αποκαλείται ο δικός μας Κοσμοκαλόγερος. 
Βάζοντας δίπλα δίπλα αυτές τις εικόνες. του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και Ευάγγελου Διαλυνά, παρατηρεί κανείς πόσα κοινά στοιχεία έχουν εκτός του ίδιου τρόπου ζωής που περιγράφηκε παραπάνω...
Η εικόνα είναι αποκαλυπτική!
Η ίδια σχεδόν θέση του σώματος, οι χαμηλωμένοι ώμοι και τα χέρια σταυρωτά ως στάση σεβασμού και συστολής, η ηρεμία τους, η πνευματικότητα και η στωικότητα που αποπνέεται από τα πρόσωπά τους, είναι κάποια από τα κοινά και τα εμφανή στοιχεία της προσωπικότητάς τους...

Αυτό που απομένει είναι να γίνουμε κοινωνοί και στο σημαντικό έργο του Ευάγγελου Διαλυνά, το οποίο πρώτα  πρέπει να μαζευτεί και να οργανωθεί για να  χαρούμε και την πνευματική του κατάθεση σε αυτή τη ζωή... 

Ν.Ι. Βλάχος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Εξαφανίστηκε και αναζητείται 60χρονος άνδρας

Ο πολύχρωμος γάμος στο Σίσι κόστισε 1 εκατ. δολάρια

Οι τέσσερις ναυαγοί σφουγγαράδες από την Κάλυμνο στο Σίσι

Υπογράφουμε για να τρέξει ξανά η Απάνω Βρύση στο Βραχάσι

Πρόταση βόμβα! Αεροδρόμιο στο Σίσι!

Οι μαθητές που πήγαιναν με τα πόδια στο Γυμνάσιο Νεάπολης το 1965!

Ιωάννης Τζιρβελάκης: "Με αφορά γιατί έχω συνείδηση"! (Uptaded)

Έδωσε το όνομά του στο νησί της Αγίας Βαρβάρας!!! Τέτοιο θράσος!! Από που το αντλεί;