ΜΠΑΜΙΕΣ ΛΑΔΕΡΕΣ ΜΕ ΑΓΟΥΡΙΔΑ


Οι καλοκαιρινές μπάμιες του κήπου είναι από τα πιο νόστιμα λαχανικά της εποχής. Εμείς στην Κρήτη που έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα του ήλιου και των καλών θερμοκρασιών μπορούμε να κόβουμε μπάμιες ακόμα και μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. 
Όταν μιλάμε για καλοκαιρινές μπάμιες μιλάμε και για αγγουρίδες. 
Ο καλύτερος τρόπος για να μαρινάρουμε τις μπάμιες είναι ο χυμός της αγουρίδας ή αγγουρίδας που λέμε εμείς στην Ανατολική Κρήτη. 
Ο χυμός από τα άγουρα, τα πράσινα σταφύλια είναι αρκετά ξινός και επιπλέον είναι πολύ αρωματικός. Ταιριάζει θαυμάσια και δίνει μια ιδιαίτερη γεύση με μια καλοκαιρινή βραστή σαλάτα με βλίτα, κολοκυθάκια στύφνο και με ψητά ψάρια και κρέατα. 
Πολλά σπίτια στα χωριά είχαν στην αυλή τους κρεβατίνες για επιτραπέζια σταφύλια και φυσικά για να εκμεταλλεύονται τον παχύ τους ίσκιο. Έτσι ήταν εύκολο να έχουν την αγγουρίδα στο σπίτι τους. Τα σταφύλια των κληματαριών επειδή είναι μεγαλόκαρπα ήταν οι εναλλακτικές…λεμονιές του καλοκαιριού μιας και την περίοδο αυτή τα λεμόνια ήταν δυσεύρετα.
Μέχρι να γίνουν «μέλι», μέχρι δηλαδή να ωριμάσει ο καρπός της εκμεταλλευόταν τον χυμό της. Γνωστή εξάλλου είναι και η παροιμία «αγάλι, αγάλι γίνεται η αγγουρίδα μέλι», έχοντας βέβαια μεταφορική έννοια. 
Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την παραδοσιακή Κρητική διατροφή ως την υγιεινότερη διατροφή. Οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας διατρεφόταν με τρόφιμα που ίδιοι παρήγαγαν, ανόθευτα, χωρίς φυτοφάρμακα, χωρίς συντηρητικά, από τον κήπο κατευθείαν στην κατσαρόλα. Μάζευαν τις φρέσκιες μπάμιες και ντομάτες από τον κήπο, τις αγγουρίδες από την κρεβατίνα, χρησιμοποιούσαν το αγνό παρθένο ελαιόλαδο από τις ελιές τους και έφτιαχναν ένα φαγητό νόστιμο και υγιεινό. 
Σήμερα στην Κρήτη υπάρχουν οινοπαραγωγοί που παράγουν χυμό από αγγουρίδες πλούσιο σε οξέα και βιταμίνες σε μικρές συσκευασίες των 250 ml και έτσι δίνεται η δυνατότητα στις νοικοκυρές να συνεχίζουν την διατροφική παράδοση. 
Θέλω να κλείσω αυτό τον πρόλογο, πριν πάμε στην συνταγή, με μια άλλη δεξιότητα και χαρισματικότητα των Κρητικών να λένε τα πάντα με όμορφες μαντινιάδες.
Στην αγγουρίδα τσοι ‘βαλα 
κι απόψε τσοι μπαμιέδες 
μα συ μου τσοι λεμόνιασες 
κι ήκαμες αχιουρέδες.Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ο πολύχρωμος γάμος στο Σίσι κόστισε 1 εκατ. δολάρια

Οι τέσσερις ναυαγοί σφουγγαράδες από την Κάλυμνο στο Σίσι

Οι μαθητές που πήγαιναν με τα πόδια στο Γυμνάσιο Νεάπολης το 1965!

Πρόταση βόμβα! Αεροδρόμιο στο Σίσι!

Έδωσε το όνομά του στο νησί της Αγίας Βαρβάρας!!! Τέτοιο θράσος!! Από που το αντλεί;

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Φωτογραφίες από την πρώτη συνάντηση του Συνδυασμού του Αντώνη Ζερβού στο Σίσι!