Ένα θέμα που ενδιαφέρει το Βραχάσι, το Επάνω Σίσι και τη Μίλατο

Η ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών του Νομού Λασιθίου
Όλους τους 60 συνολικά οικισμούς του Νομού Λασιθίου είχε καταγράψει, πριν από χρόνια, το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου ως εν δυνάμει «παραδοσιακούς». Η καταγραφή είχε το νόημα της αναγνωριστικής καταγραφής του πολεοδομικού, αρχιτεκτονικού αποθέματος, καταθέτοντας και γενικές προτάσεις για την αξιοποίηση όλου αυτού του πλούτου που διαθέτει η ενδοχώρα του Νομού Λασιθίου.
Το θέμα ήλθε εκ νέου στην επιφάνεια κατά τη συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγίας Πετράκη με τη Δ.Ε. και τη Ν.Ε. Λασιθίου του ΤΕΕ/ΤΑΚ. Όπως επεσήμαναν, η καταγραφή αφορούσε όλους τους οικισμούς του νομού, πλην του Οροπεδίου Λασιθίου.
Στη συνάντηση τονίστηκε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πλούτο που διαθέτει η ενδοχώρα του Νομού Λασιθίου και συνδέεται στενά με τον τύπο της ανάπτυξης που επιθυμεί να προσδώσει ο νομός συνδέοντάς την με την ανάπτυξη και κυρίως την τουριστική, που ήδη εξελίσσεται στην παράκτια ζώνη του.
Ως επόμενο βήμα αξιοποίησης του συγκεντρωμένου αυτού υλικού, είναι να συνταχθούν φάκελοι, χωριστά για τον κάθε οικισμό, για την κήρυξή του ως «παραδοσιακού» ή ο,τιδήποτε άλλο συμφωνηθεί με την τοπική κοινωνία και τον ΟΤΑ στον οποίο ανήκουν οι οικισμοί αυτοί, επεσήμανε η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ.
Μάλιστα η Δ.Ε. σε συνεργασία με τη Ν.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ, προσφέρθηκαν, στο πλαίσιο της στενότερης και πιο ενεργού παρουσίας, παρέμβασης και στήριξης του Νομού Λασιθίου, να συνεργαστούν με την Περιφερειακή Ενότητα και τους Δήμους ώστε να αξιοποιηθεί το υλικό που υπάρχει συγκεντρωμένο προς αυτή την κατεύθυνση.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή: ΑΝΑΤΟΛΗ

Σημείωση Ιστολογίου:

Το θέμα αυτό αφορά άμεσα το χωριό μας αφού τρεις οικισμοίν του το Βραχάσι, το Επάνω Σίσι και η Μίλατος είναι ήδη χαρακτηρισμένοι ως Παραδοσιακοί οικισμοί.
Για να δούμε πως θα προχωρήσουν όλα αυτά λοιπόν...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Βραχάσι 12 Ιουλίου 1936: Θεμελιώθηκε η μεγάλη εκκλησία και τελέσθηκε μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Κ. Σφακιανάκη, με αφορμή τη μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του

Μια απάντηση σε όσους από «αναπτυξιακό οίστρο» έχουν ξεγράψει το Βραχάσι…

101 είδη πουλιών ενδημούσαν το 1995 στο φαράγγι στο Σελλινάρι αναφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Κοινότητα Βραχασίου!!!

Πρόσκληση κάθε Τετάρτη του Ιουλίου για να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι!

5,5 klm στην περιοχή κάτω από το Σελλινάρι και στη Μίλατο ασφαλτοστρώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Πάνω από το Σελλινάρι όμως τίποτα!!!

Τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Νεάπολης έγραψαν στίχους του Ερωτόκριτου σε τοίχους του Βραχασού και του Σισού!

Ένας αθλητής με καταγωγή και από Βραχάσι αγωνίζεται στην κατηγορία SUPERSPORT και έρχεται πρώτος!