ΜΠΑΜΙΕΣ ΛΑΔΕΡΕΣ ΜΕ ΑΓΟΥΡΙΔΑ


Οι καλοκαιρινές μπάμιες του κήπου είναι από τα πιο νόστιμα λαχανικά της εποχής. Εμείς στην Κρήτη που έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα του ήλιου και των καλών θερμοκρασιών μπορούμε να κόβουμε μπάμιες ακόμα και μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. 
Όταν μιλάμε για καλοκαιρινές μπάμιες μιλάμε και για αγγουρίδες. 
Ο καλύτερος τρόπος για να μαρινάρουμε τις μπάμιες είναι ο χυμός της αγουρίδας ή αγγουρίδας που λέμε εμείς στην Ανατολική Κρήτη. 
Ο χυμός από τα άγουρα, τα πράσινα σταφύλια είναι αρκετά ξινός και επιπλέον είναι πολύ αρωματικός. Ταιριάζει θαυμάσια και δίνει μια ιδιαίτερη γεύση με μια καλοκαιρινή βραστή σαλάτα με βλίτα, κολοκυθάκια στύφνο και με ψητά ψάρια και κρέατα. 
Πολλά σπίτια στα χωριά είχαν στην αυλή τους κρεβατίνες για επιτραπέζια σταφύλια και φυσικά για να εκμεταλλεύονται τον παχύ τους ίσκιο. Έτσι ήταν εύκολο να έχουν την αγγουρίδα στο σπίτι τους. Τα σταφύλια των κληματαριών επειδή είναι μεγαλόκαρπα ήταν οι εναλλακτικές…λεμονιές του καλοκαιριού μιας και την περίοδο αυτή τα λεμόνια ήταν δυσεύρετα.
Μέχρι να γίνουν «μέλι», μέχρι δηλαδή να ωριμάσει ο καρπός της εκμεταλλευόταν τον χυμό της. Γνωστή εξάλλου είναι και η παροιμία «αγάλι, αγάλι γίνεται η αγγουρίδα μέλι», έχοντας βέβαια μεταφορική έννοια. 
Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την παραδοσιακή Κρητική διατροφή ως την υγιεινότερη διατροφή. Οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας διατρεφόταν με τρόφιμα που ίδιοι παρήγαγαν, ανόθευτα, χωρίς φυτοφάρμακα, χωρίς συντηρητικά, από τον κήπο κατευθείαν στην κατσαρόλα. Μάζευαν τις φρέσκιες μπάμιες και ντομάτες από τον κήπο, τις αγγουρίδες από την κρεβατίνα, χρησιμοποιούσαν το αγνό παρθένο ελαιόλαδο από τις ελιές τους και έφτιαχναν ένα φαγητό νόστιμο και υγιεινό. 
Σήμερα στην Κρήτη υπάρχουν οινοπαραγωγοί που παράγουν χυμό από αγγουρίδες πλούσιο σε οξέα και βιταμίνες σε μικρές συσκευασίες των 250 ml και έτσι δίνεται η δυνατότητα στις νοικοκυρές να συνεχίζουν την διατροφική παράδοση. 
Θέλω να κλείσω αυτό τον πρόλογο, πριν πάμε στην συνταγή, με μια άλλη δεξιότητα και χαρισματικότητα των Κρητικών να λένε τα πάντα με όμορφες μαντινιάδες.
Στην αγγουρίδα τσοι ‘βαλα 
κι απόψε τσοι μπαμιέδες 
μα συ μου τσοι λεμόνιασες 
κι ήκαμες αχιουρέδες.Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Εξαφανίστηκε και αναζητείται 60χρονος άνδρας

Η σημερινή τραγική εικόνα του τουριστικού Σισού!!!

Τι θα κοστίσει ένα προστατευτικό; Αν δεν μπει, ίσως μια ζωή...

Σας ευχαριστούμε!

Σίσι: Πνιγμένοι στα σκουπίδια, τελείως ξεχασμένοι, δεν είμαστε απόβλητα

Βρέθηκε ο αγνοούμενος Θεοχάρης Παπαδάκης!

Εξαιρετικές εκδηλώσεις και φέτος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο στο Βραχάσι "Ο ΑΝΑΥΛΟΧΟΣ"

Το "ΣΥΝΟΛΟ ΡΕΙ" το Σάββατο στο Βραχάσι!

Μια μοναδική φωτογραφία από τη θεμελίωση της Μεγάλης Εκκλησίας στο Βραχάσι στις 12 Ιουλίου 1936